Φεστιβάλ / Βραβεία

Βενετία 2019: Η συναρπαστική μυστική ζωή των κτιρίων στον «Ηλεκτρικό Κύκνο» της Κωνσταντίνας Κοτζαμάνη

στα 10

Το 40 λεπτών «σουρεαλιστικό μικρο-πορτρέτο του Μπουένος Αϊρες» προβάλλεται εκτός συναγωνισμού στο φετινό φεστιβάλ.

Βενετία 2019: Η συναρπαστική μυστική ζωή των κτιρίων στον «Ηλεκτρικό Κύκνο» της Κωνσταντίνας Κοτζαμάνη

Οι ιστορίες και οι στιγμές των ανθρώπων που το κατοικούν βρίσκονται στο πρώτο πλάνο, όμως ο αληθινός πρωταγωνιστής του «Electric Swan» δεν είναι άλλος από μια παλιά μοντερνιστική πολυκατοικία δέκα ορόφων που βρίσκεται στην στην Avenida Libertador 2050 του Μπουένος Αϊρες.

Από τα «πόδια» του ως την κορυφή του «κεφαλιού» του, γιατί το κτίριο μοιάζει να έχει την δική του ζωή, ξέχωρη από αυτή των ενοίκων του, οι άνθρωποι που το γεμίζουν μοιάζουν να έχουν μαζί του μια συμβιωτική σχέση, σαν τα πουλιά που «κατοικούν» στην πλάτη ενός ρινόκερου. Η κορυφή του σπιτιού τους κινείται με τον άνεμο, τόσο που το κορίτσι που κατοικεί στο ρετιρέ να παθαίνει ναυτία, το υπόγειό του γεμίζει υγρασία (ίσως από τη διπλανή λίμνη) αλλά ο θυρωρός της πολυκατοικίας που κατοικεί σε αυτό αδυνατεί να βρει την πηγή της.

Δείτε ακόμη: Βενετία 2019: Η Κωνσταντίνα Κοτζαμάνη μας ξεναγεί στο Μπουένος Αϊρες του «Ηλεκτρικού Κύκνου» της

electric swan 607

Και στους υπόλοιπους ορόφους της, οι άνθρωποι δεν επηρεάζονται λιγότερο. Μια ηλικιωμένη γυναίκα -η σύζυγος του αρχιτέκτονα της πολυκατοικίας- θέλει να πει αντίο για πάντα στον γέρικο σκύλο της, μα δεν έχει την δυναμη να τον βάλει «για ύπνο» η ίδια, ένα κορίτσι δεν μπορεί να κοιμηθεί τα βράδια γιατί βλέπει εφιάλτες πως η οικογένειά της αναγκάζεται να ζει σε έναν όλο και πιο χαμηλό όροφο, μέχρις ότου φτάσουν μοιραία στο υπόγειο.

electric swan 607

Τοποθετημένο σε έναν μη-χρόνο σε έναν πολύ συγκεκριμένο μα την ίδια στιγμή απόλυτα ονειρικό τόπο το «Electric Swan» κατοικεί πάνω απ΄όλα στο σύμπαν του σινεμά της Κωνσταντίνας Κοτζαμάνη. Κινείται ανάμεσα στα είδη, από ένα κοινωνικά ευαισθητοποιημένο σινεμά έως αυτό του φανταστικού με την ευλυγισία και την λεπτότητα ενός κοριτσιού που χορεύει την «Λίμνη των Κύκνων» και δεν φοβάται να είναι από αφοπλιστικά ρομαντικό και τρυφερό, έως πραγματιστικά σκληρό κι από σουρεαλιστικά απελευθερωμένο από κάθε σύμβαση, έως σχεδόν επώδυνα αληθινό. Ολα με τον δικό του, ιδιαίτερο και διακριτικό τρόπο.

electric swan 607

Το Flix βρίσκεται στο 76ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας και θα σας μεταφέρει κάθε λεπτό όλα όσα συμβαίνουν μέσα και έξω από τις σκοτεινές αίθουσες.