Φεστιβάλ / Βραβεία

To πρώτο κινηματογραφικό φεστιβάλ εναλλακτικής χρηματοδότησης είναι Ε.Δ.Ω.

στα 10

To Flix.gr και το Groopio.com παρουσιάζουν το πρώτο φεστιβάλ εναλλακτικής χρηματοδότησης στις 12 και 13 Οκτωβρίου, σε ένα διήμερο όπου την τιμητική του θα έχει το crowdfunding ως ο νέος θαυμαστός τρόπος για να κάνεις σινεμά.

Flix Team
To πρώτο κινηματογραφικό φεστιβάλ εναλλακτικής χρηματοδότησης είναι Ε.Δ.Ω.

Η ιδέα ξεκίνησε από την ομάδα του groopio.com, του πρώτου ελληνικού site crowdfunding και δεν μπορούσε παρά να μας βρει όχι μόνο ενθουσιασμένους αλλά και συνδιοργανωτές.

Ενα φεστιβάλ κινηματογραφικής εναλλακτικής χρηματοδότησης, όπου φρέσκα πρότζεκτς θα παρουσιαστούν σε έναν κοινό χώρο για δύο ημέρες, προσπαθώντας να πείσουν το κοινό να τα υποστηρίξει με κορύφωση των εργασιών την τελική ανάδειξη ενός νικητή που θα κερδίσει όχι μόνο το συνολικό ποσό που θα συγκεντρωθεί από το διήμερο, αλλά και μια σειρά παροχές που θα βοηθήσουν στην παραγωγή της ταινίας του.

Σε ένα παγκόσμιο κινηματογραφικό σκηνικό, όπου το crowdfunding αποτελεί το νέο τρόπο να κάνεις σινεμά (είτε είσαι ένας πρωτοεμφανιζόμενος σκηνοθέτης ή ο Σπάικ Λι), το ελληνικό σινεμά μοιάζει σιγά σιγά να αντιλαμβάνεται τις δυνατότητες ενός εργαλείου που όχι μόνο μπορεί να αντικαταστήσει την απουσία κρατικών χρηματών λόγω της κρίσης, αλλά να κάνει και τη δημιουργία μιας ταινίας ένα interactive παιχνίδι με το κοινό πολύ πριν ακομη μια ταινία φτάσει στις αίθουσες.

Τα παραδείγματα είναι πολλά, τόσο στις ταινίες μικρού μήκους όσο και στις μεγάλου (χαρακτηριστικότερο αυτό του «A» του Στάθη Αθανασίου - διαβάστε περισσότερα εδώ), καθώς όλο και περισσότεροι δημιουργοί εμπιστεύονται κάτι περισσότερο από την «καλοσύνη των ξένων» για να κάνουν σινεμά δίνοντας τη δυνατότητα στον οποιονδήποτε να γίνει συμμέτοχος σε μια συναρπαστική δημιουργική διαδικασία.

2

Το Σάββατο, λοιπόν. 12 και την Κυριακή 12 Οκτωβρίου θα λάβει χώρα το 2ο Φεστιβάλ Εναλλακτικής Χρηματοδότησης, «Πάρε- Δώσε» στο E.Δ.Ω (Προφήτου Δανιήλ 18, Κεραμεικός) και είστε όλοι καλεσμένοι για να γνωρίσετε από κοντά τους νέους δημιουργούς που θα προσπαθήσουν να σας πείσουν να υποστηρίξετε τις ταινίες τους και να μάθετε περισσότερα τόσο για το crowdfunding όσο και το πως το σινεμά μπορεί πλέον να είναι μια υπόθεση ακόμη... περισσότερων.

Πώς λειτουργεί το Φεστιβάλ «Πάρε- δώσε»;

Στο φεστιβάλ θα παρουσιαστεί μια ποικιλία από μικρού και μεγάλου μήκους ταινίες που αναζητούν τη χρηματοδότηση τους. Ο δημιουργός κάθε ταινίες μέσα από το δικό του stand θα παρουσιάσει την ιδέα του στους επισκέπτες του φεστιβάλ. Κάθε stand διαθέτει και μία κάλπη, στην οποία το κοινό ψηφίζει με μάρκες την ταινία που του άρεσε περισσότερο. Κάθε μάρκα αντιστοιχεί σε 1 ευρώ και αγοράζονται κατά την είσοδο στο χώρο του event. Παράλληλα κάθε ταινία έχει ανεβάσει και online καμπάνια στο groopio.com όπου και προσπαθεί να φτάσει τον στόχο της. Η ταινία που θα συγκεντρώσει τα περισσότερα χρήματα από τη διαδικτυακή της καμπανιά στο groopio.com, αλλά και τις περισσότερες ψήφους του κοινού κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ, ανακηρύσσεται νικήτρια και κερδίζει όλα τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν από τις ψήφους- εισόδους αλλα και τις υπόλοιπες παροχές που της παρέχονται από τους διοργανωτές. Αναλυτικότερα θα έχει στη διάθεσή του φωτιστικό εξοπλισμό από την Stefi & Lynx Productions, μακενιστικά από την Stefi & Lynx Productions, post production στην Stefi & Lynx Productions από χειριστή της νικήτριας ταινίας, καθώς και την ευκαιρία να δει την ταινία να προβάλλεται στον κινηματογράφο Δαναό (Λ. Κηφισίας 109, Αθήνα). Το «Πάρε- Δώσε Vol 1», το πρώτο φεστιβάλ εναλλακτικής χρηματοδότησης, διεξήχθη για πρώτη φορά στην Ελλάδα στις 26-27 Ιανουαρίου 2013 και στέφτηκε με απόλυτη επιτυχία, καθώς ο νικητής του συγκέντρωσε το ποσό των 3.023 ευρώ για τη χρηματοδότηση της ιδέας του.

Παράλληλες δραστηριότητες:

Την πρώτη ημέρα του Φεστιβάλ, σε συνεργασία με επαγγελματίες του χώρου που δοκίμασαν το crowdfunding και πέτυχαν να ολοκληρώσουν τις ταινίες του, θα διοργανωθεί ένα workshop με απλά βήματα γνωριμίας ενός σημαντικού εργαλείου για το ελληνικό σινεμά, ενώ τη δεύτερη ημέρα νέα μουσικά σχήματα θα ξεκινήσουν από το απόγευμα τα δικά τους sessions που θα κορυφωθούν την Κυριακή το βράδυ με την ανακοίνωση του μεγάλου νικητή.

Η ψηφοφορία

Την Κυριακή 13 Οκτωβρίου στις 22.00 θα κλείσουν οι κάλπες και θα αρχίσει η καταμέτρηση των ψήφων και στις 22.05 θα αρχίσουν να βγαίνουν τα πρώτα «exit polls» για το νικητή! Η ταινία που θα συγκεντρώσει τα περισσότερα χρήματα από τη διαδικτυακή της καμπανιά στο groopio.com, αλλά και τις περισσότερες ψήφους του κοινού κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ, ανακηρύσσεται νικήτρια και κερδίζει όλα τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν από τις ψήφους- εισόδους, αλλά και όλες τις άλλες παροχές που αναφέρθηκαν παραπάνω για την πραγματοποίησή της.

Μάθετε πώς να μην φοβάστε και να αγαπήσετε το crowdfunding!

Στα πλαίσια του 1ου Κινηματογραφικού Φεστιβάλ Εναλλακτικής Χρηματοδότησης που διοργανώνουν το Flix.gr και το Groopio.com, άνθρωποι που μπήκαν στα βαθιά νερά του crowdunding προκειμένου να κάνουν πραγματικότητα τις ταινίες τους, θα σας μάθουν πως να επιπλεύσετε με ασφάλεια στο θαυμαστό κόσμο της εναλλακτικής χρηματοδότησης.

Ο Στάθης Αθανασίου που αυτήν την εποχή ολοκληρώνει τη δεύτερη ταινία του μεγάλου μήκους «Α», έχοντας καλύψει τον προϋπολογισμό της μέσω crowdfunding και η Σοφία Γεωργοβασίλη που ολοκλήρωσε την πρώτη της ταινία μικρού μήκους μέσω εναλλακτικής χρηματοδότησης, παραγωγοί και υπεύθυνοι του Groopio.com θα συναντηθούν στις 17.00 το Σάββατο 12 Οκτωβρίου, πρώτη ημέρα του 1ου Κινηματογραφικού Φεστιβάλ Εναλλακτικής Χρηματοδότησης «Πάρε – Δώσε» στο Ε.Δ.Ω. σε ένα σεμινάριο / workshop για να σας μάθουν να μην φοβάστε και να αγαπήσετε το crowdfunding.

Την Κυριακή 13 Οκτωβρίου, δεύτερη ημέρα του 1ου Κινηματογραφικού Φεστιβάλ Εναλλακτικής Χρηματοδότησης «Πάρε – Δώσε», στις 17.00 στο Ε.Δ.Ω., λίγες ώρες πριν την ανακήρυξη του μεγάλου νικητή του Φεστιβάλ, ο Αγγελος Αϊβάζης θα παρουσιάσει το project «Black Canvas» με διασκευές και δικά του τραγούδια.

Το πρότζεκτ 'Blank Canvas' αποτελεί την προσωπική δουλειά του Άγγελου Αϊβάζη παράλληλα με, και ανεξάρτητα από, τα συγκροτήματα στα οποία συμμετείχε (Brainwash Squad, His Majesty t.K.o.S.). Η δημιουργία του προέκυψε εντελώς αναπάντεχα το καλοκαίρι του 2011 με τη διαδικτυακή κυκλοφορία του κομματιού «Home», ως αφετηρία αλλά και πρόκληση για παραπάνω πειραματισμούς σε ξένα μονοπάτια. Τον Μάρτιο του 2012 ακολούθησε το «It’s Been A While (Since The Fall)» με κύριο χαρακτηριστικό το βραζιλιάνικο cavaquinho και τις slide κιθάρες του Νότου. Οι ηχογραφήσεις του album πραγματοποιήθηκαν σε Αθήνα και Λονδίνο και ο δίσκος αναμένεται να κυκλοφορήσει στα τέλη του ερχόμενου Νοέμβρη.


info

Πότε: Ημερομηνίες και ώρες λειτουργίας «Πάρε-Δώσε» και της ψηφοφορίας: Σάββατο 12 και Κυριακή 13 Οκτωβρίου 12:00- 22:00 / Λήξη ψηφοφορίας : Κυριακή 13 Οκτωβρίου 22:00 / Ανάδειξη Νικητή: Κυριακή 13 Οκτωβρίου 23:00

Που: Ε.Δ.Ω. (Προφήτου Δανιήλ 18, Κεραμεικός)

Είσοδος: 1 Ευρώ (κάθε επισκέπτης του φεστιβάλ έχει τη δυνατότητα να αγοράσει όσες εισόδους του 1 ευρώ επιθυμεί και έτσι αποκτά τη δυνατότητα να ψηφίσει παραπάνω από μία φορές).

Περισσότερες πληροφορίες: Στο Groopio.com, στο Flix.gr, στο event του Φεστιβάλ στο Facebook και στο e-mail dimitris@groopio.com

Χορηγοί επικοινωνίας: ΣΚΑΙ , MAD TV, MAD RADIO 106,2, ΣΤΕΓΗ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ & ΤΕΧΝΩΝ