Buzz

Το «Πάμε Σινεμά;» επιστρέφει...

στα 10

Οκτώ χρόνια μετά την τελευταία του εφαρμογή, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Πάμε Σινεμά;» επιστρέφει στην Ελλάδα της κρίσης για να φέρει τους μαθητές δημοτικού και γυμνασίου πιο κοντά στο...σινεμά.

Flix Team
Το «Πάμε Σινεμά;» επιστρέφει...

Το νέο ξεκίνημα του προγράμματος «Πάμε Σινεμά;» παρουσίασαν σε συνέντευξη τύπου χθες, Τρίτη 21 Ιανουαρίου, στο αμφιθέατρο του Αθήνα 9.84, στην «Τεχνόπολις» στο Γκάζι, ο ειδικός γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας, Μιχάλης Κοντογιάννης, η Αντιδήμαρχος Παιδείας του Δήμου Αθηναίων, Νέλλη Παπαχελά, ο γενικός διευθυντής του Αθήνα 9.84, Τάκης Καμπύλης, ο Διευθυντής Προγράμματος του σταθμού, Λεωνίδας Αντωνόπουλος και ο Διευθυντής του «Πάμε Σινεμα;», Αντώνης Κιούκας.

Η Αντιδήμαρχος Παιδείας, Νέλλη Παπαχελά, έδωσε έμφαση στην σημασία της ανεμπόδιστης συμμετοχής των μαθητών στο πρόγραμμα και υπογράμμισε ότι «ο Δήμος Αθηναίων θα υποστηρίξει τη συμμετοχή στο πρόγραμμα και μαθητών που η οικογένειά τους δεν έχει την οικονομική δυνατότητα, αλλά και ολόκληρων σχολείων - κυρίως του κέντρου της Αθήνας - με έντονη παρουσία παιδιών που προέρχονται από ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού».

Ο Ειδικός Γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας, Μιχάλης Κοντογιάννης, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στις δράσεις που έχει αναλάβει το υπουργείο Παιδείας για την ένταξη του πολιτισμού στην εκπαίδευση και υπογράμμισε την πρόθεση του υπουργείου να στηρίζει τις προτάσεις φορέων για την υλοποίηση παρόμοιων δράσεων πολιτισμού στα σχολεία. Ειδικά για το πρόγραμμα «Πάμε Σινεμά;», ο Ειδικός Γραμματέας είπε: «Ηταν ένα ιδιαίτερα επιτυχημένο πρόγραμμα και ελπίζουμε να έχει επιτυχία και στο καινούργιο του ξεκίνημα».

Ο ραδιοφωνικός σταθμός Αθήνα 9.84 έχει αναλάβει σε συνεργασία με το Δήμο Αθηναίων την υλοποίηση του προγράμματος. Ο Διευθυντής Προγράμματος του Αθήνα 9.84, Λεωνίδας Αντωνόπουλος, υποστήριξε ότι «ζούμε σε μια διαφορετική εποχή, δεν υπάρχει αφθονία χρημάτων ούτε και ιδεών, αλλά η απάντηση σε αυτό δεν πρέπει να είναι η αδράνεια αλλά η κινητοποίηση. Πρέπει να στηρίζουμε ιδέες με αποδεδειγμένα επιτυχημένη διαδρομή, ελπίζοντας ότι θα γεννηθούν και νέες ιδέες».

Τέλος, ο γενικός διευθυντής του «Πάμε Σινεμά;», Αντώνης Κιούκας, τόνισε ότι το «δεν είναι ένα μονοδιάστατο πρόγραμμα για τον κινηματογράφο. Είναι ένα πρωτοποριακό σε ευρωπαϊκό επίπεδο πρόγραμμα, που μαθαίνει τους μαθητές όχι μόνο να διαβάζουν αλλά και να γράφουν με τη νέα γλώσσα των εικόνων. Τα παιδιά ήδη κατοικούν στο σπίτι του αύριο, ένα μέρος που εμείς δεν πρόκειται να επισκεφτούμε ούτε στα πιο τρελά μας όνειρα», τόνισε αναφερόμενος στη δημιουργική φαντασία των μαθητών η οποία εκδηλώνεται μέσα από το πρόγραμμα.

Το πρόγραμμα «Πάμε Σινεμά;» έχει ξεκινήσει από τις 15 Φεβρουαρίου με τη συμμετοχή 40 σχολείων από την Αθήνα και 25 σχολείων στη Θεσσαλονίκη ενώ μέχρι στιγμής συμμετέχουν σε αυτό και οι Νομοί Ευβοίας και Βοιωτίας. Οπως και στην πρώτη του εφαρμογή (από το 1999 έως και το 2004), τότε σε σχεδιασμό του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, το πρόγραμμα χωρίζεται σε δύο φάσεις. Στην πρώτη οι εκπαιδευτικοί με τη βοήθεια ανθρώπων του κινηματογράφου εκπαιδεύουν τους μαθητές δημοτικών και γυμνασίων ως θεατές και στη δεύτερη ενεργοποιείται η η δημιουργία ταινιών από τα ίδια τα παιδιά όπου σε ομάδες εκπαιδεύονται σε όλα τα στάδια διαδικασίας μιας ταινίας (σενάριο, σκηνοθεσία, μοντάζ κ.ά.).

Το κόστος συμμετοχής στο πρόγραμμα είναι 6 ευρώ, ενώ σε περιπτώσεις μαθητών που δεν έχουν οικονομική δυνατότητα και επιθυμούν να συμμετάσχουν, τα έξοδα αναλαμβάνουν οι δήμοι Αθηναίων και Θεσσαλονίκης.