Φεστιβάλ / Βραβεία

Το «L» του Μπάμπη Μακρίδη στο διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ του Sundance

στα 10

Μια μεγάλη επιτυχία και μια σημαντική πρωτιά: Ο Μπάμπης Μακρίδης γίνεται ο πρώτος Ελληνας σκηνοθέτης που συμμετέχει στο διαγωνιστικό τμήμα ενός φεστιβάλ που είναι συνώνυμο με το ανεξάρτητο, ανανεωτικό, καινούργιο σινεμά.

Το  «L» του Μπάμπη Μακρίδη στο διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ του Sundance
Ο Αρης Σερβετάλης στο αυτοκινητό του (φωτογραφία: Δημήτρης Χαλκιαδάκης)

«Είμαστε πολύ χαρούμενοι που το «L» θα κάνει την παγκόσμια πρεμιέρα του στο Φεστιβάλ του Sundance. Μοιραζόμαστε τη χαρά μας με τους συνεργάτες μας, που μας στήριξαν από την αρχή και χωρίς τους οποίους δεν θα τα είχαμε καταφέρει».

Αυτή η λιτή δήλωση συνόδευε την ανακοίνωση της συμμετοχής του φιλμ του Μπάμπη Μακρίδη «L» στο Διεθνές Διαγωνιστικό Πρόγραμμα (World Drama Competition) του Sundance, του σημαντικότερου αμερικανικού κινηματογραφικού φεστιβάλ κι ενός από τα κορυφαία στον κόσμο. Δεν είναι η πρώτη Ελληνική ταινία που προβάλεται στο φεστιβάλ, το «Attenberg» της Αθηνάς Τσαγγάρη είχε προβληθεί πέρσι στο τμήμα «Spotlight», αλλά αυτή είναι η πρώτη που συμμετέχει στο διαγωνιστικό.

Η είδηση μπορεί να προκαλεί ασφαλώς χαρά, αλλά όχι ιδιαίτερη έκπληξη. Μπορεί το «L» να είναι η πρώτη μεγάλου μήκους του Μπάμπη Μακρίδη (βραβευμένος το 2005 στο Φεστιβάλ της Δράμας για τον «Τελευταίο Φακίρη», και με λαμπρή προϋπηρεσία στη διαφήμιση), αλλά η ταινία είχε ήδη τραβήξει τα βλέμματα προς το μέρος της πολύ πριν την ολοκλήρωσή της, όταν το περασμένο καλοκαίρι η προβολή ενός αποσπάσματος στα Works in Progress του φεστιβάλ του Κάρλοβι Βάρι, είχε προκαλέσει αίσθηση.

Μ' ένα σενάριο γραμμένο από τον Ευθύμη Φιλίππου (του «Κυνόδοντα» και των «Αλπεων») και τον Μπάμπη Μακρίδη, βασισμένο πάνω σε μια ιδέα του Γιώργου Γυιόκα «για έναν άντρα που ζει μέσα στο αυτοκίνητό του», η ταινία κρατούσε τα χαρτιά της προσεκτικά φυλαγμένα μέχρι τώρα. Μαζί με την ανακοίνωση της συμμετοχής του φιλμ στο διαγωνιστικό του Sundance όμως, εκτός από την πρώτη φωτογραφία του ήρωα (κλικ στο gallery), παίρνουμε και μια καλύτερη ιδέα για την ιστορία της ταινίας, χάρη στην επίσημη σύνοψη.

Που πάει κάπως έτσι: Ενας άντρας ζει μέσα στο αυτοκίνητό του. Είναι 40 ετών και δεν έχει πολύ ελεύθερο χρόνο, αλλά όταν έχει, επιλέγει να τον περνά με την οικογένειά του. Συναντάει τη γυναίκα του και τα 2 παιδιά του συγκεκριμένες ώρες και ημέρες σε πάρκινγκ αυτοκινήτων. Η δουλειά του είναι να βρίσκει και να μεταφέρει το καλύτερο μέλι που υπάρχει σε έναν άντρα 50 ετών. Η εμφάνιση ενός καινούριου οδηγού οδηγεί στην απόλυση του άντρα. Η ζωή του αλλάζει και θεωρεί παράλογο το ότι δεν τον εμπιστεύεται κανείς.

Τον ήρωα της ταινίας υποδύεται ο Αρης Σερβετάλης ενώ πρωταγωνιστούν ακόμη οι Μάκης Παπαδημητρίου, Ελευθέριος Ματθαίου, Νότα Τσερνιάφσκι, Σταύρος Ράπτης, Θανάσης Δήμου, Χριστόφορος Σκαμνάκης και ο Γιάννης Μποσταντζόγλου.

Η Παραγωγή είναι της Beben Films (Παραγωγοί: Αμάντα Λιβανού και Μπάμπης Μακρίδης), executive producers Πίτερ Κάρλτον, Χρήστος Β. Κωνσταντακόπουλος, σε συμπαραγωγή με τους NOVA, Feelgood Entertainment, Faliro House Productions, Top Cut, Modiano S.A., Ντένη Ηλιάδη, Ευθύμη Φιλίππου, Γιάννη Χαλκιαδάκη, Θύμιο Μπακατάκη, Γιώργο Παπαδημητρίου, Δημήτρη Παπαθωμά, σε συνεργασία με τη Warp Films και με την υποστήριξη του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου.

Η διεύθυνση φωτογραφίας είναι του Θύμιου Μπακατάκη, το μοντάζ του Γιάννη Χαλκιαδάκη, η μουσική του Coti K, ο ήχος του Στέφανου Ευθυμίου, το sound design και το μιξάζ του Kώστα Φυλακτίδη, τα σκηνικά της Δάφνης Καλογιάννη, τα ρούχα του Δημήτρη Παπαθωμά, location manager είναι o Δημήτρης Χαλκιαδάκης και την εκτέλεση παραγωγής έκανε ο Γιώργος Παπαδημητρίου.

Το φεστιβάλ του Sundance λαμβάνει χώρα φέτος, από τις 19 έως τις 29 Ιανουαρίου του 2012. Το «L» θα βγεί στις Ελληνικές αίθουσες, το 2012, από την Feelgood Entertainment.