Buzz

Το «βρώμικο» κινηματογραφικό προεκλογικό παιχνίδι των Η.Π.Α.

στα 10

Τα ντοκιμαντέρ των ρεπουμπλικάνων που «ξεσκεπάζουν» υποθετικά τον Ομπάμα και το παρελθόν του, φυτρώνουν σαν αγριόχορτα, μετατρέποντας το αχανές λιβάδι της προεκλογικής εκστρατείας των Η.Π.Α. σε μια κινηματογραφική εμπειρία... χαμηλού επιπέδου.

Το «βρώμικο» κινηματογραφικό προεκλογικό παιχνίδι των Η.Π.Α.

Στην αρχή ήταν το «2016 Obama's America», το ντοκιμαντέρ που ήδη βρίσκεται στη δεύτερη θέση των πιο εμπορικών πολιτικών ντοκιμαντέρ στο αμερικανικό box-office (μετά το «Φαρενάιτ 9/11» του Μάικλ Μουρ) το οποίο εξέφρασε με γλαφυρό τρόπο τις συντηρητικές απόψεις των Ρεπουμπλικάνων για το πως θα έμοιαζε η Αμερική το 2016 αν στη θέση του Προέδρου βρισκόταν και πάλι ο Μπαράκ Ομπάμα (διαβάστε περισσότερα εδώ).

Τώρα, ένα νέο ντοκιμαντέρ με τίτλο «Dreams from my Real Father», κυκλοφορεί ιδιωτικά, έχοντας ήδη σταλεί σε 1 εκατομμύριο ψηφοφόρους στην πολιτεία του Οχάιο και με φιλοδοξία να σταλεί ακόμη σε 2 ή 3 εκατομμύρια ψηφοφόρους σε ολόκληρη την Αμερική.

Στο κέντρο του βρίσκεται μια ακόμη θεωρία συνωμοσίας που θέλει τον Μπαράκ Ομπάμα να έχει για πραγματικό πατέρα τον αριστερό ποιητή και κομμουνιστή ακτιβιστή Φρανκ Μάρσαλ Ντέιβις και το γάμο της μητέρας του, Αν Ντάναμ, με τον Μπαράκ Ομπάμα τον Πρεσβύτερο μια κάλυψη της πραγματικής ταυτότητας του γιου της.

Το ντοκιμαντέρ, το οποίο ανάμεσα σε άλλα παρουσιάζει και γυμνές φωτογραφίες της μητέρας του Μπαράκ Ομπάμα αλλά και υποστηρίζει πως ο παππούς του Ομπάμα ήταν πράκτορας της CIA, υπογράφει ο δεξιός Τζόελ Γκίλμπερτ.

«Δεν υπάρχει κάτι πιο φτηνό από το να κατηγορείς, χωρίς αποδείξεις, τον υποψήφιο της αντίθετης πλευράς ότι η μητέρα του ήταν πορνόσταρ», δήλωσε ο Δημοκρατικός Στιβ Μέρφι στην εφημερίδα Daily Mail. «Δύο κίνητρα κρύβονται πίσω απ' αυτό: ρατσισμός και χρήματα.»

Ο Γκίλμπερτ, όμως, ο οποίος πραγματικά πιστεύει πως το ντοκιμαντέρ του είναι ένα γιγάντιο κινηματογραφικό γεγονός (αρκεί να μπείτε στο επίσημο site της ταινίας για να το αντιληφθείτε αμέσως) υποστηρίζει πως η ταινία προέκυψε μετά από δύο χρόνια έρευνας και πως η «αναγνώριση» της ταυτότητας της Ντάναμ προέκυψε μετά από σύγκριση φωτογραφιών της από το σχολείο και πως τα στοιχεία που έχει στα χέρια του και παρουσιάζονται στο ντοκιμαντέρ αποδεικνύουν πως είχε ερωτικές σχέσεις με τον Φρανκ Μάρσαλ Ντέιβις.

Αν προσθέσει κανείς τα διαφημιστικά διάσημων προσωπικοτήτων του χώρου του θεάματος υπέρ και κατά του Ομπάμα και την τεράστια αναταραχή που έφερε στη Μέση Ανατολή το «Innocence of Muslims» (διαβάστε περισσότερα εδώ), τότε δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως το προεκλογικό παιχνίδι στις Η.Π.Α. παίζεται σε μεγάλο βαθμό με τους όρους του πιο «εύκολου» και «φτηνού» entertainment.

Αν και, βλέποντας το τρέιλερ του «Dreams from my Real Father», μοιάζει πραγματικά δύσκολο να ανακαλύψεις κάτι που να αξίζει να χαρακτηρίσεις... κινηματογραφικό!