Φεστιβάλ / Βραβεία

56ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης: Τα βραβεία της Αγοράς

στα 10

Με δύο ελληνικά πρότζεκτ ανάμεσα σε αυτά που ξεχώρισαν στα βραβεία του Φόρουμ Συμπαραγωγών Crossroads, έπεσε η αυλαία της Αγοράς, του αναπτυξιακού τμήματος του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.

Flix Team
56ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης: Τα βραβεία της Αγοράς

Στο Crossroads, το Φόρουμ Συμπαραγωγής που επιμελείται η παραγωγός Μαρί-Πιερ Μασιά, συμμετείχαν φέτος 14 πρότζεκτ, ενώ στο τμήμα Works in Progress με ταινίες που αναζητούν ενίσχυση για την ολοκλήρωσή του συμμετείχαν 10 ταινίες.

Μετά από ημέρες δημιουργικών συναντήσεων των ταινιών που συμμετείχαν και στα δύο προγράμματα της φετινής Αγοράς με παραγωγούς, διανομείς και συντονιστές διεθνών φεστιβάλ, η Αγορά απένειμε τα βραβεία της την Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2015 στην Αποθήκη Γ’, στο πλαίσιο του 56ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.


Τα βραβεία του 11ου Φόρουμ Συμπαραγωγής Crossroads απονεμήθηκαν από την κριτική επιτροπή που φέτος αποτελούνταν από τους Φένια Κοσσοβίτσα (παραγωγός, Blonde S.A., Ελλάδα), Τάιτους Κρέγιενμπεργκ (παραγωγός, Unafilm, Γερμανία) και Τζόζεφ Ρούσκοπ (παραγωγός, Tarantula, Βέλγιο).

Το βραβείο συμπαραγωγής (εικόνα και ήχο) από την ελληνική εταιρία post-production 2|35 κέρδισε το κινηματογραφικό σχέδιο «Usud» σε σκηνοθεσία του Στέφαν Μαλέσεβιτς και παραγωγή του Βλαντιμίρ Βασίλιεβιτς (EED//Productions & Stefan Malesevic – Slovo Film, Σερβία/ Βοσνία & Ερζεγοβίνη). Ο παραγωγός του βραβευμένου σχεδίου κερδίζει επίσης διαπίστευση για το Producer’s Network, του Φεστιβάλ των Καννών 2016.

Το Εθνικό Κέντρο Κινηματογράφου και Κινούμενης Εικόνας (CNC), γαλλικός δημόσιος οργανισμός που στοχεύει στην υποστήριξη και την προώθηση της οικονομίας του κινηματογράφου στη Γαλλία και στο εξωτερικό, προσφέρει, για πέμπτη χρονιά, βραβείο των 10.000 ευρώ για ανάπτυξης σεναρίου στο κινηματογραφικό σχέδιο «Η Γη του Κανενός» των Χριστίνα Κουτσοσπύρου και Αράν Χιουζ (θυμηθείτε το «Στο Λύκο») σε παραγωγή του Βασίλη Χρυσανθόπουλου (plays2place productions, Ελλάδα)

Ειδική μνεία απονεμήθηκε στο κινηματογραφικό σχέδιο «The T Factor» σε σκηνοθεσία του Φρανσέσκο Κοσταμπίλε και παραγωγή της Αλεσάντρα Γκριλι (Controra Film, Ιταλία)

Το Ευρωπαϊκό Εργαστήριο MFI SCRIPT 2 FILM WORKSHOPS που διοργανώνεται από το Μεσογειακό Ινστιτούτο Κινηματογράφου (ΜΙΚ) βραβεύει με υποτροφία το κινηματογραφικό σχέδιο «Tide» σε σκηνοθεσία και παραγωγή Χουσέν Ιμπραχίμ (Λίβανο) και με μερική υποτροφία το κινηματογραφικό σχέδιο «The Disappeared» σε σκηνοθεσία του Ραμιν Ματίν και παραγωγή Εμινέ Γιλντρίμ και Ασλί Ερντέμ (Beatrice Films, Τουρκία).

Για πέμπτη χρονιά η γαλλική συμβουλευτική εταιρία Initiative Film που εκπροσωπείται από την Ιζαμπέλ Φοβέλ, προσφέρει τις υπηρεσίες για την ανάπτυξη ενός ελληνικού κινηματογραφικού σχεδίου και πιο συγκεκριμένα στο «Ελευσίνα» σε σκηνοθεσία του Αλέξανδρου Σκούρα και παραγωγή Γιώργου Κυριάκου (Viewmaster, Ελλάδα).


Για έκτη συνεχή χρονιά η εταιρία GRAAL βραβεύει μια από τις ταινίες του τμήματος Agora Works in Progress με το βραβείο συμπαραγωγής που αντιστοιχεί σε υπηρεσίες post-production.Η κριτική επιτροπή των Agora Works in Progress, αποτελούμενη από τους Χρήστο Μπεχτσή (διανομέας, Seven Group, Ελλάδα), Φαμπιέν Χανκλότ (διευθύντρια προγράμματος ACID – Cannes Film Festival, Γαλλία) και Μάρεν Κρόιμαν (εκπρόσωπος πωλήσεων – m-appeal, Γερμανία)

Το βραβείο πηγαίνει στην ταινία «City With no Compass» σε σκηνοθεσία του Αντόνιο Σαβινέλι και παραγωγή Ισμαέλ Γκαρσία Λοπέζ (Savinelli Films, Ισπανία), ενώ ειδική μνεία απονεμήθηκε στην ταινία «The Last Day» σε σκηνοθεσία του Γκαμπριέλ Αχίμ σε παραγωγή του ίδιου και Νταν Μπουρλάκ (Green Films, Ρουμανία).

Διαβάστε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το 56ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης στο ειδικό τμήμα του Flix που ανανεώνεται συνεχώς.