Φεστιβάλ / Βραβεία

Θεσσαλονίκη 2013: Τελετή Λήξης και Βραβεία, ο Χρυσός στο «Χρυσάφι»

στα 10

Με το μεξικανικό «Κελί από Χρυσάφι» να παίρνει τον Χρυσό Αλέξανδρο αλλά και τον Χρήστο Στέργιογλου να κερδίζει το Βραβείο ανδρικής ερμηνείας, έκλεισε η αυλαία του 54ου Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Και πήραμε το δρόμο για «Νεμπράσκα».

Θεσσαλονίκη 2013: Τελετή Λήξης και Βραβεία, ο Χρυσός στο «Χρυσάφι»

Σε χαμηλούς τόνους κύλησε η τελετή λήξης του 54ου Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, με παρουσιάστρια, όπως και πέρσι, τη Στεφανία Γουλιώτη. Ανοίγοντας την τελετή, ο Διευθυντής του Φεστιβάλ, Δημήτρης Εϊπίδης, επισήμανε πως το ηχηρό μήνυμα του φετινού Φεστιβάλ ήταν ότι η δημιουργία θριαμβεύει ακόμα και στις πιο δυσμενείς συνθήκες. Στο δεκαήμερο της διοργάνωσης προβλήθηκαν 150 ταινίες από 54 χώρες και οι αίθουσες σημείωσαν πληρότητα κατά 90%, με πολυάριθμες τις sold out προβολές. Επιπλέον, στην Agora του Φεστιβάλ, η οποία στηρίζει την εξέλιξη του σινεμά και προσκαλεί τους πιο ενδιαφέροντες και χρήσιμους εκπροσώπους της διεθνούς κινηματογραφικής βιομηχανίας, φιλοξενήθηκαν ακόμα 300 ταινίες στην ψηφιακή ταινιοθήκη και παρευρέθηκαν 100 Ελληνες και 232 διεθνείς δημιουργοί και άλλοι επαγγελματίες του σινεμά. Τόσο ο Δημήτρης Εϊπίδης, όσο και ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, ευχαρίστησαν τους δημιουργούς που εμπιστεύτηκαν το έργο τους στο Φεστιβάλ, συνεργάτες, εθελοντές, χορηγούς, τους θεατές και τους πολίτες της Θεσσαλονίκης που, άλλωστε, στην επόμενη διοργάνωση, το 55ο Φεστιβάλ, θα είναι η Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας.

Τα highlights της απονομής

Χαιρόμαστε που η τελετή λήξης έχει απορρίψει μεγαλεπήβολα και ακριβά σόου του παρελθόντος που δεν ταίριαζαν με διοργάνωση κινηματογραφικού φεστιβάλ. Ωστόσο δεν είναι κι ανάγκη η τόση λιτότητα: πόσος κόπος και χρήμα θα ήταν να δούμε έστω ένα βίντεο με ατμόσφαιρα από το Φεστιβάλ που μόλις τελείωσε, ή με κλιπς από τις διαγωνιζόμενες ταινίες, να θυμηθούμε λίγο τι ζήσαμε αυτές τις μέρες και να νοσταλγήσουμε από κοινού στην αίθουσα; Χωρίς καν αυτό, η τελετή μοιάζει περισσότερο φτωχική και αυτοσχέδια απ’ ό,τι χρειάζεται.

Και τα δύο βραβεία της Διεθνούς Ενωσης Κριτικών Κινηματογράφου FIPRESCI, στο Διεθνές Διαγωνιστικό και στο Ελληνικό τμήμα, απονεμήθηκαν σε γυναίκες σκηνοθέτες.

Καθώς τα περισσότερα, αθροιστικά, βραβεία κέρδισαν οι ταινίες «Κελί από Χρυσάφι» και «Suzanne», αλλά κανείς από τους συντελεστές δεν ήταν στη Θεσσαλονίκη για να τα παραλάβει, τους εκπροσώπησε η Μαρίνα Κόντη από την ελληνική εταιρεία διανομής και των δύο ταινιών, Strada Films, η οποία τόσες φορές ανεβοκατέβηκε στη σκηνή που έγινε το καλοπροαίρετο ανέκδοτο της βραδιάς, σε σημείο που τη μία φορά κλήθηκε και… κατά λάθος, από απλή συνήθεια. Η ίδια, ευχάριστα, αιτιολόγησε την επανάληψη λέγοντας ότι πρόκειται απλώς για «κοινό καλό γούστο της Strada που επέλεξε τις ταινίες για να τις διανείμει, του Δημήτρη Εϊπίδη που τις διάλεξε για το Φεστιβάλ και της Κριτικής Επιτροπής που αποφάσισε να τις βραβεύσει.»

2 O Kωνσταντίνος Βήτα, μέλος της κριτικής επιτροπής απονέμει το βραβείο Ανδρικού ρόλου για τον Χρήστο Στέργιογλου στη σκηνοθέτη της ταινίας «Η Αιώνια Επιστροφή του Αντώνη Παρασκευά», Ελίνα Ψύκου.

Παραλαμβάνοντας, εκ μέρους του Χρήστου Στέργιογλου που είχε παράσταση στην Αθήνα, το βραβείο Ανδρικού Ρόλου για την «Αιώνια Επιστροφή του Αντώνη Παρασκευά», η Ελίνα Ψύκου είπε με χιούμορ: «Εάν ο Χρήστος ήταν εδώ, θα ήθελε να ευχαριστήσει το Φεστιβάλ, την Κριτική Επιτροπή και τη σκηνοθέτη της ταινίας, Ελίνα Ψύκου.»

Στην απονομή της ειδικής μνείας στον Μαχμούντ Λότφι για τη φωτογραφία του στην ταινία «Ενα Βήμα την Ημέρα» από την Αίγυπτο, το βραβείο παρέλαβε Αιγύπτια δημοσιογράφος η οποία αποδείχτηκε εξαιρετικά καλλίγραμμη, χυμώδης και ντυμένη με στενό κοντό φόρεμα. Το ότι η αίθουσα ολόκληρη αναστέναξε και επιδοκίμασε, ήταν χαριτωμένο και αναζωογονητικό. Το ότι ο Ολιβιέ Ουαϊντρόπ, μέλος της Κριτικής Επιτροπής και Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Δεκαπενθήμερου Σκηνοθετών στις Κάννες, γονάτισε για να φωτογραφίσει με το κινητό του καλύτερα τις καμπύλες της, τι ήταν;

2 Αλεξάντερ Πέιν

Τελευταίος μίλησε, στη διάρκεια της βραδιάς, ο Αλεξάντερ Πέιν, προλογίζοντας τη νέα του ταινία, «Νεμπράσκα», επίσημη ταινία λήξης του Φεστιβάλ. «Η πρώτη μου ταινία, πριν 17 χρόνια, προβλήθηκε εδώ,» είπε ο Πέιν, «κι από τις 6 μου ταινίες, οι 4 έχουν πάρει μέρος στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, γι’ αυτό κι έχω αναπτύξει μια ιδιαίτερη σχέση με την πόλη και με το Φεστιβάλ. Ελπίζω η σχέση μας να συνεχίσει, αν, με το θέλημα του Θεού, κάνω κι άλλες ταινίες στο μέλλον.»

Διαβάστε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το 54ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης στο ειδικό τμήμα του Flix που ανανεώνεται συνεχώς.

ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ

Η Κριτική Επιτροπή για το Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα του 54ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης αποτελείται από τον Πρόεδρο Αλεξάντερ Πέιν (σκηνοθέτης, ΗΠΑ) και τα μέλη Σκοτ Φούντας (κριτικός κινηματογράφου, ΗΠΑ), Αντα Σόλομον (παραγωγός, Ρουμανία), Εντουάρ Ουαϊντρόπ (καλλιτεχνικός διευθυντής στο Δεκαπενθήμερο των Σκηνοθετών του Φεστιβάλ Καννών, Γαλλία) και Κωνσταντίνο Βήτα (μουσικός, Ελλάδα)

Τα Βραβεία της Διεθνούς Επιτροπής

Βραβείο Καλύτερης Ταινίας – Χρυσός Αλέξανδρος Θόδωρος Αγγελόπουλος: Κελί από Χρυσάφι του Διέγο Κεμάδα-Δίες, Μεξικό – Ισπανία

Ειδικό βραβείο Κριτικής Επιτροπής – Αργυρός Αλέξανδρος: Suzanne της Κατέλ Κιγιεβερέ, Γαλλία

Ειδικό βραβείο Κριτικής Επιτροπής για πρωτοτυπία και καινοτομία – Χάλκινος Αλέξανδρος Χάλια Μαλλί της Μαριάνα Ρονδόν, Βενεζουέλα

Βραβείο Σκηνοθεσίας στον Διέγο Κεμάδα – Δίες για την ταινία Κελί από Χρυσάφι

Βραβείο Σεναρίου στον Τάε – γκον Κιμ για την ταινία Οι Αισιόδοξοι, Νότια Κορέα

Βραβείο Γυναικείας Ερμηνείας στη Σαρά Φορεστιέ για την ταινία «Suzanne»

Βραβείο Ανδρικής Ερμηνείας εξ ημισείας στους Χρήστο Στέργιογλου για την ερμηνεία του στην ταινία «Η Αιώνια Επιστροφή του Αντώνη Παρασκευά» και Χάιμε Βαδέλ για την ερμηνεία του στην ταινία «Το Ποτό του Διαβόλου

Βραβείο Καλλιτεχνικής Επίτευξης στον ηθοποιό Φρανσουά Νταμιέν για την ερμηνεία του στην ταινία «Suzanne»

Ειδική Μνεία στον Μαχμούντ Λότφι για τη φωτογραφία του στην ταινία «Ενα Βήμα την Ημέρα»

Βραβεία Διεθνούς Ενωσης Κριτικών Κινηματογράφου FIPRESCI

Η Κριτική Επιτροπή της Διεθνούς Ομοσπονδίας των Κριτικών Kινηματογράφου (FIPRESCI) αποτελείται από τους: Μάγκντα Μιχαϊλέσκου, Πρόεδρος, (Ρουμανία), Μποζιντάρ Μάνοφ (Βουλγαρία), Ντουμπράβκα Λάκιτς (Σερβία), Μπόιντ φαν Χουέι (Λουξεμβούργο), Ντένις Ουέστ (ΗΠΑ)

Διαγωνιστικό Τμήμα: «Χάλια Μαλλί» της Μαριάνα Ρονδόν, Βενεζουέλα

Ελληνική Ταινία: «Η Αιώνια Επιστροφή του Αντώνη Παρασκευά» της Ελίνας Ψύκου

Βραβείο Πανελλήνιας Ενωσης Κριτικών Κινηματογράφου Π.Ε.Κ.Κ.: «Η Αιώνια Επιστροφή του Αντώνη Παρασκευά» της Ελίνας Ψύκου

Βραβείο της Βουλής των Ελλήνων «Ανθρώπινες Αξίες»: Κελί από Χρυσάφι του Διέγο Κεμάδα-Δίες, Μεξικό – Ισπανία

Βραβεία Κοινού FISCHER

Διεθνές Διαγωνιστικό: Κελί από Χρυσάφι του Διέγο Κεμάδα-Δίες

Ελληνικό Τμήμα – Βραβείο Μιχάλης Κακογιάννης: «Η Τελευταία Φάρσα» του Βασίλη Ραΐση

Ματιές στα Βαλκάνια: «Τα Παιδιά του Ιερέα» του Βίνκο Μπρέσαν, Κροατία

Ανοιχτοί Ορίζοντες: «Παπούσα» των Γιοάνα Κος-Κράουτσε και Κρίστοφ Κράουτσε, Πολωνία

Η ενότητα «Ανοιχτοί Ορίζοντες», το αφιέρωμα στο Σύγχρονο Αργεντίνικο Κινηματογράφο, τα αφιερώματα στους Αλέν Γκιροντί και Κλερ Σιμόν, το επετειακό αφιέρωμα του τμήματος «Ματιές στα Βαλκάνια», το σύνολο του ελληνικού προγράμματος, καθώς και η Αγορά του 54ου ΦΚΘ χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ενωση - Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, στο πλαίσιο του ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας 2007-2013.

Διαβάστε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το 54ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης στο ειδικό τμήμα του Flix που ανανεώνεται συνεχώς.