Buzz

«The Rise and Fall of a Small Film Company»: Μια χαμένη ταινία του Ζαν-Λικ Γκοντάρ επιστρέφει

στα 10

Γυρισμένη το 1985 για το TF1, η τηλεταινία έκανε την πρώτη προβολή της στην αποκατεστημένη της εκδοχή στο Φεστιβάλ του Λοκάρνο.

«The Rise and Fall of a Small Film Company»: Μια χαμένη ταινία του Ζαν-Λικ Γκοντάρ επιστρέφει

Το «Grandeur et décadence d'un petit commerce de cinéma» ήταν ένα «επεισόδιο» στη σειρά ταινιών του γαλλικού καναλιού TF1, στην οποία νουάρ μυθιστορήματα που είχαν κυκλοφορήσει στα γαλλικά από τις εκδόσεις Gallimard έβρισκαν την τηλεοπτική τους μεταφορά μια φορά το μήνα.

Για τη δική του, ελαφρώς απροσδόκητη συμμετοχή σε αυτή τη σειρά, ο Ζαν-Λικ Γκοντάρ διάλεξε ένα μυθιστόρημα του Τζέιμς Χάντλεϊ Τσέις, με τίτλο «The Soft Centre», και με τον δικό του ανατρεπτικό τρόπο έμπλεξε το σινεμά με το νουάρ κι αναμφίβολα ειρωνικά, έφερε το αποτέλεσμα στη μικρή οθόνη.

Διαβάστε ακόμα: «Une Femme Coquette»: Ενα χαμένο μικρού μήκους του Ζαν Λικ Γκονταρ, εμφανίστηκε ξανά. Δείτε το!

The Rise and Fall of a Small Film Company 607

Αν και ο Γκοντάρ είχε υποσχεθεί στην εταιρεία παραγωγής ότι το φιλμ του θα ήταν μια τυπική μεταφορά ενός pulp novel, στην πραγματικότητα, το αποτέλεσμα έχει ελάχιστη σχέση με το βιβλίο του Τσέις και πολύ μεγαλύτερη με τη δική του πραγματικότητα, τη δική του σχέση με το σινεμά, την ανησυχία του για την επέλαση της τηλεόρασης και, φυσικά, τους προβληματισμούς του σχετικά με τη φόρμα, τους ηθοποιούς και το ρόλο των γυναικών στη δημιουργική του ζωή.

The Rise and Fall of a Small Film Company 607

Το στόρι του φιλμ περιστρέφεται γύρω από την προσπάθεια του σκηνοθέτη Γκασπάρ Μπαζίν να γυρίσει την καινούργια ταινία του, για την οποία ο παραγωγός του, Ζαν Αλμερέιντα, δυσκολεύεται να βρει τα χρήματα. Παράλληλα, η γυναίκα του Ζαν, Γιουριντίς, ονειρεύεται να γίνει σταρ του σινεμά, κι ο Ζαν θέλει να της ικανοποιήσει αυτή την επιθυμία.

The Rise and Fall of a Small Film Company 607

Ομως εκτός από τη δυσκολία του να βρει τα χρήματα, έχει να αντιμετωπίσει ένα ακόμη εμπόδιο, την έντονη φήμη του Γκασπάρ ως αμετανόητου γυναικά, κάτι που κάνει τον Ζαν να το σκέφτεται διπλά πριν του ζητήσει έναν ρόλο για τη γυναίκα του.

The Rise and Fall of a Small Film Company 607

Στο φιλμ, το οποίο γυρίστηκε την «εποχή που ζούσαμε το μεγαλείο και την πτώση του σινεμά στις μέρες της τηλεόρασης», όπως λέει ο Γκοντάρ, πρωταγωνιστούσαν ο Ζαν-Πιερ Λεό, ο Ζαν-Πιερ Μοκί, η Μαρί Βαλερά και η Καρολίν Σαμπετιέ, κι εκτός από εκείνη την προβολή του στο TF1, η ταινία (η οποία είχε γυριστεί σε βίντεο) παράπεσε, μέχρις ότου φέτος μια καινούργια αποκατεστημένη εκδοχή της έκανε την πρεμιέρα της στο Φεστιβάλ του Λοκάρνο με μεγάλη επιτυχία, ενώ τον χειμώνα θα ακολουθήσει η προβολή της στις αίθουσες της Γαλλίας.

The Rise and Fall of a Small Film Company 607

Δείτε το τρέιλερ στο βίντεο:


Δείτε ακόμη: