Buzz

Η Ταινιοθήκη δίνει ξανά «Τόπο στους Μικρομηκάδες!»

στα 10

Την Κυριακή 5 Μαΐου, η Ταινιοθήκη της Ελλάδος συνεχίζει τον κύκλο προβολών ελληνικών ταινιών μικρού μήκους, συστήνοντάς μας μερικούς ακόμα ταλαντούχους δημιουργούς του χώρου.

Flix Team
Η Ταινιοθήκη δίνει ξανά «Τόπο στους Μικρομηκάδες!»
«Embers»

Την Κυριακή 5 Μαΐου, στις 20.00, η Ταινιοθήκη της Ελλάδος συνεχίζει τον κύκλο προβολών ελληνικών ταινιών μικρού μήκους με τίτλο «Τόπο στους μικρομηκάδες» και το αφιέρωμά της σε μερικούς από τους πιο ενδιαφέροντες σύγχρονους δημιουργούς της ελληνικής μικρού μήκους ταινίας.

Οι επτά ταινίες που θα προβληθούν προσφέρουν στο κοινό της Αθήνας μια ευκαιρία να γνωρίσει σκηνοθέτες που άφησαν τα τελευταία χρόνια το στίγμα τους στο χώρο της ελληνικής ταινίας μικρού μήκους: απέσπασαν σημαντικά βραβεία στο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, παρουσιάστηκαν ή/και διακρίθηκαν σε κορυφαία διεθνή φεστιβάλ, βραβεύτηκαν στις Νύχτες Πρεμιέρας.

Διαβάστε ακόμη: Βραβεία Ιρις της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου 2019: Επανεκκίνηση τώρα!

Αλήθεια 607 «Αλήθεια» του Γιάννη Σακαρίδη

Οι δημιουργοί που θα συστηθούν αυτήν την Κυριακή είναι οι Κώστας Γεραμπίνης («Παγόβουνο», 2012), Τζώρτζης Γρηγοράκης («45 Βαθμοί», 2012), Δημήτρης Νάκος («Κατάψυξη», 2017), Βίβιαν Παπαγεωργίου («Inner Land», 2015), Θοδωρής Παπαδουλάκης («Ο Αδερφός μου», 2018), Γιάννης Σακαρίδης («Αλήθεια», 2006) και Αλέξανδρος Σκούρας («Κύβος», 2016).

Το πρόγραμμα θα ανοίξει με την αθηναϊκή πρεμιέρα της αγγλόφωνης ταινίας του Στέφανου Μίνογλου, «Embers» (2018), ενώ μετά την προβολή θα ακολουθήσει συζήτηση με τους συντελεστές των ταινιών.

Αξίζει να αναφερθεί πως ο Γιάννης Σακαρίδης, μετά τη μικρού μήκους «Αλήθεια», γύρισε δύο μεγάλου μήκους ταινίες («Wild Duck», «Πλατεία Αμερικής»), ενώ ο Θοδωρής Παπαδουλάκης, με σημαντική θητεία στη μικρού μήκους, μετά τη μεγάλη του τηλεοπτική επιτυχία «Το Νησί», το 2018 επέστρεψε στο είδος με τον «Αδερφό μου» - μια ταινία μόλις 4 λεπτών. Τέλος, το σενάριο του «Παγόβουνου» σηματοδοτεί την πρώτη συνεργασία του Κώστα Γεραμπίνη με τον συγγραφέα Παύλο Μεθενίτη. Το συγγραφικό δίδυμο πριν από λίγες μέρες παρουσίασε στην τηλεοπτική αγορά των Καννών το τηλεοπτικό πρότζεκτ «10 Σφαίρες».

Παγόβουνο 607 «Παγόβουνο»


Οι ταινίες του αφιέρωματος:

«Embers» του Στέφανου Μίνογλου

Προκειμένου να διαχειριστεί την απώλεια του πατέρα του, ο Μιχαία περνά πολύ χρόνο στην εκκλησία ανάβοντας κεριά που μοιραία σβήνει ο άνεμος. Κάποια στιγμή συναντά έναν άγνωστο άντρα που τον πείθει να ξεπεράσει τη μοναχικότητά του και να συμφιλιωθεί με τον αδερφό του. Πρόκειται για την πτυχιακή του σκηνοθέτη στο London Film Academy και είναι γυρισμένη στα αγγλικά.

«Inner Land» της Βίβιαν Παπαγεωργίου

Σε ένα απομονωμένο χωριό, μια δασκάλα αναλαμβάνει υπηρεσία σ’ ένα παράξενο σχολείο. Μαθητές και δάσκαλοι την παγιδεύουν σταδιακά στον δικό τους «νεκρό» χρόνο που έχει τους δικούς του νόμους. Η ταινία, που απέσπασε σειρά βραβείων στο Φεστιβάλ Δράμας (ανάμεσά τους αυτό της Πανελλήνιας Ενωσης Κριτικών Κινηματογράφου και Καλύτερης Φωτογραφίας των Ενωσης Κινηματογραφιστών), προβλήθηκε σε δεκάδες ξένα φεστιβάλ και «συνομιλεί» με τον φανταστικό κινηματογράφο.

Inner Land 607 «Inner Land»

«Kατάψυξη» του Δημήτρη Νάκου

Ο Τάσος, ένας άντρας λίγο πάνω από τα 50, με καριέρα στην εμπορική διεύθυνση και το marketing μεγάλων εταιρειών, βρίσκεται εδώ και τρία χρόνια άνεργος. Μεγάλος για μια νέα αρχή, αλλά και νέος για να παραιτηθεί. Οι σχέσεις του με τους κοντινούς του ανθρώπους δοκιμάζονται, ενώ η ψυχολογική του κατάσταση είναι οριακή. Ο στόχος του είναι ένας: να βγει από την «κατάψυξη». Μικρομηκάς με μακρά θητεία, ο Δημήτρης Νάκος στη Δράμα (2017) απέσπασε τον Αργυρό Διόνυσο καθώς και τιμητική διάκριση σεναρίου.

«Ο Αδερφός Μου» του Θοδωρή Παπαδουλάκη

Ενας νεαρός κουκουλοφόρος σκορπίζει τον τρόμο σε τουριστικό δρόμο των Χανίων. Κρατώντας έναν λοστό σπάζει παρμπρίζ αυτοκινήτων, ρίχνει καρέκλες και τραπέζια, σαρώνει ζαρντινιέρες. Ομως τα φαινόμενα απατούν στη νέα μικρού μήκους ταινία του κρητικού σκηνοθέτη που μας έδωσε τη μεγάλη τηλεοπτική επιτυχία «Το Νησί». Η ταινία έγινε viral και πυροδότησε συζητήσεις γύρω από το θέμα της αυτοδικίας.

Ο Αδερφός Μου 607 «Ο Αδερφός Μου»

«Αλήθεια» του Γιάννη Σακαρίδη

Η περίεργη αυτοκτονία ενός επιστήμονα που εργάζεται σε πετρελαϊκή εταιρεία αλλάζει οριστικά τη ζωή δυο φίλων, οδηγώντας τους να ερευνήσουν και να αποκαλύψουν την αλήθεια. Ο σκηνοθέτης γύρισε την ταινία, η οποία βραβεύτηκε στο Φεστιβάλ Δράμας το 2006, μετά την επιστροφή του από την Αγγλία, ενώ καταπιάστηκε με το ίδιο θέμα στη μετέπειτα μεγάλου μήκους ταινία του, «Wild Duck».

«45 Βαθμοί» του Τζώρτζη Γρηγοράκη

Αθήνα, Αύγουστος 2012. 45 βαθμοί. Η κατάσταση είναι οριακή. Το ψυγείο είναι άδειο. Ενας οικογενειάρχης μεταλλάσσεται υπό το οικονομικό βάρος. Πλησιάζει το βράδυ και βράζει ο τόπος. Μια μητρόπολη έτοιμη να εκραγεί. Η ταινία προβλήθηκε στις Νύχτες Πρεμιέρας, ενώ το 2013 συμμετείχε στο διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους του Κλερμόν Φεράν στη Γαλλία. Ακολούθησαν πολλά ακόμα ξένα φεστιβάλ.

Kατάψυξη 607 «Kατάψυξη»

«Παγόβουνο» του Κώστα Γεραμπίνη

Ο Στέφανος, ένας υπέρβαρος νέος στη σύγχρονη Αθήνα, υποφέρει μετά το θάνατο του αδερφού του. Ζητώντας εκδίκηση από τον άνθρωπο τον οποίο θεωρεί υπεύθυνο, μπλέκει σε έναν κόσμο στον οποίο δεν ανήκει. Βραβείο «Τώνια Μαρκετάκη» για την καλύτερη ταινία «Κοινωνικού Προβληματισμού» στο 35ο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, βραβείο σεναρίου για τον σκηνοθέτη και τον συγγραφέα Παύλο Μεθενίτη στις Νύχτες Πρεμιέρας 2012.

«Κύβος» του Αλέξανδρου Σκούρα

Ο Μάκης, ένας άεργος 35άρης, δεν έχει να επιδείξει κάτι αξιόλογο, πέρα από την εξωπραγματική ταχύτητα που λύνει τον κύβο του Ρούμπικ. Μαζί με την αδελφή του και τη μητέρα του, μαζεύονται στο πατρικό σπίτι για να υποδεχτούν τον μικρότερο αδελφό και αγαπημένο της μητέρας, που επιστρέφει από το εξωτερικό. Η ταινία απέσπασε τον Χρυσό Διόνυσο στο 39ο Φεστιβάλ Δράμας.

Κύβος 607 «Κύβος»

Info
Κυριακή 5 Μαΐου 2019, στις 20.00
Ταινιοθήκη της Ελλάδος (Ιερά Οδός 48 & Μεγάλου Αλεξάνδρου 134-136, Μετρό Κεραμεικός, τηλ: 210 36 09 695)
Εισιτήριο: 3 ευρώ