Φεστιβάλ / Βραβεία

Το «Whiplash» του Ντάμιεν Σαζέλ είναι η κορυφαία ταινία στην ιστορία του Sundance

στα 10

Ενα από τα πιο αγαπημένα φεστιβάλ κινηματογράφου στον κόσμο, το Sundance, γιορτάζει φέτος τα 40 του χρόνια και ανέδειξε την ταινία του Ντάμιεν Σαζέλ ως την καλύτερη που έχει παιχτεί σε αυτό.

Το «Whiplash» του Ντάμιεν Σαζέλ είναι η κορυφαία ταινία στην ιστορία του Sundance

Το Φεστιβάλ του Sundance κλείνει φέτος τα 40 του χρόνια και, όπως κάθε φεστιβάλ που σέβεται το εαυτό του, αποφάσισε να ανατρέξει στην κληρονομιά των ταινιών που έκαναν το ντεμπούτο τους σε αυτό και να βγάλει τις 10 αγαπημένες του ταινίες.

Η συλλογική λίστα των 10 κορυφαίων του Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Sundance γιορτάζει ταινίες που «άγγιξαν καρδιές και άλλαξαν ζωές», σύμφωνα με το Ινστιτούτο του Sundance. Και μετά από έρευνα που διεξάχθηκε από το φεστιβάλ με περισσότερους από 500 σκηνοθέτες, κριτικούς και μέλη του κλάδου, το ντεμπούτο μεγάλου μήκους του 2014 του Ντάμιεν Σαζέλ «Whiplash» τιμήθηκε με τον τίτλο της κορυφαίας ταινίας όλων των εποχών του Sundance.

Διαβάστε ακόμα: Οι «Δολοφόνοι του Ανθισμένου Φεγγαριού» o μεγάλος νικήτής των βραβείων του National Board of Review

whiplash miles teller2 607

Αλλες ταινίες που συμπληρώνουν τη δεκάδα είναι και το σκηνοθετικό ντεμπούτο τον αδερφών Κόεν «Blood Simple», το οποίο έκανε την πρεμιέρα του στο πρώτο Sundance και κέρδισε το μεγάλο βραβείο της κριτικής επιτροπής, το «Memento» του Κρίστοφερ Νόλαν, το «Y tu Mama Tmbien» του Αλφόνσο Κουαρόν και το «Sex, Lies and Videotapes» του Στίβεν Σόντερμπεργκ.

Μέσα σε αυτά τα χρόνια στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Sundance έχουν κάνει πρεμιέρα 4.000 ταινίες μεγάλου μήκους και φέτος θα ανοίξει τις πύλες του από τις 18-28 Ιανουαρίου. Παρακάτω μπορείτε να δείτε την λίστα με τις 10 καλύτερες ταινίες του φεστιβάλ για όλα αυτά τα χρόνια.

  1. “Blood Simple” (1985), Τζόελ και Ιθαν Κόεν
    9. “Y tu mamá también” (2002), Αλφόνσο Κουαρόν
    8. “Boyhood” (2014), Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ
    7. “Before Sunrise” (1995), Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ
    6. “Sex, lies, and videotape” (1989), Στίβεν Σόντερμπεργκ
    5. “Memento” (2001), Κρίστοφερ Νόλαν
    4. “Little Miss Sunshine” (2006), Τζόναθαν Ντέιτον, Βάλερι Φάρις
    3. “Get Out” (2017), Τζόρνταν Πιλ
    2. “Reservoir Dogs” (1992), Κουέντιν Ταραντίνο
    1. “Whiplash” (2014), Ντάμιεν Σαζέλ