Buzz

Το Straight Pride ειναι μια ιδέα που θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα μόνο στην εποχή του Τραμπ

στα 10

Μια οργάνωση με το όνομα Super Happy Fun America διοργανώνει στη Βοστόνη το δικό της... στρέιτ pride, σε στήριξη μιας «καταπιεσμένης πλειονότητας». Ο Κρις Εβανς και ο Μπραντ Πιτ απάντησαν ήδη στην αντιδραστική, βαθιά συντηρητική δράση.

Το Straight Pride ειναι μια ιδέα που θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα μόνο στην εποχή του Τραμπ

«Οι στρέιτ είναι μια καταπιεσμένη πλειονότητα. Θα παλέψουμε για το δικαίωμα των στρέιτ παντού να εκφράζουν την περηφάνια τους χωρίς φόβο, κρίση ή μίσος. Θα έρθει η μέρα που οι στρέιτ θα συμπεριληφθούν ως ίσοι ανάμεσα σε όλους όσους ανήκουν σε άλλους σεξουαλικούς προσανατολισμούς.»

Δυστυχώς τίποτα από τα παραπάνω δεν είναι ένα (κακόγουστο) αστείο. Είναι η σοβαρή δράση μιας ομάδας με επικεφαλής τον Τζον Χιούγκο που οργανώνει το Straight Pride, σε απάντηση όσων - κατά τη γνώμη τους - περιθωριοποιούν την «πλειονότητα» των στρέιτ.

Διαβάστε ακόμη: «State of Pride»: Πενήντα χρόνια μετά, το Stonewall είναι ακόμη απαραίτητο

Super Happy Fun

Με το όνομα Super Happy Fun America και μια σημαία που (ευτυχώς) αρνήθηκε να ανεβάσει στο δημαρχείο ο Δήμαρχος της Βοστόνης, τα μέλη της ομάδας κάνουν πραγματικότητα την αντιδραστική ανοησία όσων δεν καταλαβαίνουν γιατί μια μειονότητα όπως είναι η LGBTQ+ κοινότητα κατεβαίνει στους δρόμους - για τον μοναδικό λόγο ότι δεν έχει ίσα δικαιώματα με τους υπόλοιπους (βλ, στρέιτ) και δεν υπόκεινται στους ίδιους νόμους.

(Η ρητορική τους μοιάζει ακριβώς με την ανοησία που υποστήριξε ο γκέι Ξαβιέ Ντολάν στο πρόσφατο 72ο Φεστιβάλ Καννών, όταν έκανε πως δεν καταλαβαίνει γιατί μιλάμε για «γκέι ρομαντικές κομεντί» και όχι για τις (εκατομμύρια... στρέιτ ρομαντικές κομεντί.)

Είναι, κοινώς, η πάγια «αντεπίθεση» που επιλέγουν οι στρέιτ άνδρες όταν νιώθουν ότι κάποιοι κατεδαφίζουν το στάτους κβο στο οποίο είναι άρχοντες εδώ και αιώνες. Οταν φοράνε το κοστούμι του απειλούμενου είδους, επειδή βλέπουν πως πια γύρω τους ο κόσμος γίνεται πιο δίκαιος, πιο ανοιχτός, πιο μεγάλος από την αλαζονία τους. Μία βαθιά ριζωμένη ρατσιστική, σεξιστική, ομοφοβική συμπεριφορά που δεν απέχει πολύ από το να βγάλει το σύνθημα «All Lives Matter» στο κίνημα του «Black Lives Matter». Ή σε μία ακόμη πιο ύπουλη συμπεριφορά που θα στηρίξει την άποψη πως «και οι άντρες υποφέρουν από σεξουαλική παρενόχληση από τους γκέι ή τις γυναίκες στον επαγγελματικό χώρο», θάβοντας έτσι κινήματα όπως το #metoo που προσπαθούν να δώσουν ορατότητα σε όσα συμβαίνουν εδώ και δεκατίες πίσω από τις κλειστές πόρτες του συντηρητισμού και του φόβου.

Τοξική αρρενωπότητα δηλαδή, κι ας έχει πρόβλημα η Μέριλ Στριπ με τον όρο.

Πρώτος ο Κρις Εβανς «απάντησε» με τον πιο υπερηρωικό τρόπο στην ιδέα του straigth pride με δύο tweets που έκαναν το γύρο του κόσμου:

Στη συνέχεια ο Μπραντ Πιτ που είδε το πρόσωπό του να γίνεται - χωρίς να το ξέρει - η «μασκότ» του εγχειρήματος, απαγόρεψε ρητά στους διοργανωτές του straight pride να τον χρησιμοποιούν. Αυτοί τον άλλαξαν με - τι ταιριαστό - τον κι όμως γκέι Μίλο Γιανόπουλος, τον Βρετανό εναλλακτικό (;) ακροδεξιό ο οποίος πλέον δεν μπορεί να γράφει τα κηρύγματα μίσους του, σύμφωνα με τη νέα πολιτική του Facebook και ο οποίος πιστεύει στην υπεροχή των λευκών στρέιτ ανδρών όσο και στον Πρόεδρο Τραμπ.

Παράλογο. Οχι, αφού μόνο επί προεδρίας Τραμπ - φυσικά - θα μπορούσε να ευδοκιμήσει η ιδέα ενός Straight Pride.

Flag

To 15ο Athens Pride θα γίνει το Σάββατο 8 Ιουνίου 2019 στην Πλατεία Συντάγματος. Είναι αφιερωμένο στη μνήμη του Ζακ Κωστόπουλου.