Industry

Στα 107 πέθανε ο Ραν Ραν Σο, ο πάπας των ταινιών κουνγκ-φου

στα 10

Ο άνθρωπος που φρόντισε ώστε οι ταινίες κουνγκ-φου ν' αποκτήσουν φανατικούς οπαδούς σ' όλον τον κόσμο, χτίζοντας ταυτόχρονα μια πελώρια βιομηχανία του θεάματος, έκανε την τελευταία επιτυχία του: έζησε ως τα 107!

Στα 107 πέθανε ο Ραν Ραν Σο, ο πάπας των ταινιών κουνγκ-φου
Το 2008, ο Ραν Ραν Σο γιορτάζει τα 41α γενέθλια του TVB

Ο Ραν Ραν Σο, γεννημένος κοντά στη Σανγκάη το 1907, έζησε πάνω από έναν αιώνα, επηρεάζοντας καθοριστικά την τεράστια βιομηχανία του θεάματος στην Ασία. Ιδρυτής, μαζί με τους αδελφούς του, της εταιρείας παραγωγής Shaw Brothers Studio αλλά και ανέλαβε, από το 1973, τον τηλεοπτικό κολοσσό TVB, υπέγραψε ως παραγωγός πάνω από 1.000 ταινίες, οι περισσότερες από αυτές περιπέτειες πολεμικών τεχνών και έπλασε και υποστήριξε σκηνοθέτες σαν τον Τζον Γου και ηθοποιούς σαν τον Τσόου Γιουν-Φατ, ενώ ο Γουονγκ Καρ-Γουάι ξεκίνησε την επαγγελματική του πορεία ως πρακτικάριος στο γραφείο του Ραν Ραν Σο στο TVB. Η δράση του δεν περιορίστηκε στην Ασία: ο Ραν Ραν Σο δούλεψε και στην Αμερική, με διασημότερη δουλειά του το «Blade Runner» του Ρίντλεϊ Σκοτ, παρότι το όνομά του παραλείφθηκε από τους τίτλους της ταινίας. Ο παραγωγός συνέχιζε να δουλεύει στο σινεμά αλλά και ως ενεργός Πρόεδρος του TVB μέχρι το 2011, όταν ήταν 104 χρόνων.

Ο Σο μεγάλωσε σε μια εύπορη οικογένεια εμπόρων, μαζί με τα έξι αδέλφια του. Ο μεγαλύτερος αδελφός του, Ράνμι, ίδρυσε εταιρεία παραγωγής βωβών ταινιών και ο τρίτος αδελφός του, Ράντζι, άνοιξε, πριν τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, 139 κινηματογραφικές αίθουσες στη νοτιοανατολική Ασία. Μετά τον πόλεμο, ο Ραν Ραν Σο έπεισε τ’ αδέλφια του ότι η παραγωγή ταινιών είναι πιο προσοδοφόρα από τη διανομή τους, μετέφερε την έδρα τους στο Χονγκ Κονγκ και μετονόμασε την εταιρεία τους Shaw Brothers. Το 1961 ίδρυσε τη Movie Town, ένα υπερμεγέθες στούντιο στα προάστια του Χονγκ Κονγκ, με 1500 μόνιμους εργαζόμενους, στο οποίο γυρίζονταν περίπου 40 ταινίες κάθε χρόνο, οι περισσότερες στην κατηγορία των κουνγκ φου b-movies. Οι ταινίες ολοκληρώνονταν μέσα σε έναν με τρεις μήνες, με τη μέθοδο της γραμμής εργασίας και οι τεχνικοί αλλά και οι ηθοποιοί ζούσαν μέσα στο στούντιο ώστε να μη χάνεται καθόλου χρόνος. Ο μοναδικός ηθοποιός με τον οποίο, ωστόσο, ο Σο δε συνεργάστηκε ποτέ, ήταν ο Μπρους Λι, επειδή αρνήθηκε να του δώσει τον μεγαλύτερο του συνηθισμένου μισθό που ζητούσε, αλλά και τον έλεγχο του τελικού προϊόντος.

Μεγάλος θαυμαστής του Ραν Ραν Σο και της δουλειάς του ήταν, φυσικά, ο Κουέντιν Ταραντίνο, ο οποίος δήλωσε το 2003 ότι προετοιμάστηκε για το «Kill Bill» βλέποντας τουλάχιστον μία ταινία των Αδελφών Σο την ημέρα, για ένα χρόνο. Μάλιστα, ο Ταραντίνο χρησιμοποίησε, ως φόρο τιμής, το λογότυπο της εταιρείας Shaw Brothers και στα δύο «Kill Bill», το οποίο, με τη σειρά του, είναι αντίγραφο του λογοτύπου της Warner Brothers, φανερώνοντας τις εμπορικές και φιλοαμερικανικές προθέσεις του Ραν Ραν Σο και των αδελφών του από την αρχή της καριέρας τους. Ο Ραν Ραν Σο είχε δεχτεί τον τίτλο του Ιππότη της αυλής της Μεγάλης Βρετανίας, έγινε δηλαδή «Sir» από τη Βασίλισσα Ελισάβετ και έδινε μεγάλο μέρος της περιουσίας του σε φιλανθρωπικούς σκοπούς, αποφεύγοντας ωστόσο τη σχετική δημοσιότητα.

Τιμήστε τη ζωή του Ραν Ραν Σο, βλέποντας δυνατά το video-mixtape από τις ταινίες του Κουέντιν Ταραντίνο, του φανατικού θαυμαστή του.