Buzz

Εφυγε ο «Σαγόνιας» Ρίτσαρντ Κίελ, ένας από τους πιο διάσημους κακούς του Τζέιμς Μποντ

στα 10

Στα 74 του χρόνια, πέθανε ο Ρίτσαρντ Κίελ, πιο γνωστός ως «Σαγόνιας» από τις εμφανίσεις του στις περιπέτειες του Τζέιμς Μποντ «The Spy Who Loved Me» και «Moonraker».

Εφυγε ο «Σαγόνιας» Ρίτσαρντ Κίελ, ένας από τους πιο διάσημους κακούς του Τζέιμς Μποντ

H μοναδική ειρωνία στο timing του θανάτου του Ρίτσαρντ Κίελ είναι πως πριν από μερικές εβδομάδες, η παραγωγή της καινούριας 24ης περιπέτειας του Τζέιμς Μποντ εξέδωσε μια ανακοίνωση στην οποία δήλωνε πως, εν μέσω της αναζήτησης για τον κακό της ταινίας, «ο στόχος είναι να βρεθεί o επόμενος Jaws», αναφερόμενη φυσικά σε έναν από τους πιο διάσημους κακούς στην ιστορία της σειράς.

Διάσημος για το μέγεθός του - αποτέλεσμα μια ορμονικής διαταραχής (γνωστής ως ακρομεγαλία), ο Κίελ είχε ύψος 2.17, αν και ο ίδιος, όπως είχε γράψει στην αυτοβιογραφία του το 2002 με τίτλο «Making it Big in the Movies» συνήθιζε να λέει πως ήταν 2.18 και 44, επειδή ήταν πιο εύκολο να το θυμάται.

Οχι, ο Κίελ δεν made it big in the movies, αλλά οι μικρές εμφανίσεις του μέσα στα χρόνια και οι δύο εμφανίσεις του σε δύο από τις καλύτερες περιπέτειες του 007 Ρότζερ Μουρ ήταν αρκετές για να τοποθετήσουν το ονομά του στην κινηματογραφική ιστορία.

Richard Kiel 607

Γεννημένος στο Ντιτρόιτ το 1939, ο Ρίτσαρντ Κίελ έπαιξε για πρώτη φορά στην τηλεόραση το 1960 σε ένα επεισόδιο της σειράς γουέστερν «Laramie» και πριν εισβάλλει με θόρυβο στο σινεμά δούλεψε ως μπράβος σε νυχτερινά μαγαζιά και νεκροθάφτης αλλα και ως ηθοποιός με μικρά ή μεγαλύτερα περάσματα στη σειρά «The Wild, Wild West», στο «Elvira's Movie Macabre and Mystery Science Theater 3000», στο «The Man from U.N.C.L.E.», ενώ το 1977 ήταν υποψήφιος για να υποδυθεί τον Hulk στον πιλότο μιας επικείμενης τηλεοπτικής σειράς, αλλά απορρίφθηκε από τους παραγωγούς λόγω του υπερβολικού του μεγέθους!

Οι παραγωγοί του Τζέιμς Μποντ εντόπισαν τον Κίελ στη σειρά γουέστερν «Barbary Coast» και του έδωσαν το ρόλο του «Jaws» στον «Κατάσκοπο που με Αγάπησε» το 1977, κάνοντάς τον έναν από τους πιο δημοφιλείς κακούς της ιστορίας του Βρετανού πράκτορα και έναν από τους ελάχιστους που έπαιξαν και δεύτερη φορά, στο «Moonraker» του 1979. Το 2004, ο Κίελ έπαιξε για τελευταία φορά τον «Jaws» δανείζοντας τη φωνή του και τη φιγούρα του στο βιντεοπαιχνίδι «James Bond 007: Everything or Nothing».

Richard Kiel 607

To 1996 o Ρίτσαρντ Κίελ έπαιξε ένα ρόλο στο «Happy Gilmore» του Ντένις Ντούγκαν στο πλευρό του Ανταμ Σάντλερ, ενώ η τελευταία του κινηματογραφική «εμφάνιση» ήταν η φωνή που δάνεισει στον Βλανταμιρ του «Tangled». Καταδικασμένος, ωστόσο, να είναι για πάντα ο «Σαγόνιας», ο Ρίτσαρντ Κίελ δεν σταμάτησε ποτέ να είναι φανατικός θαυμαστής των ταινιών του Τζέιμς Μποντ («Once a Bond fan, always a Bond fan») και να χαίρεται την ανεξίτηλη επιτυχία του.

«Είναι σπάνιο για έναν ηθοποιό να βλέπει τον εαυτό του να γίνεται κούκλα ή να πετάει πρώτη θέση προσκεκλημένος μιας τιμητικής εκδήλωσης για τον Τζέιμς Μποντ στα Pinewood Studios τόσα χρόνια μετά. Ή να δίνει δεκάδες συνεντεύξεις απλά και μόνο για ένα ρόλο που έπαιξε κάποτε. Ο "Σαγόνιας" έδωσε τη δυνατότητα σε μένα και τη σύζυγό μου να πάμε πολλές πληρωμένες διακοπές ξεκινώντας από την προώθηση των ταινιών 30 χρόνια πίσω μέχρι και πρόσφατα με την κυκλοφορία του βίντεοπαιχνιδιού.»

O Ρίτσαρντ Κίελ πέθανε σε ηλικία 74 ετών σε νοσοκομείο της Καλιφόρνια. Αντίθετα με όσα πίστευαν γι' αυτόν λόγω του μεγέθους του, ο Κίελ έπασχε από ακροφοβία, στις πιο δύσκολες σκηνές του «Moonraker» χρειάστηκε κασκαντέρ, ενώ ήταν σίγουρος μέχρι και το θανατό του πως ο «Σαγόνιας» έπρεπε να επιστρέψει έστω και για ένα cameo σε κάποια από τις νέες ταινίες του Τζέιμς Μποντ.

Διαβάστε ακόμη: