Buzz

Πέθανε ο δημιουργός του «Dragon Ball» Ακίρα Τοριγιάμα

στα 10

Ο Ακίρα Τοριγιάμα, ο δημιουργός του «Dragon Ball», μιας από τις πιο αγαπημένες σειρές manga όλων των εποχών, πέθανε σε ηλικία 68 ετών.

Πέθανε ο δημιουργός του «Dragon Ball» Ακίρα Τοριγιάμα

Ενας από τους πιο επιδραστικούς manga καλλιτέχνες της εποχής μας, ο Ακίρα Τοριγιάμα, ο άνθρωπος που δημιούργησε, ανάμεσα σε πολλά άλλα, και το «Dragon Ball» τη δεκαετία του ’80, πέθανε την 1η Μαρτίου λόγω ενός οξέος υποσκληρίδιου αιματώματος σε ηλικία 68 ετών.

Ο θάνατος του Τοριγιάμα επιβεβαιώθηκε από την επίσημη ιστοσελίδα του «Dragon Ball» η οποία δημοσίευσε μια δήλωση προς τιμήν του δημιουργού το βράδυ της Πέμπτης.

«Λυπούμαστε βαθιά που ανακοινώνουμε τον θάνατο του Ακίρα Τοριγιάμα, ο οποίος είχε ακόμα αρκετά έργα τα οποία έκανε με μεγάλο ενθουσιασμό, αλλά τα άφησε στη μέση της δημιουργίας τους. Εχει αφήσει πολλούς τίτλους manga και έργα τέχνης σε αυτόν τον κόσμο. Χάρη στην υποστήριξη τόσων πολλών ανθρώπων σε όλο τον κόσμο, μπόρεσε να συνεχίσει τις δημιουργικές του δραστηριότητες για περισσότερα από 45 χρόνια. Ελπίζουμε ότι ο μοναδικός κόσμος δημιουργίας του Ακίρα Τοριγιάμα θα συνεχίσει να αγαπιέται από όλους για πολύ καιρό ακόμα».

Akira Toriyama

Akira ToriyamaΟ Ακίρα Τοριγιάμα με τον Τζάκι Τσαν

Ο Τοριγιάμα βρήκε πρόωρη επιτυχία στη βιομηχανία των manga με τη δημιουργία του δημοφιλούς «Dr. Slump» στα τέλη της δεκαετίας του '70, κερδίζοντας ένα βραβείο Shogakukan Manga το 1981 και επιβλέποντας δύο επόμενες διασκευές anime.

Ωστόσο, αυτή η αναγνώριση δεν ήταν τίποτα σε σύγκριση με το «Dragon Ball», μια συνέχεια του one-shot manga «Dragon Boy» με αρκετές επιρροές από ταινίες κουνγκ-φου. Δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά ως σειρά το 1984, το «Dragon Ball» έγινε μια από τις σειρές manga με τις μεγαλύτερες πωλήσεις όλων των εποχών. Θεωρείται επίσης ότι έκανε δημοφιλή το μέσο του manga σε ολόκληρο τον κόσμο, ενισχύοντας περαιτέρω από το συνεχόμενα αυξανόμενο κοινό των διαφόρων προσαρμογών anime στις δυτικές χώρες. Στην Ελλάδα το anime του «Dragon Ball» έκανε πρεμιέρα στο κανάλι του ΑΝΤ1 το 1995.

dragon ball Dragon Ball

chrono trigger Chrono Trigger

dragon quest Dragon Quest

Το έργο του Τοριγιάμα επεκτάθηκε και πέρα από το «Dragon Ball» ειδικά όταν ανέλαβε έναν μικρότερο δημιουργικό ρόλο με την σειρά τη δεκαετία του '90. Οι άλλοι τίτλοι του περιλαμβάνουν διάφορες εκδόσεις one-shot manga, και σχεδίασε τους χαρακτήρες για μερικά αρκετά κλασικά βιντεοπαιχνίδια όπως το «Chrono Trigger» και η σειρά «Dragon Quest».

Ο Τοριγιάμα επέστρεψε στο «Dragon Ball» τη δεκαετία του 2010, με τον ίδιο να υπογράφει και μέρος του σεναρίου της ταινίας «Dragon Ball Z: Battle of Gods», η πρώτη μεταφορά μεγάλου μήκους ταινία «Dragon Ball» μετά από σχεδόν 20 χρόνια. Συνέχισε να ασχολείται με την σειρά καθ' όλη τη διάρκεια των πρόσφατων κινηματογραφικών παραγωγών της, συμπεριλαμβανομένης της πιο πρόσφατης, του 2022 «Dragon Ball Super: Super Hero».