Industry

Riding the Greek Wave - Μέρος Δεύτερο: Το διεθνές πρόσωπο του ελληνικού σινεμά (ξανά) στο προσκήνιο

στα 10

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση του «Riding the Greek Wave» που για δεύτερη χρονιά διοργανώνει η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου βάζοντας στο μικροσκόπιο το διεθνές πρόσωπο του ελληνικού σινεμά.

Flix Team
Riding the Greek Wave - Μέρος Δεύτερο: Το διεθνές πρόσωπο του ελληνικού σινεμά (ξανά) στο προσκήνιο

Στις 28 και 29 Σεπτεμβρίου, στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, θα διεξαχθεί το δεύτερο «Riding the Greek Wave» που διοργανώνει η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου με κεντρικό θέμα τις διεθνείς συμπαραγωγές και τη διανομή των Ελληνικών ταινιών.

Οπως τόνισε η Πρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου Κατερίνα Ευαγγελάκου, θέλοντας να υπογραμμίσει τη σημασία της διεθνούς δικτύωσης των Ελλήνων κινηματογραφιστών μέσα στο πλαίσιο της εξωστρέφειας του ελληνικού σινεμά : «H ΕΑΚ είναι ένας θεσμός ο οποίος δεν χρηματοδοτείται από το Ελληνικό κράτος κι επιμένει σε συλλογικές δράσεις που αποφέρουν ωφέλη για το σύνολο της Ελληνικής κινηματογραφίας, με την πεποίθηση ότι η διεθνής δικτύωση θα μας δώσει αυτοπεποίθηση και δυνατότητες ύπαρξης. Οι Ελληνες κινηματογραφιστές, έχουν αποδείξει –φέτος ακόμα περισσότερο- ότι όχι μόνο δεν είναι κρατικοδίαιτοι αλλά αποτελούν μια εξαιρετικά υγιή και παραγωγική κοινότητα, που μπορεί ν’ αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση».

Οπως και πέρσι, στο πρώτο «Riding the Greek Wave», επαγγελματίες προσκεκλημένοι από την Ευρώπη θα παραστούν στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών προκειμένου να ενημερώσουν τους Ελληνες κινηματογραφιστές για τη δυνατότητα χρηματοδοτήσεων από το εξωτερικό, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο μια ελληνική ταινία μπορεί να διεκδικήσει διεθνή διανομή, ενώ εργαστήρια θα απασχολήσουν νέους κινηματογραφιστές με δυνατότητες ανάπτυξης και ενημέρωσης γύρω από την ανάπτυξη των ταινιών τους.

Ανάμεσα στους καλεσμένους του δεύτερου «Riding the Greek Wave» βρίσκουμε:

Στον τομέα της κατάρτισης τους Τζάιν Θίλτγκες, διευθυντή προγράμματος του EAVE, Σάιμον Πέρι, πρόεδρο του ACE και Νικολάι Νικίτιν, ιδρυτή και διευθυντή του SOFA, οι οποίοι θα παρουσιάσουν προγράμματα κατάρτισης και δικτύωσης για ανερχόμενους και έμπειρους παραγωγούς και κινηματογραφικούς πωλητές.

Στον τομέα της χρηματοδότησης τους Ρομπέρτο Ολα, εκτελεστικό διευθυντή του Eurimages, Σαβίνα Νειρότι, υπεύθυνη προγράμματος του Biennale College-Cinema, Χόλγκερ Στερν, commissioning editor του ZDF και Ερίκ Γκαραντό, πρώην διευθυντή του Γαλλικου Κέντρου Κινηματογράφου, οι οποίοι θα αναπτύξουν τις δυνατότητες χρηματοδότησης από Ευρωπαϊκά κέντρα.

Στον τομέα των συμπαραγωγών τους Εντ Γκίνεϊ (Element Pictures), Γκιγιόμ ντε Σέιλ (Arizona Productions), Θανάση Καραθάνο (Twentytwenty Vision) και Τίτους Κρέγιενμπεργκ (Unafilm), οι οποίοι θα μιλήσουν για τη συνεργασία τους με Ελληνες κινηματογραφιστές, καθώς και για τα μελλοντικά τους πλάνα σε σχέση με τη συμπαραγωγή ελληνικών ταινιών.

Στον τομέα της διανομής τους Εμιλί Ζορζ (Memento Films International), Κασια Κάργουαν (Premium Films), Μαρί Πιερ Μασιά (MPM Film), Φεντερίκα Τρεμολάδα (YouTube), οι οποίες θα παραθέσουν τις προκλήσεις και δυνατότητες διείσδυσης της Ελληνικής ταινίας στην παγκόσμια αγορά.

Το πρόγραμμα του δεύτερου «Riding the Greek Wave» συμπληρώνεται με τρεις παράλληλες δράσεις:

  • Workshop “Treatment Lab & Pitching Training”: Εξι νέοι Ελληνες δημιουργοί θα επεξεργαστούν τα treatment των project τους και θα προετομάσουν το pitch των ιστοριών τους, την καθοδήγηση των Ντάνι Τακάρ (Development executive τηςElement Pictures) και Πάβελ Γιεχ (Dean, FAMU)

  • Oμάδα εργασίας Eurimages: Ο Ρομπέρτο Ολα θα πραγματοποιήσειένα κλειστό, ολιγομελές εργαστήριο νέων παραγωγών με θέμα τηνσύνταξη και υποβολή αίτησης στο Eurimages.

  • Ομάδα εργασίας You Tube: Η Φεντερίκα Τρεμολάδα, θα δείξει σεμια κλειστή ομάδα νέων δημιουργών, τις δυνατότητες και τους τρόπους προώθησης των Καλών Τεχνών στο κοινό, μέσω του You Tube.

Δείτε παρακάτω αναλυτικά το πρόγραμμα:

2

2

Διαβάστε όλα όσα συνέβησαν στο περσινό, πρώτο «Riding the Greek Wave».