Buzz

Οταν ο Ρίτσαρντ Γκιρ ζούσε ως άστεγος στη Νέα Υόρκη

στα 10

Ο Ρίτσαρντ Γκιρ δεν είναι μόνο ένας από τους ωραιότερους (ακόμα) άντρες του σινεμά, είναι κι απ' τους πιο ευσυνείδητους, όπως απέδειξε στα γυρίσματα της νέας του ταινίας, «Time Out of Mind».

Οταν ο Ρίτσαρντ Γκιρ ζούσε ως άστεγος στη Νέα Υόρκη

Ο Ρίτσαρντ Γκιρ είναι, πια, 66 χρόνων και δεν έχει χάσει απολύτως, μα απολύτως τίποτα από την τεράστια γοητεία του. Σ' αυτό ίσως συμβάλλει και το γεγονός ότι ανέκαθεν διατηρούσε μια απόσταση από τη δημοσιότητα, ότι εδώ και πολλά χρόνια έχει αφοσιωθεί στον Βουδισμό, στην εξέλιξη του εαυτού του και στην προσφορά σε όσους την έχουν ανάγκη. Σ' αυτή τη λογική, τα τελευταία 12 χρόνια, παράλληλα με όλα τα άλλα, επένδυσε το προσωπικό του πάθος στην ταινία «Time Out of Mind», με σκηνοθέτη τον Ορεν Μόβερμαν, τον σκηνοθέτη του «Rampart» και του «Messenger», όπου υποδύεται έναν άστεγο στη Νέα Υόρκη.

Διαβάστε ακόμη: O Ρίτσαρντ Γκιρ είναι άστεγος στο «Time Out of Mind» του Ορεν Μόβερμαν

ρίτσαρντ γκιρ 607

Η ταινία προβάλλεται επιλεκτικά από τον περασμένο Οκτώβριο, σε Φεστιβάλ και μικρά κυκλώματα - σε συνέντευξη που έδωσε ο Ρίτσαρντ Γκιρ στο LA Confidential, μιλά για την εμπειρία του με τρόπο που χτυπά αμέσως ευαίσθητα σημεία. «Από τον ήρωα που ενσαρκώνω, τον Τζορτζ, αφαιρέσαμε όλα τα περιττά στοιχεία, το παρελθόν του,» εξηγεί ο Γκιρ, «και συγκεντρωθήκαμε σε μια πολύ πρωτόγονη ανθρώπινη ορμή, αυτήν του να βρίσκουμε τη θέση μας, την κοινότητά μας, το χωριό μας, τους συνδέσμους μας. Οι άνθρωποι είναι κοινωνικά όντα κι όταν χάνουμε τη δυνατότητα να έχουμε κοινωνικούς συνδέσμους, τρελαινόμαστε λίγο.»

Διαβάστε ακόμη: Ρίτσαρντ Γκιρ και Νίκολας Τζαρέκι - «Κάτι πάει πολύ στραβά στον κόσμο μας σήμερα»

ρίτσαρντ γκιρ 607

Στη Νέα Υόρκη, όπως φαίνεται και στην ταινία, ο νόμος ορίζει ότι ο δήμος έχει καθήκον να προσφέρει κρεβάτι σε κάθε άστεγο, αλλά η υλοποίηση αυτής της υποχρέωσης γίνεται εξαιρετικά δύσκολη στην πράξη. «Το κλισέ που λέμε πάντα είναι ότι οι άστεγοι είναι αόρατοι,» λέει ο Ρίτσαρντ Γκιρ. «Μόνο που αυτό ισχύει όντως. Οσο γυρίζαμε την ταινία, καθώς ο ήρωας που υποδύομαι είναι άστεγος, ακολουθούσα και την εξωτερική εμφάνιση και την εσωτερική διάθεση του ήρωα, έμοιαζα με κάποιον που ζει στο δρόμο και κανείς δε μου έδινε την παραμικρή σημασία. Κανείς δε μου μίλησε ως 'Ρίτσαρντ Γκίρ', κανένας. Την πρώτη φορά που κάθισα στο δρόμο και ζητούσα ελεημοσύνη, καθόμουν για μια λήψη 45 λεπτών και μάζεψα ενάμιση δολάριο. Δεν είσαι καν αόρατος, είσαι μια μαύρη τρύπα. Οι άνθρωποι που βρίσκονται δυο τετράγωνα μακριά σου νιώθουν ότι υπάρχει μια μαύρη τρύπα που θα μπορούσε να τους ρουφήξει, μια μαύρη τρύπα αποτυχίας, λύπης και πόνου. Δεν ήταν πράγματα που δε γνώρισα, αλλά το ότι το βίωσα πραγματικά, ήταν μια πολύ βαθιά εμπειρία.»

«Pretty Woman» Reunion - 25 χρόνια μετά

ρίτσαρντ γκιρ 607

Ο Ρίτσαρντ Γκιρ ασχολείται ενεργά, εδώ και 35 χρόνια, με την ανακούφιση των απόρων, ενώ τα τελευταία 10 αποτελεί μέλος της οργάνωσης «Coalition of the Homeless», προσπαθώντας ν' αξιοποιήσει το όνομα και τη φήμη του για ν' ασκεί πίεση στην τοπική αυτοδιοίκηση και την αμερικανική κυβέρνηση για την προστασία και υποστήριξη των άστεγων. «Το σημαντικό είναι να μη σταματάς να λες την αλήθεια δυνατά, να συνεχίζεις ν' ακούγεσαι και είμαι σίγουρος ότι υπάρχει ένα μεγάλο, ανοιχτό κοινό, στους πολίτες αλλά και σ' αυτήν εδώ την κυβέρνηση.»