Buzz

Καλό νέο ή κακό νέο; Ο Ράιαν Τζόνσον θα σκηνοθετήσει τα επόμενα Star Wars

στα 10

Ο Τζέι Τζέι Εϊμπραμς θα παραδώσει τη σκυτάλη των επόμενων δύο επεισοδίων του «Πολέμου των Αστρων» στον Ρίαν Τζόνσον («Looper», «Brick»). Τι λέτε για αυτό;

Καλό νέο ή κακό νέο; Ο Ράιαν Τζόνσον θα σκηνοθετήσει τα επόμενα Star Wars

Μπορεί ο Τζέι Τζέι Εϊμπραμς να είναι αυτή την εποχή σε φουλ γυρίσματα στα Pinewood studios του Λονδίνου, για το πολυαναμενόμενο «Star Wars: Episode VII», αλλά όταν μιλάμε για ένα τέτοιο blocbuster franchise, τα πράγματα τρέχουν γρηγορότερα κι από αυτόν. Εχοντας δηλώσει ότι δε θα ξανακάτσει στην σκηνοθετική καρέκλα για την ολοκλήρωση της επόμενης άτυπης τριλογίας, ανακοινώθηκε χθες σε ποιον θα παραδώσει τη σκυτάλη: ο σκηνοθέτης των «Brick» και «Looper», Ρίαν Τζόνσον αναλαμβάνει το σενάριο και τη σκηνοθεσία του «Star Wars: Episode VIII», ενώ μη επιβεβαιωμένες φήμες τον θέλουν να έχει υπογράψει και για το «Episode IX».

Περίεργη επιλογή, που εμάς μάς βρίσκει ενθουσιασμένους. Ισως γιατί δηλώνουμε μεγάλοι φαν του Τζόνσον από το 2005, όταν κατέθεσε το νεονουάρ σκηνοθετικό του ντεμπούτο «Brick» και απέδειξε ότι έχει μεγάλο ταλέντο τόσο στην εικόνα, όσο και στο πολυσύνθετο, έξυπνο σενάριο. Η επόμενη ταινία του «The Brothers Bloom», μας τρόμαξε (δεν την λες και επιτυχία), αλλά ο Τζόνσον επανήλθε δυναμικά το 2012 με το πρωτότυπο sci-fi «Looper». Κι αν δεν έφτανε αυτή η ληθαργική ιδιοσυγκρασιακή ιστορία για να αποδείξει ότι ο σκηνοθέτης έχει ένα αριστοτεχνικό βλέμμα τόσο στην κατασκευή, όσο και στην ουσία (η ηθική των ηρώων του είναι χτισμένη τόσο προσεχτικά, όσο και τα πλάνα του) η υπογραφή του σε μερικά επεισόδια του «Breaking Bad» δεν αφήνει πια καμία αμφιβολία. Αυτός ο κινηματογραφιστής έχει πολλά ακόμα να δώσει.

1O Tζόζεφ Γκόρντον Λέβιτ στο υπέροχο ''Brick'' (2005)

Η αμφιβολία μας, όπως την αποτυπώνουμε στον τίτλο, πηγάζει στην ουσία από την ίδια αγωνία που υπάρχει όταν ένας δημιουργός με ιδέες και άποψη εμπλέκεται με blockbuster δισεκατομμυρίων δολαρίων και απαιτήσεων: θα τον αφήσει η Disney να δουλέψει ανεπηρέαστος ή θα τον καπελώσει.

Ο ίδιος πάντως ήταν πάντα δηλωμένος φαν των «Star Wars» ταινιών. Σε μία παλιότερη συνέντευξή του (το 2012) το είχε δηλώσει και είχε μάλιστα εκφράσει την αγανάκτησή του για τον μη σεβασμό των νέων τεχνολογιών στην παλιάς κοπής τεχνική: «Είναι αδιανόητο το ότι δεν μπορείς να βρεις εύκολα πια τα αυθεντικά ''Star Wars'' μετά την ψηφιακή τους αναβάθμιση. Εσύ μπορείς να θέλεις να μελετήσεις πώς τα έκαναν τότε, αλλά πλέον βλέπεις το ρετουσαρισμένο αποτέλεσμα. Είμαι σίγουρος ότι υπάρχουν κάποιες μπομπίνες σε ένα υπόγειο κάπου, αναρωτιέμαι αν ο Λούκας θα τις αφήσει να ξαναδούν το φως του προβολέα. Φανταστείτε να μην μπορούμε να δούμε τον αυθεντικό Κινγκ Κονγκ, γιατί κάποιος στην εποχή του stop motion animation αποφασίσει ότι φαντάζει ψεύτικος και τον αντικαταστήσει με έναν ηθοποιό σε κοστούμι κι ένα blue screen....»

2Kαι ξανά πρωταγωνιστής στο ''Looper'' δέχεται οδηγίες από τον Ράιαν Τζόνσον

Αυτές οι δηλώσεις μας κάνουν να πιστεύουμε ότι ο Τζόνσον έχει τις σωστές προθέσεις και η καρδιά του χτυπά όπως των αυθεντικών Star Wars fans. Ας ελπίσουμε ότι όλα αυτά δε θα φανούν γραφικά στους ανθρώπους με τα γωνιακά γραφεία στη Disney.

3

Πάντως, μόλις κυκλοφόρησαν τα νέα για την ανάθεσή του, ο Τζόνσον πόσταρε ένα σημαδιακό βίντεο στο Twitter: μία σκηνή από το «The Right Stuff», η οποία περιέχει τη διαβόητη ατάκα «Dear lord, please don't let me fuck up».

Dear lord, please don't let him...


Oλα όσα θέλετε να ξέρετε για τα Star Wars: