Φεστιβάλ / Βραβεία

Πρώτοι τίτλοι από τις Νύχτες Πρεμιέρας Conn-x

στα 10

Διψασμένα ακούσαμε τις πρώτες πληροφορίες για το τι θα συμπεριλαμβάνει το πρόγραμμα του 17ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας Conn-x κι αμέσως σας ενημερώνουμε. Γιατί, όπως είχε πει ο Γιώργος Τζιώτζιος, οι Νύχτες Πρεμιέρας δεν είναι θεσμός, είναι εθισμός!

Πρώτοι τίτλοι από τις Νύχτες Πρεμιέρας Conn-x
Σε αναγνωρίσιμη αισθητική η φετινή αφίσα από την k2design και τον Γιάννη Κουρούδη

Ανέκαθεν το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας Conn-X φρόντιζε να μας φτιάχνει τη διάθεση για το φθινόπωρο. Τώρα που τα πράγματα έχουν σκοτεινιάσει, οι Νύχτες Πρεμιέρας είναι και πάλι δίπλα στο κοινό της Αθήνας, φέρνοντας την αίσθηση της ανυπομονησίας πιο κοντά, ανακοινώνοντας κάποιους από τους σημαντικούς τίτλους του φετινού προγράμματός τους, για να κοιτάζουμε προς τον Σεπτέμβριο με ανυπομονησία!

Χθες βράδυ, σε μια σύντομη και καλοκαιρινή παρουσίαση στον πανέμορφο θερινό κινηματογράφο Ελληνίς Cinemax Class (οι άφθονες Fischer και τα σαντουιτσάκια Γρηγόρης δεν έβλαψαν), ο Ορέστης Ανδρεαδάκης και η δημιουργική ομάδα των Νυχτών Πρεμιέρας μας έβαλαν στο κλίμα του Φεστιβάλ, πριν την προβολή, σε avant premiere, της ταινίας «Γιο Γιο» του Πιερ Ετέξ που βγαίνει την Πέμπτη στις αίθουσες από τη Film Trade.

«Ανατρεπτικές νέες παραγωγές, εναλλακτικά διαμάντια του ανεξάρτητου σινεμά και τολμηρές κινηματογραφικές φωνές απ' όλο τον κόσμο» είναι οι παράμετροι επιλογής των ταινιών και για φέτος, για το 17ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας Conn-x που θα γίνει από τις 14 έως τις 25 Σεπτεμβρίου, σταθερά στους κινηματογράφους Αττικόν Cinemax Class, Απόλλων Cinemax Class, Δαναός 1 & 2.

Εμείς τους ευχόμαστε καλό, εργατικό καλοκαίρι, να βάλουν τα δυνατά τους γιατί χρειαζόμαστε την ξενοιασιά και την ασφάλεια που, πια, δημιουργούν οι Νύχτες Πρεμιέρας.

Η πρώτη γεύση από το πρόγραμμα

«Bullhead», του Μίκαελ Ρόσκαμ, η αποκάλυψη του τελευταίου Φεστιβάλ Βερολίνου, μια ταινία που έρχεται από το φλαμανδικό Βέλγιο με την ορμονική υπερένταση του άγριου ζώου.

«We Were Here», των Ντέιβιντ Γουάισμαν και Μπιλ Γουέμπερ, ακτιβιστικό ντοκιμαντέρ για τη συλλογικότητα που αναπτύχθηκε στο Σαν Φρανσίσκο της δεκαετίας του ’80, καθώς η κοινότητα των ομοφυλοφίλων αποδεκατιζόταν από το AIDS.

«We Need To Talk About Kevin», της Λιν Ράμσεϊ – το ξέρετε, το έχετε διαβάσει, έχετε ακούσει γι’αυτό, θα το δείτε πρώτα στις Νύχτες Πρεμιέρας.

«Amador» του Φερνάντο Λεόν ντε Αρανόα, σκηνοθέτη του «Δευτέρες με Λιακάδα», μια ταινία που συνδυάζει συγκλονιστικά το θάνατο με την αισιοδοξία, στην ιστορία μιας κοπέλας που, για να μη χάσει το εισόδημά της, δεν αποκαλύπτει ότι ο ηλικιωμένος τον οποίο φροντίζει, έχει ήδη πεθάνει.

«Je Suis Un No Man’s Land» του Τιερί Ζους, πρώην αρχισυντάκτη των «Cahiers du cinema» και μουσικού συντάκτη του «Les Inrockuptibles». Ο Γάλλος ροκ σταρ, Φιλίπ Κατερίν, υποδύεται τον εαυτό του καθώς απάγεται από μια λυσσασμένη γκρούπι. Η γκρούπι αυτή όμως δεν είναι άλλη από την Ζουλί Ντεπαρντιέ, κόρη του Ζεράρ, η οποία γνώρισε τον Κατερίν στα γυρίσματα κι έγιναν ζευγάρι!

«Hit so hard», του Π. Ντέιβιντ Εβερσοουλ, μια ρομαντική ματιά στις υπέροχες περσόνες της μουσικής σκηνής του Σιάτλ κατά την ιδιαίτερη περίοδο του ανοίγματος των 90’s. Το «Hit So Hard», χρησιμοποιεί την περίπτωση της γκέι ντράμερ Πάτι Σέμελ, προκειμένου να περιγράψει παραστατικά μια γενιά, μια εποχή κι ένα είδος μέσα από την πολυτάραχη, γεμάτη καταχρήσεις ζωή, της γυναίκας που έδινε ρυθμό και ένταση στα τραγούδια των Hole.

«Khodorkovsky», του Τσιρίλ Τούσι, ντοκιμαντέρ για τον Μιχαήλ Χοντορκόφσκι, τον πιο διάσημο φυλακισμένο της σημερινής Ρωσίας, τον πρώην επικεφαλής του πετρελαϊκού κολοσσού Yukos, εχθρό του Ρώσου πρωθυπουργού Βλαντιμίρ Πούτιν και πανίσχυρο εκατομμυριούχο. Είναι όμως αλήθεια ένοχος, ή αποδιοπομπαίος τράγος μιας ολόκληρης κοινωνίας;

Επετειακή προβολή / «Deep End» του Γέρζι Σκολιμόφσκι, σαράντα χρόνια ακριβώς μετά τη δημιουργία του. Το φιλμ του 1971 ξεχειλίζει από σεξουαλικότητα, αγωνίες και νεανικά πάθη. Παραισθησιογόνο, ανατρεπτικό και υπερβολικό συνάμα, είναι γυρισμένο εξολοκλήρου σε μια υγρή και γκρίζα Αγγλική λουτρόπολη και αποκαταστάθηκε πρόσφατα ψηφιακά.

Ελληνικός Κινηματογράφος σε πρώτο πλάνο

Για τρίτη συνεχή χρονιά, οι Νύχτες Πρεμιέρας θα απονείμουν τα Βραβεία Πρωτοεμφανιζόμενων Δημιουργών Ελληνικών Ταινιών: σκηνοθέτη και ηθοποιών (άνδρα και γυναίκας). Υποψήφιοι είναι όλοι οι πρωτοεμφανιζόμενοι που έχουν σκηνοθετήσει, ή πρωταγωνιστούν σε, μεγάλου μήκους ελληνικές ταινίες που είχαν τουλάχιστον μία δημόσια προβολή με εισιτήριο σε κινηματογραφική αίθουσα ή κινηματογραφικό φεστιβάλ σε οποιοδήποτε σημείο της Ελληνικής επικράτειας από την 1η Σεπτεμβρίου 2010 έως τις 31 Αυγούστου 2011.

Πρόεδρος της φετινής κριτικής επιτροπής θα είναι ο σκηνοθέτης – και πρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου – Τάσος Μπουλμέτης και η απονομή θα γίνει το Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου.

Στο Φεστιβάλ θα προβληθούν, φυσικά, ελληνικές ταινίες από την πιο φρέσκια παραγωγή, μεταξύ των οποίων ανακοινώθηκαν οι…

«Ο Αννίβας προ των πυλών» της Ελισάβετ Χρονοπούλου, η ιστορία μιας νεαρής σταβλίτισσας από το Κορωπί, που προσπαθεί να ξεφύγει από το λούμπεν οικογενειακό της περιβάλλον και να μπει στον κόσμο της αθλητικής ιππασίας, τον οποίο φαντάζεται ως ιδανικό. Πρωταγωνιστούν οι Αλεξία Τερεζάκη, Γιάννης Κοκιασμένος, Ιζαμπέλα Κογιεβίνα, Νίκος Γεωργάκης, Ολγα Παππά, Σαγκίρ Αχμέτ

«Τρεις Μέρες Ευτυχίας» του Δημήτρη Αθανίτη, όπου τρεις νέες γυναίκες, εξόριστες από την πραγματικότητα, αναζητούν ένα όραμα ευτυχίας στους δρόμους, τα ξενοδοχεία, τα καφέ και τα ταξί της Αθήνας. Πρωταγωνιστούν οι Αλεξάνδρα Αϊδίνη, Κατερίνα Φωτιάδη, Νικολίτσα Ντρίζη, Δημήτρης Αγαρτζίδης, Ερρίκος Λίτσης, Λουκία Πιστιόλα, Κώστας Ξυκομηνός, Αλεξάνδρα Διαμαντοπούλου, Κωνσταντίνα Ανδριοπούλου

Γιασούζο Μασουμούρα: Ο σαμουράι του New Wave

Ο μεγάλος Ιάπωνας σκηνοθέτης, έχει υπάρξει μαθητής των Μικελάντζελο Αντονιόνι, Φεντερίκο Φελίνι, Λουκίνο Βισκόντι και Κένζι Μιζογκούτσι κι έχει σκηνοθετήσει πάνω από 65 μεγάλου μήκους ταινίες. Οι Νύχτες Πρεμιέρας προτείνουν τις πιο σημαντικές στιγμές από την ασύλληπτα μεγάλη φιλμογραφία του πιο «Ευρωπαίου», Ιάπωνα σκηνοθέτη. Το εκτενές αφιέρωμα προτείνει μια τεράστια γκάμα κινηματογραφικών ταινιών, από το ντεμπούτο του Μασουμούρα, «Kisses», μέχρι το πιο ακραίο όλων, διαστροφικό «Blind Beast», προκειμένου να καλύψει ένα τεράστιο εύρος κινηματογραφικής θεματικής. Θα προβληθούν οι ταινίες «Kisses», «Giants and Toys», «Manji», «Red Angel» και «Blind Beast».

Info

Και καλά, και φτηνά!

Για όγδοη συνεχόμενη χρονιά, οι Νύχτες Πρεμιέρας Conn-x διατηρούν την τιμή του εισιτηρίου στα 6 ευρώ και συνεχίζουν τις πρωινές προβολές, οι οποίες θα είναι ανοιχτές στο κοινό με εισιτήριο αξίας 4 ευρώ.

Εκτός αυτού, θα κυκλοφορήσουν, ξανά, κάρτες διαρκείας των 10, 20 και 25 προβολών, πάντα με τη σταθερή έκπτωση της τάξης του 50% ανά προβολή.