Φεστιβάλ / Βραβεία

Πρώτες φωτογραφίες από το «Sal» του Τζέιμς Φράνκο

στα 10

Κάποιες ιδρωμένες, χαμηλής ανάλυσης φωτογραφίες από τα γυρίσματα, ήταν οι μόνες εικόνες που είχαμε ως τώρα δει από τη «βιογραφία» του Σαλ Μινέο «Sal», που υπογράφει ο Τζέιμς Φράνκο. Οι πρώτες επίσημες εικόνες μόλις έκαναν την εμφάνισή τους.

Πρώτες φωτογραφίες από το «Sal» του Τζέιμς Φράνκο
Ο Βαλ Λόρεν είναι ο Σαλ Μινεό στο «Sal» του Τζέιμς Φράνκο

Οι τελευταίες ώρες του συμπρωταγωνιστή του Τζέιμς Ντιν «Επαναστάτη Χωρίς Αιτία», στα χέρια του Τζέιμς Φράνκο, φιλοδοξούν να δώσουν, όχι μια τυπική βιογραφική ταινία, αλλά πρόσβαση στον κόσμο και την μπερδεμένη ψυχοσύνθεση ενός πρώην teen idol που προσπαθούσε στα 37 του να βρει τον δικό του δρόμο στη ζωή και την τέχνη του.

Αν δεν είχε δολοφονηθεί, θα είχε ξεκινήσει τα γυρίσματα της πρώτης ταινίας του σαν σκηνοθέτης, και θα είχε εμφανιστεί στο Broadway, σε ένα θεατρικό που είχε ήδη κερδίσει εξαιρετικές κριτικές στο Σαν Φρανσίσκο.

«Οταν δολοφονήθηκε ήταν έτοιμος να αλλάξει τροπή στη καριέρα του» λέει ο Τζέιμς Φράνκο. «Είχε ξεκινήσει σαν παιδί σταρ και στα δεκαπέντε του, μαζί με τον Τζέιμς Ντιν είχαν και οι δυο προταθεί για Οσκαρ. Ως τα είκοσί του ήταν εξαιρετικά πετυχημένος, τόσο σαν ηθοποιός όσο και σαν τραγουδιστής, αλλά μετά, για μια σειρά από λόγους, έχασε την αναγνωρισιμότητα και την φήμη του».

«Βίωσε μια τραγωδία κοινή για πολλούς δημιουργικούς ανθρώπους, που αν και γεμάτοι πάθος για την τέχνη τους δεν έχουν το τρόπο να εκφραστούν» συνεχίζει ο Φράνκο. «Αλλά ως το τέλος, ο Σαλ πάλευε για την ελευθερία της έκφρασής και για να δημιουργήσει έργο, φρέσκο και συναρπαστικό. Οταν πέθανε ο κίτρινος τύπος της εποχής υπαινίχθηκαν δίχως βάση, ότι τα ναρκωτικά ή ένας εραστής έπαιξαν ρόλο στον τρόπο που πέθανε. Η μνήμη του με αυτό τον τρόπο έχει λερωθεί για πάντα».

Ο Φράνκο όμως δεν θέλει ούτε να αγιοποιήσει ούτε να διασώσει την φήμη ενός καλλιτέχνη τον οποίο δείχνει να καταλαβαίνει βαθιά. «Η ταινία μου είναι απλά ένα πορτρέτο ενός ευαίσθητου και ευγενικού καλλιτέχνη στις τελευταίες ώρες του», λέει ο ίδιος, που κρατά έναν δεύτερο ρόλο στο φιλμ δίπλα στον νεαρό ηθοποιό Βάλ Λόρεν, που υποδύεται τον Σαλ Μινεό.

Ως την πρώτη προβολή του φιλμ στο φεστιβάλ Βενετίας, σε λίγες μέρες, δείτε τις φωτογραφίες του φιλμ στο gallery.