Φεστιβάλ / Βραβεία

Outview 2012: Υπάρχει queer σινεμά και στο Bollywood!

στα 10

Απόλυτο highlight του φετινού 6ου Outview, του Gay and Lesbian κινηματογραφικου Φεστιβάλ της Αθήνας, η προβολή της πρώτης γκέι ινδικής ταινίας, παρουσία των πρωταγωνιστών της, αποδεικνύει πως αργά η γρήγορα αυτός ο κόσμος αλλάζει...

Outview 2012: Υπάρχει queer σινεμά και στο Bollywood!

Το «Dunno Y...Na Jaane Kyon» (σημαίνει «Δεν Ξέρω Γιατί») δεν είναι μια τυπική Bollywood ταινία. Οχι μόνο γιατί είναι η πρώτη ινδική ταινία που δείχνει φιλί μεταξύ δύο αντρών, αλλά κυρίως γιατί η σύγκρουση της με τη λογοκρισία έγινε αφορμή για μια ευρύτερη συζήτηση γύρω από τα δικαιώματα των ομοφυλόφυλων στην Ινδία.

Απαγορευμένα για χρόνια, τα φιλιά στις ταινίες του Bollywood, ακόμη και από ετεροφυλόφιλα ζευγάρια, υπήρξαν το απόλυτο ταμπού. Πραγμα που τα τελευταία χρόνια αρχίζει να αλλάζει με ταινίες που τολμούν να δείξουν αποκαλυπτικές σκηνές σεξ, όπου ένα φιλί είναι μάλλον η ανακούφιση των λογοκριτών.

Η ομοφυλοφιλία ωστόσο στο ινδικό σινεμά παραμένει το απόλυτο ταμπού. Ηταν μόλις το 2008 όταν η ταινία «Dostana» έδειχνε δύο στρέιτ άντρες να υποκρίνονται πως είναι γκέι προκειμένου να αφήσουν την σπιτονοικοκυρά τους να τους εμπιστευτεί την κόρη της για υπηρέτρεια. Στο τέλος της ταινίας φιλιούνται, αλλά και αυτό ως μέρος ενός «ψέματος».

Το «Δεν Ξέρω Γιατί», όμως, δεν υποκρίνεται πως είναι οτιδήποτε άλλο εκτός από μια καθαρά γκέι ταινία - η ινδική απάντηση στο «Βrokeback Mountain», όπως διαφημιστηκε στα διεθνή Φεστιβάλ όπου προβλήθηκε - που αφηγείται την ιστορία ενός φιλόδοξου μοντέλου που ταξιδεύει στο Μουμπάι προκειμένου να αναζητήσει την τύχη του. Εκεί θα συνάψει σχέσεις με έναν άλλον άντρα, ανακαλύπτοντας πως ο δρόμος για την κορυφή δεν είναι ακριβώς στρωμένος με ροδοπέταλα.

H παρέμβαση της ινδικής λογοκρισίας υπήρξε άμεση. Η ταινία μπήκε στο στόχαστρο των συντηρητικών, απειλήθηκε με απαγόρευση, αλλά τελικά - μετά από σκηνές που κόπηκαν ή «γυαλίστηκαν» - το φιλί ανάμεσα στους δύο πρωταγωνιστές παρέμεινε ως σύμβολο μιας σεξουαλικής απελευθέρωσης που μοιάζει να απολαμβάνει το Bollywood και συνεπαγόμενα η ίδια η Ινδία.

«Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί οι λογοκριτές θα σκανδαλιστούν επειδή δύο άντρες φιλιούνται και κάνουν έρωτα; Η αγάπη πρέπει να είναι ανεξάρτητη από τα φύλα», δήλωσε ο σκηνοθέτης της ταινίας Σανζάι Σαρμά.

Η πορεία της ταινίας, ωστόσο, δεν υπήρξε μόνο ευνοϊκή, ηγέτης της διεκδίκησης ίσων δικαιωμάτων από τους ομοφυλόφιλους της Ινδίας και ένα καλλιτεχνικό εγχείρημα ικανό να αλλάξει τον κόσμο. Οι γονείς του ενός από τους δύο πρωταγωνιστές της ταινίας, τον αποκλήρωσαν για την ντροπή που τους έκανε να νιώσουν, δηλώνοντας πως δεν θέλουν να τον δούν «ούτε νεκρό».

Το «Dunno Y... Na Jaane Kyon» προβαλλεται σήμερα, Παρασκευή 11 Μαΐου, στην Αίθουσα 1 του Ινστιτούτου Θερβάντες στις 22.00 και σε επανάληψη το Σάββατο 12 Μαΐου στην Αίθουσα 2 του Ινστιτούτου Θερβάντες στις 19.40.

Διαβάστε περισσότερα για το 6ο Outview, το Gay and Lesbian Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Αθήνας που διαρκεί έως την Κυριακή 13 Mαΐου στο Ινστιτούτο Θερβάντες (Μητροπόλεως 23, Σύνταγμα)


Tags: OUTVIEW 2012