Φεστιβάλ / Βραβεία

Oscars: νέοι κανονισμοί, νέος τρόπος ψηφοφορίας

στα 10

Η Ακαδημία προχωρά σε ριζοσπαστικές αλλαγές στον κανονισμό και στον τρόπο ψηφοφορίας των μελών της για τα βραβεία Οσκαρ. Δείτε ποιες κατηγορίες επηρεάζονται και τι σημαίνουν, στην ουσία, όλα αυτά...

Oscars: νέοι κανονισμοί, νέος τρόπος ψηφοφορίας

Η Ακαδημία Κινηματογράφου Τεχνών και Επιστημών της Αμερικής ανακοίνωσε πριν από λίγες μέρες την απόφασή της να αλλάξει τον κανονισμό που αφορά στην ψηφοφορία των μελών της για τα Οσκαρ. Ανοιξαν λοιπόν οι κατηγορίες του Ντοκιμαντέρ και του Οσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας, ώστε να μην έχουν δικαίωμα ψήφου μόνο κάποιες επιτροπές, αλλά όλα τα μέλη.

Πιο απλά: ξεκινώνοντας από τα Οσκαρ του 2014, όλα τα μέλη θα ψηφίζουν για όλες (και τις 24) κατηγορίες.

Μέχρι πέρσι, ειδικές επιτροπές στις κατηγορίες του ντοκιμαντέρ μικρού μήκους, αλλά και συγκεκριμμένα μέλη της Ακαδημίας που είχαν αναλάβει το «ξεκαθάρισμα» των ξενόγλωσσων ταινιών, ήταν αυτοί που αποφάσιζαν τις πεντάδες και μετέπειτα τα βραβεία.

Το πιστεύετε ή όχι, όλα ξεκίνησαν από τον ακτιβισμό του Μάικλ Μουρ. Ως πρόεδρος αντίστοιχης επιτροπής για την κατηγορία των Ντοκιμαντέρ Μεγάλου Μήκους, πέρσι πίεσε και πέτυχε την ανοιχτή ψηφοφορία από όλα τα μέλη, απεγκλωβίζοντας το είδος του ντοκιμαντέρ από τις «ειδικές κατηγορίες» και μία γραφειοκρατία που μπέρδευε ιδιαιτέρως τα πράγματα.

1

Το αποτέλεσμα κρίθηκε επιτυχημένο και στάθηκε η αφορμή για να συζητήσει ουσιαστικά η Ακαδημία τις παρούσες αλλαγές. Το να βλέπει περισσότερος κόσμος τις ταινίες είναι πάντα θεμιτό: μεγαλύτερο δείγμα, πιο ουσιαστικά βραβεία.

Επίσης, η διαδικασία ήθελε τα μέλη αυτών των επιτροπών να βλέπουν τις ταινίες σε ειδικές προβολές σε κινηματογράφους και μόνο τότε να έχουν το δικαίωμα ψήφου. Από φέτος, ο γνωστός, βολικός τρόπος των DVD και screeners επανέρχεται και κάνει τη ζωή όλων πιο εύκολη.

«Αυτές οι αλλαγές δεν είναι κάτι άλλο παρά η απόδειξη των προσπαθειών μας να ενισχύσουμε την συμμετοχή των μελών μας στη ψηφοφορία των Οσκαρς και να νικήσουμε την αποχή» δήλωσε ο Πρόεδρος της Ακαδημίας, Χάουαρντ Κοχ, στη συνέλευση που έγινε στο Μπέβερλι Χιλς.

«Πάνω από όλα, θέλουμε να δώσουμε την ευκαιρία του χρόνου σε όλα τα μέλη μας να δουν αυτές τις υπέροχες ταινίες και να ψηφίσουν σε όλες τις κατηγορίες...»

2

Σ' αυτή την ίδια συνέλευση ο Κοχ δήλωσε ότι ο ηλεκτρονικός τρόπος ψηφοφορίας θα παραμείνει, αλλά θα υπάρχει πάντα και η επιλογή των συμβατικών ψηφοδελτίων που θα στέλντονται ταχυδρομικά.

Επίσης, τίποτα δεν αλλάζει στον τρόπο που ψηφίζεται η δεκάδα στην κατηγορία Καλύτερης Ταινίας - τουλάχιστον για το 2014.

Αυτό ίσως θα έπρεπε να επαναξεταστεί. Οπως και οι κανόνες στην κατηγορία του τραγουδιού που πάντα δημιουργούν ημιτελείς πεντάδες. Για να δούμε όμως πώς θα αποδειχτεί το πείραμα των νέων πραγμάτων το 2014.

Διαβάστε περισσότερα για τους κανονισμούς των Οσκαρ:

Ο Μάικλ Μουρ προτείνει νέους κανόνες για τα οσκαρικά ντοκιμαντέρ: καθόλου κανόνες!

Oscar Τραγουδιού: επιτέλους ... κανόνες!