Φεστιβάλ / Βραβεία

Οι «Νύχτες Πρεμιέρας» ενηλικιώνονται

στα 10

Ραντεβού τον Σεπτέμβρη για το μεγαλύτερο κινηματογραφικό birthday party της Αθήνας! Οι Νύχτες Πρεμιέρας σβήνουν 18 κεράκια! Από τις 19 έως τις 30 Σεπτεμβρίου λοιπόν, 12 νύχτες γεμάτες πρεμιέρες, αφιερώματα και κινηματογραφικές ανατροπές - στις αίθουσες Ιντεάλ, Odeon Οπερα 1 & 2 και Δαναός 1 & 2.

Flix Team
Οι «Νύχτες Πρεμιέρας» ενηλικιώνονται

Οι Νύχτες Πρεμιέρας Cosmote, που πλέον εκτός από εθισμός είναι και θεσμός, επιστρέφουν φέτος με την βαρύτητα των 18 τους χρόνων. Ενα φεστιβάλ με οντότητα, συνέπεια και πάνω από όλα γεμάτο με το μεράκι των ανθρώπων που το δημιουργούν.

Διεθνές διαγωνιστικό τμήμα, αφιερώματα σε σκηνοθέτες και κινηματογραφίες, έμφαση στο ελληνικό σινεμά, μουσική και φιλμ ώστε οι αίθουσες να μετατρέπονται σε συναυλιακούς χώρους γεμάτους ενέργεια - και φέτος οι Νύχτες Πρεμιέρας μας περιμένουν να μοιραστούμε ξεχωριστές στιγμές.

Μέσα από τις πρώτες ανακοινώσεις για το φετινό πρόγραμμα σημειώνουμε:

Ελληνικός Κινηματογράφος στα καλύτερά του

Για τέταρτη συνεχή χρονιά, οι Νύχτες Πρεμιέρας θα βραβεύσουν τις πιο αξιόλογες κινηματογραφικές δημιουργίες, με τα Βραβεία Πρωτοεμφανιζόμενων Δημιουργών Ελληνικών Ταινιών: σκηνοθέτη και ηθοποιών (άνδρα και γυναίκας).

Υποψήφιοι είναι όλοι οι πρωτοεμφανιζόμενοι που έχουν σκηνοθετήσει, ή πρωταγωνιστούν σε, μεγάλου μήκους ελληνικές ταινίες που είχαν τουλάχιστον μία δημόσια προβολή με εισιτήριο σε κινηματογραφική αίθουσα ή κινηματογραφικό φεστιβάλ σε οποιοδήποτε σημείο της Ελληνικής επικράτειας από την 1η Σεπτεμβρίου 2011 έως τις 31 Αυγούστου 2012

Στη φετινή κριτική επιτροπή συναντάμε τους Σωτήρη Γκορίτσα (σκηνοθέτης και πρόεδρος της επιτροπής), Αργύρη Παπαδημητρόπουλο (σκηνοθέτης), Μαρία Ναυπλιώτου (ηθοποιός), Ηλία Αδάμη (διευθυντής φωτογραφίας), Κωνσταντίνο Κοντοβράκη (παραγωγός).

Η απονομή των Βραβείων Πρωτοεμφανιζόμενων θα γίνει το Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου.

Πέρα από τους πρωτοεμφανιζόμενους όμως, έχουμε και την ανακοίνωση της πρώτης προβολής δύο ελληνικών ταινιών: της «Ελκυστικής Ψευδαίσθησης» του Πέτρου Σεβαστίκογλου που πραγματεύεται ένα από τα πιο καυτά κοινωνικοπολιτικά θέματα - την παράνομη και νόμιμη μετανάστευση στην Ελλάδα, και της ταινίας «Αίμα» του Διαμαντή Καραναστάση, που αναμιγνύει μια σύγχρονη ιστορία με στοιχεία από τον μύθο του Οιδίποδα, και προτείνει έναν νέο τρόπο παντρέματος του θεάτρου και του σινεμά.

Επίσημο Διαγωνιστικό Τμήμα Μικρού Μήκους Ταινιών

Ολοι όσοι έχουν ολοκληρώσει μια μικρού μήκους ταινία τους τελευταίους 12 μήνες (χωρίς περιορισμό - από ταινίες μυθοπλασίας, τεκμηρίωσης αλλά και ταινίες κινουμένων σχεδίων), μπορούν να συμμετάσχουν στο διαγωνιστικό τμήμα του φεστιβάλ.

Για να συμμετάσχει κανείς στη διαδικασία επιλογής των ταινιών που θα επιλεγούν για να προβληθούν στο πλαίσιο του φετινού φεστιβάλ, αρκεί απλά να στείλει τη μικρού μήκους ταινία του στα γραφεία του φεστιβάλ, μέχρι την 1η Αυγούστου 2012, σε οποιοδήποτε φορμάτ (αναλογικό ή ψηφιακό), προκειμένου να γίνει η επιλογή της ταινίας που θα κερδίσει το μεγάλο χρηματικό έπαθλο των 2.000 ευρώ.

Η κριτική επιτροπή που θα βγάλει τον νικητή αποτελείται από την Βένα Γεωργακοπούλου (Δημοσιογράφος), Φένια Κοσοβίτσα (Παραγωγός) και Ελισάβετ Χρονοπούλου (Σκηνοθέτης).

Αφιέρωμα στον Γουίτ Στίλμαν

Με αφορμή την τελευταία ταινία του ξεκαρδιστικού Γουιτ Στίλμαν, το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου προτείνει ένα αφιέρωμα που ξεναγεί το κοινό στο σαρδόνιο, αλλά και κομψό χιούμορ του. Θα προβληθούν οι ταινίες: «Metropolitan», «Barcelona», «The Last Days of Disco», «Damsels in Distress».

Nikkatsu: Η ιστορία του Ιαπωνικού σινεμά σε ένα αφιέρωμα

Γιορτάζοντας τα 100 χρόνια ακατάπαυστης δημιουργίας αυτού του επιδραστικού στούντιο, οι Νύχτες Πρεμιέρας προβάλλουν μερικές από τις πιο χαρακτηριστικές ταινίες-σταθμούς της Nikkatsu - από αντιπολεμικά έπη και κοινωνικές σάτιρες, μέχρι στιλιζαρισμένα νουάρ και... σοφτ πορνό!

Ανάμεσα στις ταινίες που θα προβληθούν: «Οι Τελευταίες Μέρες του Σογκουνάτου» (1957), «Η Αρπα της Βιρμανίας» (1956), «Λάσπη και Στρατιώτες»(1939), «Αγρια Νιάτα», «Χάρισμα», «Γουρούνια και Θωρηκτά», «Φονική Επιθυμία» (1964).

Μουσική & Φιλμ

Από το αγαπημένο cult τμήμα του φεστιβάλ έχουμε δύο ηχηρά δείγματα.

Από την μία το «Σκάσε και Παίζε» («Shut Up and Play the Hits»), οι τελευταίες 48 ώρες των LCD Soundsystem, με αποκορύφωμα τη συναυλία τους/κύκνειο άσμα στο Madison Square Garden έτσι όπως καταγράφεται σ' ένα δυναμικό ντοκιμαντέρ που θα διαγωνιστεί στο επίσημο τμήμα.

Εκτός Διαγωνιστικού όμως συναντάμε έναν καλλιτέχνη που οι Νύχτες Πρεμιέρας αγαπούν πολύ: «Τα Ταξίδια του Νίλ Γιάνγκ» («Neil Young Journeys») Μετά τα «Neil Young: Heart of Gold» του 2006 και «Neil Young Trunk Show» του 2009, ο Τζόναθαν Ντέμι με τα «Ταξίδια του Νιλ Γιάνγκ» ολοκληρώνει την τριλογία του για τον ζωντανό θρύλο της ροκ, τον χαρισματικό Νιλ Γιανγκ.

Θα σας κρατούμε ενήμερους για κάθε νέα ανακοίνωση που εμπλουτίζει το πρόγραμμα του φεστιβάλ. Και θα μετράμε ανάποδα: Ραντεβού τον Σεπτέμβριο!

Αντί επιλόγου: Περιμένουμε με ανυπομονησία να ανοίξουν ξανά τις πόρτες τους οι αγαπημένες μας αίθουσες Αττικόν και Απόλλων που επί χρόνια αποτελούσαν το σπίτι του φεστιβάλ. Μας λείπουν.