Buzz

Οι μαθητές επιλέγουν κινηματογραφικά ταξίδια στις ελληνικές θάλασσες

στα 10

Το ντοκιμαντέρ «Θαλάσσια Θηλαστικά, οι Συγκάτοικοί μας στις Ελληνικές Θάλασσες» που προβλήθηκε στο 14ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης έγινε hit στα σχολεία!

Οι μαθητές επιλέγουν κινηματογραφικά ταξίδια στις ελληνικές θάλασσες

Το ντοκιμαντέρ του προγράμματος «Θάλασσα», με τίτλο «Θαλάσσια Θηλαστικά, οι Συγκάτοικοί μας στις Ελληνικές Θάλασσες», που προβλήθηκε στο 14ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, στις εκπαιδευτικές προβολές, κέρδισε την καρδιά των μικρών θεατών.

Η ταινία επιλέχθηκε για επίσκεψη από όλα τα σχολεία, την είδαν, δηλαδή, περίπου 2.500 θεατές ήδη.

Το «Θαλάσσια Θηλαστικά, οι Συγκάτοικοί μας στις Ελληνικές Θάλασσες» διαρκεί 30 λεπτά, αλλά κάνει ένα μεγάλο ταξίδι στον κόσμο των εννέα θαλάσσιων θηλαστικών που κατοικούν μόνιμα στις ελληνικές θάλασσες και των πέντε που τις επισκέπτονται περιστασιακά κι ενημερώνει για τη σημασία τους για το θαλάσσιο περιβάλλον, τις απειλές που αντιμετωπίζουν και για το τι μπορεί να κάνει ο καθένας από μας για την προστασία τους.

Στο ντοκιμαντέρ κανείς μαθαίνει ότι στον Κορινθιακό κόλπο παρατηρείται το μοναδικό στον κόσμο φαινόμενο συμβίωσης μεταξύ τριών διαφορετικών ειδών δελφινιών. Οτι η Ελληνική Τάφρος είναι η σημαντικότερη περιοχή για τους φυσητήρες σε ολόκληρη τη Μεσόγειο. Οτι η μεσογειακή φώκια Monachus Μonachus είναι ένα από τα σπανιότερα είδη του πλανήτη. Οτι, δηλαδή, οι ελληνικές θάλασσες είναι ένας πολύτιμος τόπος για την επιβίωση αυτών των σπάνιων ειδών, των οποίων η παρουσία είναι ιδιαίτερα σημαντική για το θαλάσσιο οικοσύστημα της Μεσογείου.

Το πρόγραμμα “Θάλασσα” αποτελεί μία νέα και σημαντική πρωτοβουλία με σκοπό την αντιστροφή της παρούσας κατάστασης στην οποία βρίσκονται τα θαλάσσια θηλαστικά. Στα πλαίσια του “Θάλασσα” θα πραγματοποιηθούν μια σειρά από ενέργειες με στόχο την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση ολόκληρης της ελληνικής κοινωνίας, προκειμένου να δραστηριοποιηθούμε όλοι στην προσπάθεια για τη διατήρηση του φυσικού θαλάσσιου πλούτου που φιλοξενείται στις ελληνικές θάλασσες.

Το ντοκιμαντέρ είναι μια παραγωγή της εταιρείας Top Cut και υλοποιήθηκε στα πλαίσια του προγράμματος «Θάλασσα: Μάθε, Δράσε, Προστάτεψε» που πραγματοποιούν η MΟm/Εταιρεία για τη Μελέτη και την Προστασία της Μεσογειακής Φώκιας και το WWF Ελλάς, με τη συνδρομή του χρηματοδοτικού εργαλείου LIFE της Ευρωπαϊκής Ενωσης,της Blue Planet Shipping SA, του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και του Πράσινου Ταμείου. Το αρχειακό υλικό προέρχεται από το Ινστιτούτο Κητολογικών Ερευνών Πέλαγος και το Tethys Research Institute, τα οποία είναι συνεργάτες του προγράμματος.

Για να μάθετε περισσότερα για το πρόγραμμα Θάλασσα, την ταινία και το πώς μπορείτε κι εσείς να τη δείτε και να τη δείξετε, επισκεφθείτε τα websites www.thalassa-project.gr και thalassapedia.gr