Buzz

Ο Κεν Λόουτς αποχωρεί από το σινεμά;

στα 10

Περίπου, είναι η απάντηση. Σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα του Screen International, o Κεν Λόουτς αποφάσισε πως σταματάει την καριέρα του στη μυθοπλασία, συνεχίζοντας από δω και πέρα μόνο με ντοκιμαντέρ.

Ο Κεν Λόουτς αποχωρεί από το σινεμά;

Την είδηση επιβεβαίωσε η μόνιμη συνεργάτης παραγωγός του Ρεμπέκα Ο' Μπράιεν, με την οποία ο 77χρονος Κεν Λόουτς ολοκληρώνει την προπαραγωγή του «Jimmy's Hall», της τελευταίας ταινίας του μυθοπλασίας η οποία θα ξεκινήσει τα γυρίσματά της στο τέλος του καλοκαιριού στην Ιρλανδία.

Το «Jimmy's Hall», σε σενάριο του ίδιου του Λόουτς και του Πολ Λάβερτι (βασισμένο στο θεατρικό έργο «Jimmy Gralton's Dancehall» του Ντόναλ Ο' Κέλι) αφηγείται την ιστορία του Τζέιμς Γκράλτον, του μοναδικού ανθρώπου που εξορίστηκε ποτέ από την Ιρλανδία. Ηγέτης της κομμουνιστικής παράταξης με αμερικανική υπηκοότητα που πήρε όταν μετανάστευσε στις ΗΠΑ το 1909, ο Γκράλτον επέστρεψε στην Ιρλανδία για να ανοίξει ένα dance hall στο Εφρινάχ χρησιμοποιώντας το ως κάλυψη για την προπαγάνδα των πολιτικών του θέσεων. Οι αντιδράσεις των Καθολικών οδήγησαν σε μια αιματηρή συμπλοκή, ο Γκράλτον συνελήφθη και εξορίστηκε στις ΗΠΑ το 1933.

«Αυτή θα είναι μάλλον η τελευταία ταινία μυθοπλασίας για τον Κεν», δήλωσε η Ο' Μπράιεν στο Screen. «Υπάρχουν μερικές ιδέες για ντοκιμαντέρ, αλλά αυτή είναι μια σοβαρή ταινία εποχής με πολλές απαιτήσεις και είναι καλό να την ολοκληρώσουμε όσο είμαστε ακόμη σε φόρμα. Είναι μια μεγάλη ταινία και ο Κεν δεν κάθεται μόνο στην καρέκλα του σκηνοθέτη λέγοντας στους άλλους τι να κάνουν. Οργανώνει, τρέχει... Απαιτεί από αυτόν πολύ φυσική και ψυχική αντοχή. Ρεαλιστικά, αμφιβάλλω αν θα κάνει άλλη ταινία μετά από αυτήν. Σε κάθε περίπτωση ο Κεν Λόουτς δεν εγκαταλείπει το σινεμά...».

O Κεν Λόουτς έχει σκηνοθετήσει μέχρι σήμερα περισσότερες από 25 ταινίες για το σινεμά και περισσότερα από 30 έργα για την τηλεόραση, έχει βραβευθεί σε πολλά διεθνή Φεστιβάλ (με μεγαλύτερη διάκριση το Χρυσό Φοίνικα που πήρε στις Κάννες το 2006 για το «The Wind that Shakes the Barley») και παραμένει ένας από τους μεγαλύτερους Βρετανούς σκηνοθέτες που γνώρισε ποτέ η ιστορία του σινεμά.

Θυμηθείτε εδώ τη συνέντευξη που είχε δώσει ο Κεν Λόουτς στο Flix με αφορμή την τελευταία του ταινία «The Angel's Share» στο Φεστιβάλ των Καννών το 2012.

2

Περισσότερος Κεν Λόουτς: