Φεστιβάλ / Βραβεία

Ο Βασίλης Κατσούπης και ο Larry Gus στέλνουν καρτ-ποστάλ από το Φεστιβάλ του Κάρλοβι Βάρι

στα 10

Πριν από σκηνοθέτης και πρωταγωνιστής του «My Friend Larry Gus», ο Βασίλης Κατσούπης και ο Παναγιώτης Μελίδης είναι δύο φίλοι. Και στέλνουν εντυπώσεις από την παγκόσμια πρεμιέρα της ταινίας τους στο 50ο Φεστιβάλ του Κάρλοβι Βάρι.

Ο Βασίλης Κατσούπης και ο Larry Gus στέλνουν καρτ-ποστάλ από το Φεστιβάλ του Κάρλοβι Βάρι

Τον Μάιο του 2010, ο εικοσιεξάχρονος φοιτητής Πολυτεχνείου και «επίδοξος» μουσικός με το μουσικό όνομα Larry Gus και το βαπτιστικό Παναγιώτης, βρίσκεται μπροστά σε ένα δίλημμα και σε μία ευκαιρία: να ασχοληθεί σοβαρά με τη μουσική του. Η αμερικανική DFA Records, μία από τις μεγαλύτερες ανεξάρτητες δισκογραφικές εταιρείες παγκοσμίως (LCD Soundsystem, Hot Chip, κ.ά) τον ανακαλύπτει μέσα από το myspace και του ζητά να γράψει ένα άλμπουμ για αυτούς. Αποφασίζει να παρατήσει τις μεταπτυχιακές του σπουδές στη Βαρκελώνη και ξαναγυρίζει στο παιδικό του δωμάτιο στη Βέροια για να ηχογραφήσει ένα album. Ο φίλος του Βασίλης Κατσούπης αποφασίζει από τη δική του πλευρά να κινηματογραφήσει: την προσπάθεια του Larry Gus, τα πάνω και τα κάτω, φιλικές σχέσεις και απλά κομμάτια καθημερινότητας. Θα τα καταφέρει ο Larry να γίνει αυτό που ήθελε ή θα παραδοθεί στη μοίρα του τραπεζικού υπαλλήλου; Στη διάρκεια τεσσάρων ετών γυρισμάτων, από την Αθήνα ως τη Νέα Υόρκη, τη Βέροια, τη Θεσσαλονίκη και το Μιλάνο, πολλά άλλαξαν. Και, κάπως μαγικά, πολλά έμειναν ακριβώς ίδια.

Γυρισμένο από τον Βασίλη Κατσούπη, τον καλύτερο φίλο του Παναγιώτη Μελίδη (Larry Gus), το «My Friend Larry Gus», σε παραγωγή του Βασίλη Κατσούπη και του Γιώργου Καρναβά (Heretic), έκανε χθες 6 Ιουλίου (μια ημέρα μετά το δημοψήφισμα στην Ελλάδα) την παγκόσμια πρεμιέρα του, στο εκτός διαγωνιστικού τμήμα των ντοκιμαντέρ του 50ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Κάρλοβι Βάρι.

Το Flix ζήτησε από τους δύο φίλους να μας στείλουν εντυπώσεις από το τσέχικο θέρετρο σε ένα ημερολόγιο γραμμένο από λέξεις που αντίθετα από τον δύσκολα μεταφράσιμο «πλούσιο λόγο» του Larry Gus, μιλούν σε όλους.

Διαβάστε περισσότερα για το «My Friend Larry Gus» και δείτε το τρέιλερ της ταινίας εδώ.

My Friend Larry Gus 607 Από τον επίσημο κατάλογο του 50ου Φεστιβάλ του Κάρλοβι Βάρι

Τι είναι το «My Friend Larry Gus»;

(Και οι δύο): Μία ταινία έρωτα ανάμεσα σε δύο και πολύ περισσότερους ανθρώπους ή αλλιώς ένα οδοιπορικό με βουκολική αρχή και ασαφές τέλος. Ή αλλιώς: Μία ταινία για τη φιλία όπως αυτή ορίζεται μονοσήμαντα. Ή και όχι.

(Βασίλης): Ένα μουσικό ντοκιμαντέρ χωρίς μουσική. Εκτός κατηγορίας. Σε ένα γενικότερο πλαίσιο boy-meets-dream. Μία ταινία για έναν φίλο που έκανε αυτό που θα θέλαμε όλοι: να κάνουμε αυτό που θέλουμε.

(Παναγιώτης...συμπληρώνει): ...με αμφίβολα αποτελέσματα.

My Friend Larry Gus 607 Ο Βασίλης και ο Παναγιώτης πετούν προς την Πράγα

Τι σημαίνει για εσάς η πρεμιέρα της ταινίας σε ένα διεθνές φεστιβάλ;

(Και οι δύο): Κάθε πρεμιέρα είναι επί της ουσίας η αρχή σε μία διαδρομή την οποία ποτέ δεν μπορείς να προβλέψεις. Κάπως όπως έγινε και στην αρχή των γυρισμάτων της ταινίας, τότε που δεν ξέραμε αν ο Larry θα καταλήξει μπρούκλης ή γιάπης. Στην προκειμένη περίπτωση προφανώς και είμαστε πολύ χαρούμενοι για την πρεμιέρα αλλά πραγματικά αυτό δεν σημαίνει απολύτως τίποτα σε βάθος χρόνου, εκτός από το ότι ποια άλλη ελληνική ταινία θα κάνει ποτέ πρεμιέρα την επόμενη ενός δημοψηφίσματος; Όπως και να'χει, η πρεμιέρα είναι η στιγμή του ξεβρακώματος (μεταφορικά και λίγο κυριολεκτικά σε μερικές σκηνές). Ελπίζουμε να καταλάβουν την αγωνία και τα ζόρια και την αλήθεια στην ταινία. Πάνω απ' όλα όμως ελπίζουμε να αποδοθεί σωστά σε ξένη γλώσσα ο πλούσιος λόγος του Larry: τα ιπτάμενα καβλιά, ο καρκινιάρης κλπ.

My Friend Larry Gus 607 Στους χώρους του Φεστιβάλ

Πώς μια προσωπική ιστορία για ένα φίλο σου καταφέρνει να γίνει ένα κινηματογραφικό ημερολόγιο που αφορά πολλούς περισσότερους;

(Βασίλης): Ο Παναγιωτης ειναι ενας πολυπρισματικος χαρακτηρας, με πολυ μεγαλη δοση χιουμορ και αυτοσαρκασμου. Είναι δηλαδή κατεξοχήν ωραίο θέμα για παρατήρηση. Βέβαια όλοι έχουμε από έναν τέτοιο φίλο, δεν είναι ανάγκη να τους κάνουμε όλους ταινία (αν κι έχω στα πλάνα καναδυό σίκουελ ακόμη). Το θέμα με τον Παναγιώτη είναι η εμμονή, η υπομονή και η αφοσίωση, σε ανθρώπους και σκοπούς. Κι άρα, η δική του πεισματάρικη πορεία νομίζω ότι έχει να πει κάτι σε όσους κάποτε σκεφτήκαμε ασιχτίρ ή yolo, θα κάνω τα πάντα γι' αυτό που θέλω, αλλά δεν το κάναμε. Ο Παναγιώτης το έκανε και, με την πολύ ιδιαίτερή του εμμονή σε αλλόκοτες αξίες, σε φίλους, σε samples και στη Βέροια, κάτι κατάφερε. Νομίζω ότι όποιος κάποτε εφτασε κοντά σ' αυτό, θα θυμηθεί κάτι από τον εαυτό του. Κι ελπίζω να μην το ξαναξεχάσει.

My Friend Larry Gus 607 Η προβολή της ταινίας

Πώς ένιωσες όταν σου ανακοίνωσαν ότι θα κάνουν μια ταινία για σένα και πώς ενίωσες όταν την είδες τελικά ολοκληρωμένη;

(Παναγιώτης): Λόγω της σχέσης φιλίας που έχω με τον Βασίλη, δεν υπήρξε καμία στιγμή που να σκέφτηκα «πωπω γυρίζεται μία ταινία για μένα», γιατί πραγματικά ήταν μια προέκταση της καθημερινότητας μας. Οταν την είδα τελειωμένη το μόνο που ένιωσα, για προφανείς λόγους, ήταν αμηχανία.

My Friend Larry Gus 607 Από την παρουσίαση της ταινίας

Δείτε τον Larry Gus πριν και μετά την παγκόσμια πρεμιέρα της ταινίας στο 50ο Φεστιβάλ του Κάρλοβι Βάρι:



Διαβάστε περισσότερα στο επίσημο site της ταινίας «My Friend Larry Gus».

Διαβάστε ακόμη: