Buzz

Μπιλ ΜακΚίνεϊ: Απεβίωσε ο «βιαστής» του «Deliverance»

στα 10

Υποδύθηκε τον άξεστο βουνίσιο που βίασε τον Νεντ Μπίτι στην ταινία του Τζον Μπούρμαν και η διεστραμμένη ερμηνεία του και η φράση «σκούξε σαν γουρούνι», του χάρισε μια πολύ άσχημη φήμη και την κινηματογραφική αθανασία.

Μπιλ ΜακΚίνεϊ: Απεβίωσε ο «βιαστής» του «Deliverance»
Ο Γιον Βόιτ στα χέρια του Μπιλ ΜακΚίνεϊ στο «Οταν Ξέσπασε η Βία»

Ηθοποιός σε δεύτερους ρόλους σε δεκάδες ταινίες (ανάμεσα τους κι εφτά ταινίες του Κιντ Ιστγουντ) και τηλεοπτικές σειρές, ο Μπιλ ΜακΚίνεϊ, θα παρέμενε για πάντα στη συνείδηση και την μνήμη του (ανδρικού κυρίως κοινού), ως ο χειρότερος εφιάλτης τους, χάρη στον ρόλο του στο «Οταν Ξέσπασε η Βία». Η σκηνή του βιασμού του Νεντ Μπίτι, στοίχειωσε για χρόνια τον αμερικάνικο ανδρισμό κι έκανε μια ολόκληρη γενιά ανδρών να αποφεύγουν τις εκδρομές στα βουνά.

Ο ΜακΚίνεϊ που έπασχε από καρκίνο του οισοφάγου, πέθανε χτες, σε ηλικία 80 ετών, όπως ανακοινώθηκε στη σελίδα του στο facebook: «Ο αγαπημένος μας Μπιλ ΜακΚίνεϊ πέθανε στο Valley Presbyterian Hospice. Μανιώδης καπνιστής για 25 χρόνια όταν ήταν νεότερος, πέθανε από καρκίνο του οισοφάγου. Ηταν 80 χρονών και ακόμη αρκετά δυνατός για να γυρίσει μια διαφήμιση της Doritos δυο εβδομάδες πριν τον θάνατό του, ενώ συνέχιζε να δουλεύει την αυτοβιογραφία του. Ελπίζουμε ότι το 2012 θα εκδοθεί η αποτύπωση της άγριας βόλτας που ήταν η ζωή του. Τα συλλυπητήρια μας στον γιο του Κλίντον καθώς και στις κάμποσες πρώην γυναίκες του».

Μπορεί η φήμη της πιο διάσημης ερμηνείας του να μην ήταν ακριβώς θετική, ο ίδιος πάντως έδειχνε μάλλον να το διασκεδάζει αφού η επίσημη ιστοσελίδα του βρισκόταν στο site: squeallikeapig.com. Οσο για τον συμπρωταγωνιστή του στο «Οταν Ξέσπασε η Βία»Μπαρτ Ρέινολντς, τον περιγράφει σαν έναν μάλλον ιδιαίτερο άντρα και έναν ηθοποιό που «πήγε την μέθοδο πιο μακριά απ όσο έπρεπε», σε ένα απόσπασμα από την αυτοβιογραφία του «My Life» που αξίζει να διαβάσετε ολόκληρο.

Γράφει λοιπόν ο Μπαρτ:

«Νομίζω ότι ο άλλος τύπος, ο Μπιλ ΜακΚίνεϊ, τα είχε λίγο χαμένα. Καμιά φορά ξύπναγα στις πέντε το πρωί και τον έβλεπα να τρέχει γυμνός στο γήπεδο του γκολφ, ενώ τα ποτιστικά κατάβρεχαν το γρασίδι. Παράξενος τύπος, μετακόμισε στο Λος Αντζελες μετά το «Οταν Ξέσπασε η Βία» και δούλεψε σε πολλές ταινίες με τον Κλιντ Ιστγουντ. Επαιζε πάντα ψυχάκηδες αλλά τους έπαιζε καλά. Εχοντας μια μάλλον μαύρη αίσθηση του χιούμορ τον έβρισκα διασκεδαστικό στα γυρίσματα, αλλά όσο πλησιάζαμε στην σκηνή του βιασμού, τον έπιανα να κοιτάζει τον Νεντ Μπίτι με έναν παράξενο, τρομακτικό τρόπο. Ο Νεντ το καταλάβαινε και προσπαθούσε να τον αποφύγει».

«Μια μέρα πριν γυρίσουμε τη σκηνή του βιασμού, τον είδα να περιτριγυρίζει τον Νεντ και πήγα και κάθισα ανάμεσά τους. Ηθελα να του δείξω ότι είμαι φίλος του Νεντ και στη ζωή όπως και στην ταινία. Και τον ρώτησα πως σκεφτόταν να χειριστεί την σκηνή του βιασμού. Αποδείχτηκε πως ήταν εντάξει τύπος που απλά πήγε την τεχνική της μεθόδου λίγο πιο μακριά απ όσο έπρεπε. Κοιτάζοντας κατάματα τον Νεντ ψιθύρισε “πάντα ήθελα να δοκιμάσω κάτι τέτοιο. Εδώ και πολύ καιρό”. Ο Νεντ τρομοκρατήθηκε και φώναξε τον Μπούρμαν ο οποίος τον καθησύχασε, αλλά έφερε αρκετές κάμερες στα γυρίσματα της συγκεκριμένης σκηνής, γιατί κατάλαβε ότι ο Νεντ δεν θα δεχόταν να κάνει δεύτερη ή τρίτη λήψη. Θα γύριζε τη δύσκολη αυτή σκηνή μόνο μία φορά. Οταν ήρθε η ώρα να την γυρίσουν ο Κάουμπόι Κάουαρντ και ο ΜακΚίνεϊ ήταν απλά εξαιρετικοί. Τρόμαξαν τους πάντες που είδαν την ταινία. Τίποτα απ όλα αυτά τα «σκούξε γουρουνάκι» δεν υπήρχαν στο σενάριο, αλλά ο ΜακΚίνεϊ, σας τ' ορκίζομαι, ήθελε στ' αλήθεια να πηδήξει τον Νεντ. Και αν μπορούσε θα τον πήδαγε. Ηταν η πρώτη και η μοναδική φορά που είδα τους καμεραμάν σε μια ταινία να κοιτάζουν αλλού. Κάποια στιγμή δεν άντεχα να βλέπω άλλο, όρμηξα στη σκηνή και τράβηξα τον ΜακΚίνεϊ από τον Νεντ. Ο Μπούρμαν με βοήθησε να τον ακινητοποιήσουμε. Ο Νεντ που έκλαιγε από οργή και τρόμο, πήρε ένα μεγάλο ξύλο και άρχισε να τον χτυπά στο κεφάλι. Χρειάστηκαν έξι άντρες για να τον σταματήσουν. Τους χωρίσαμε και μετά από ώρες τα πράγματα ηρέμησαν».

Στο βίντεο που ακολουθεί δείτε ένα απόσπασμα από την διαβόητη αυτή σκηνή του «Οταν Ξέσπασε η Βία» κι εδώ την τελευταία διαφήμιση που γύρισε ο ΜακΚίνεϊ μόλις δυο εβδομάδες πριν τον θάνατό του.