Buzz

Μια ταινία που (ευτυχώς) δεν ολοκληρώθηκε ποτέ!

στα 10

Σε μια και μόνο επαναληπτική προβολή, η πιο ανήσυχη ταινιοθήκη της Αθήνας, το Exile Room, προβάλλει αύριο Παρασκευή το «A Film Unfinished», ένα ντοκιμαντέρ για μια ταινία που ευτυχώς δεν ολοκληρώθηκε ποτέ!

Μια ταινία που (ευτυχώς) δεν ολοκληρώθηκε ποτέ!

Στο τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, ανακαλύφθηκε στα αρχεία της Ανατολικής Γερμανίας 60 λεπτά υλικό από μια ταινία που γυρίστηκε από τους Ναζί στη Βαρσοβία τον Μάιο του 1941 με τον τίτλο «Ghetto».

Τίποτα δεν θα ήταν παράξενο, αν οι σκηνές του «Ghetto» που αποτέλεσαν αντικείμενο μελέτης από ιστορικούς και θεωρητικούς του κινηματογράφου δεν απεικόνιζε μια «ειδυλλιακή» ζωή σε ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης στη Βαρσοβία, μέρος των προπαγανδιστικών φιλμ που επιμελήθηκαν οι ίδιοι οι Ναζί προκειμένου να αποπροσανατολίσουν ακόμη περισσότερο τις ήδη αποπροσανατολισμένες μάζες.

Και τι ειρωνία... Το γκέτο της Βαρσοβίας ήταν το μεγαλύτερο και το πιο αποτρόπαιο από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης της Ανατολικής Ευρώπης. Οι 400.000 Εβραίοι που ζούσαν στη Βαρσοβία, αναγκάστηκαν να μεταφερθούν σε μια περιορισμένη ζώνη της πόλης, ενώ μέσα σε δύο χρόνια (από το 1940 έως το 1942) προστέθηκαν ακόμη 200.000 Εβραίοι από άλλες περιοχές της Ευρώπης. Μέσα σε άθλιες συνθήκες διαβίωσης και υπό τη συνεχή φρούρηση Γερμανών στρατιωτών και μελών της Πολωνικής αστυνομίας, το γκέτο της Βαρσοβίας ανάδυε το άρωμα της φρίκης, με σχεδόν όλους τους «κατοίκους» του να οδηγούνται σταδιακά στο θάνατο.

Το «A Film Unfinished» δεν είναι παρά η λύση του μυστηρίου στο μυστηριώδες «feel good» φιλμ των Ναζί και του πραγματικού «δράματος» που παιζόταν μέσα στο γκέτο της Βαρσοβίας. Ηταν το 2006 όταν η σκηνοθέτης Γιαέλ Χερσόνσκι ξεκίνησε να σκέφτεται ένα ντοκιμαντέρ γύρω από το «Ghetto». Επικοινώνησε με την παραγωγό Νοέμι Σόρι (διάσημη για το πρότζεκτ της από 100 αρχειακά φιλμ στο Ιστορικό Μουσείο του Ολοκαυτώματος στην Ιερουσαλήμ το 2005), η οποία και προμήθευσε τη Χερσόνσκι με αρχειακό υλικό αλλά και ένα ημερολόγιο, γραμμένο από ένα 15χρονο κορίτσι μέσα στο γκέτο της Βαρσοβίας που περιέγραφε τα γυρίσματα μιας ταινίας από τους Ναζί.

Το υλικό του «Ghetto» ανακαλύφθηκε το 1954, σε ένα αρχείο που ανήκε στο Τρίτο Ράιχ, πράγμα περίεργο αφού οι Σοβιετικοί είχαν κατάσχει όλα τα φιλμ προπαγάνδας των Γερμανών. Επρεπε να περάσουν σχεδόν σαράντα χρόνια και μερικές αποσπασματικές προβολές του υλικού (από το οποίο έλειπαν οι σκηνοθετημένες σκηνές που έδειχναν τους Εβραίους να τρώνε σε πολυτελή τραπέζια και να ζουν μια ζωή που κάποιος θα περιέγραφε ως κάτι περισσότερο από ευτυχισμένη), όταν ένας Βρετανός αναλυτής βρήκε δύο κουτιά φιλμ με τον τίτλο «Das Ghetto», αναζητώντας υλικό από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1936. Εκεί σε δύο τριαντάλεπτες κόπιες βρισκόταν το προπαγανδιστικό υλικό που μπορεί κανείς να δει ολόκληρο στο «Α Film Unfinished», το οποίο βραβεύθηκε στο Φεστιβάλ του Σάντανς για το μοντάζ του.

Η προβολή του «A Film Unfinished» θα γίνει την Παρασκευή 18 Νοεμβρίου στο Exile Room, (Αθηνάς 12, 3ος όροφος, απέναντι από τη στάση Μετρό Μοναστηράκι, τηλ 210 3223395). H είσοδος είναι ελεύθερη και η ταινία θα προβληθεί με αγγλικούς υπότιτλους.

Η επαναληπτική προβολή του «Α Film Unfinished» που προβλήθηκε την προηγούμενη Πέμπτη, ημέρα της επετείου της τραγικής Νύχτας των Κρυστάλλων που ουσιαστικά υπήρξε η αφετηρία του Ολοκαυτώματος στη Ναζιστική Γερμανία, γίνεται μετά από την προσέλευση του κοινού που δεν κατάφερε να βρει θέση στην προβολή.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στο επίσημο site του του Exile Room.

Διαβάστε περισσότερα για το φετινό πρόγραμμα προβολών του Exile Room