Φεστιβάλ / Βραβεία

Με έναν «Υπουργό» έριξε αυλαία το 13ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου

στα 10

Με την απονομή των βραβείων της φετινής κριτικής επιτροπής και του βραβείου κοινού, ολοκληρώθηκε πριν από λίγο το φετινό, 13ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου, που όπως χαρακτηριστικά το περιέγραψε ο Πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής, Βασίλης Αλεξάκης θύμιζε «παιδική χαρά».

Με έναν «Υπουργό» έριξε αυλαία το 13ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου

Το μεγάλο βραβείο του Φεστιβάλ απονεμήθηκε από τη φετινή κριτική επιτροπή (τον Βασίλη Αλεξάκη, τον Μισέλ Δημόπουλο, την Αμάντα Λιβανού, τον Γιώργο Τσεμπερόπουλο και την Κλεμάνς Ποεζί) στον «Υπουργό» του Πιερ Σελέρ, μια ταινία που είχε κερδίσει τις εντυπώσεις ήδη από την προβολή της στο 64ο Φεστιβάλ Καννών (τμήμα «Ενα Κάποιο Βλέμμα»), όπου και είχε κερδίσει το Βραβείο της Διεθνούς Ενωσης Κριτικών Κινηματογράφου. Το βραβείο παρέλαβε ο Τάκης Βερέμης της εταιρείας διανομής Strada Films, όπου θα κυκλοφορήσει και την ταινία στις αίθουσες στις 26 Απριλίου.

Ειδική μνεία δόθηκε από την επιτροπή στα «17 Κορίτσια» των Ντελφίν και Μιριέλ Κουλάν, που και αυτό είχε κάνει την πρεμιέρα του στο 64ο Φεστιβάλ Καννών στο τμήμα της «Εβδομάδας Κριτικής». Το βραβείο παρέλαβε η Σοφία Αγγελίδου για λογαριασμό της εταιρείας διανομής One From the Heart που θα βγάλει την ταινία στις ελληνικές αίθουσες.

Το φετινό βραβείο κοινού δόθηκε στην ταινία «Μια Καλύτερη Ζωή» του Σεντρίκ Καν.

Highlights της τελετής λήξης του 13ου Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου, το οποίο ωστόσο από αύριο μεταφέρεται για μια εβδομάδα στην Θεσσαλονίκη ήταν αρχικά το βίντεο που σκηνοθέτησαν κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ οι μαθητές της Β' Λυκείου της σχολής Ευγένιου Ντελακρουά με στιγμιότυπα από τις αίθουσες και τις προβολές σε Ιντεάλ και Δαναό και στη συνέχεια ο λόγος του Γάλλου Πρέσβη στην Αθήνα που τόνισε πως από την ταινία έναρξης («Αθικτοι») μέχρι την ταινία λήξης («Ούτε στον Εχθρό Μου») το Φεστιβάλ έμεινε συνεπές στο φετινό σύνθημα του «Ολα είναι στο βλέμμα σου» προτρέποντας στους θεατές να στρέψουν το βλέμμα τους στο διαφορετικό, τον άλλον και την πραγματικότητα, εντός και εκτός σινεμά.

Τίποτα όμως δεν θα ήταν το ίδιο σε αυτήν την σύντομη τελετή, αν στη σκηνή δεν είχε ανέβει ο Βασίλης Αλεξάκης, Πρόεδρος της φετινής κριτικής επιτροπής, ο οποίος (μεταφράζοντας μόνος του στα γαλλικά) τόνισε την αύξηση της γεννητικότητας στη Γαλλία καθώς είχε καιρό να δει τόσα πολλά παιδιά να γεννιούνται και τόσες πολλές εγκύους σε ταινίες, περιγράφοντας το Φεστιβάλ ως μια «παιδική χαρά», ένα αισιόδοξο μήνυμα για τη δύσκολη εποχή μας. Επεσήμανε επίσης τις αγαπημένες σκηνές της επιτροπής από τις ταινίες του Διαγωνιστικού Προγράμματος, ανέδειξε την «ελληνικότητα» της Κλεμάνς Ποεζί «η οποία γράφει το όνομα της με y = ι γκρεκ) και φρόντισε να διασκεδάσει κάθε υπόνοια χρηματισμού της επιτροπής λέγοντας πως «παρόλο που οι Ελληνες φημίζονται πως παίρνουν φακελάκια, κανείς δεν προσπάθησε να επηρεάσει τη ψήφο της επιτροπής.»

Διαβάστε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το 13ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου της Ελλάδας