Buzz

Μ. Βρετανία ώρα μηδέν!

στα 10

Οι προσφατές ταραχές σε ολόκληρη τη Μ. Βρετανία δεν θα μπορούσαν να αφήσουν ανεπηρέαστη την κινηματογραφική βιομηχανία. Οχι, δεν μιλάμε για τους ανήσυχους κινηματογραφιστές που θα σπεύσουν να αποτυπώσουν την έκρυθμη κατάσταση της χώρας με την κάμερα τους, αλλά για τους βανδαλισμούς και τις καταστροφές που ήδη έχουν προκαλέσει ανυπολόγιστες ζημιές σε παραγωγούς, διανομείς, αιθουσάρχες αλλά και στο γόητρο της φιλόξενης σε ξένες παραγωγές Βρετανίας.

Μ. Βρετανία ώρα μηδέν!

Πρώτο θύμα υπήρξε η αποθήκη της Sony στο Ενφιλντ, η οποία καταστράφηκε ολοσχερώς μετά από εμπρησμό. Μόνο το BFI υπολογίζεται ότι έχασε 120.000 DVD που φυλάγονταν εκεί, ενώ και μικρότεροι ανεξάρτητοι παραγωγοί είδαν το αρχείο τους να εξαφανίζεται εν ριπή οφθαλμού. Η Guerilla Films και η Pecadillo Pictures έχασαν περίπου από 60.000 κομμάτια η κάθε μία, αντιμετωπίζοντας σοβαρό πρόβλημα προώθησης DVD στην αγορά, γεγονός που επηρεάζει και την προγραμματισμένη έξοδο ταινιών η οποία δεν θα μπορέσει να ακολουθηθεί γρήγορα από την κυκλοφορία των αντίστοιχων DVD. Και η Artificial Eye, όμως, μια από τις πλέον επιτυχημένες εταιρείες, ειδικευμένη στην κυκλοφορία κλασικών τίτλων, έχασε σχεδόν ολόκληρο το στοκ της από την πυρκαγιά.

Δεύτερο θύμα μικροβανδαλισμών έπεσε το διάσημο Ealing Studios, το αρχαιότερο της Μ. Βρετανίας, με τον υπεύθυνο του στούντιο να δηλώνει πως ευτυχώς την ώρα των ταραχών δεν γινόταν κάποιο γύρισμα στους χώρους του.

Πολλοί κινηματογράφοι, επίσης, αναγκάστηκαν να κλείσουν την Τρίτη, ημέρα της έξαρσης των ταραχών στο Μπρίξτον, το Κλαπχαμ, το Στράτφορντ και το Γκρίνουιτς μετά από παραίνεση της αστυνομίας για προληπτικούς λόγους.

Προληπτικά ήταν και τα μέτρα που έλαβε το Film London, το κυβερνητικό γραφείο για τον κινηματογράφο και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης στο Λονδίνο, σε σχέση με τις ταινίες που γυρίζονται αυτή τη στιγμή στην ευρύτερη περιοχή. Η ανακοίνωση που εκδόθηκε εσπευσμένα σαν αντίδραση στα εκτεταμένα γεγονότα ήταν ικανή για να προκαλέσει τον πανικό: «Το Film London παρακολουθεί τα γεγονότα των τριών τελευταίων ημερών σε άμεση συνεργασία με την Metropolitan Police και τo London Borough Film Offices. To Film London συμβουλεύει όλες τις παραγωγές που πραγματοποιούν γυρίσματα αυτήν την εποχή να δείξουν ιδιαίτερη προσοχή και να προβούν σε συνετές αποφάσεις, πάντοτε σε συνεργασία με τις κυβερνητικές υπηρεσίες, την αστυνομία και τις δυνάμεις πρώτων βοηθειών.»

Κι όλα αυτά την ίδια στιγμή που η βρετανική κυβέρνηση ψήφισε μόλις στις 9 Αυγούστου μια απόφαση που επιτρέπει σε «εξαιρετικά ταλέντα» να εργαστούν στην Βρετανία χωρίς την βοήθεια κάποιου σπόνσορα (όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα) και να δρομολογήσουν τις διαδικασίες για την πολιτογράφηση τους ως Βρετανοί. Σκοπός του μέτρου είναι να ενισχυθούν οι ξένες παραγωγές που γυρίζονται στην Μ. Βρετανία, όπως συμβαίνει αυτή τη στιγμή με το «World War Z» με τον Μπραντ Πιτ, το «Gravity» με τον Τζορτζ Κλούνεϊ και την Σάντρα Μπούλοκ και το «Hyde Park on Hudson» με τον Μπιλ Μάρεϊ και την Λόρα Λίνεϊ. Για να μπορέσει να είναι κάποιος υποψήφιος για τις 300 θέσεις που «άνοιξε» η απόφαση αυτή πρέπει να έχει βραβευθεί με Οσκαρ ή BAFTA ή Χρυσή Σφαίρα ή Εμμυ ή να έχει προταθεί για κάποιο από τα παραπάνω βραβεία τα τελευταία πέντε χρόνια.

Ειρωνικά, οι δύο βρετανικές ταινίες που κερδίζουν έδαφος παγκοσμίως αυτήν την εποχή έχουν να κάνουν, με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο, με τις πρόσφατες ταραχές στην Βρετανία. Το - όνομα και πράγμα - «Αttack the Block» (δείτε το τρέιλερ) του Τζο Κόρνις αφηγείται την ιστορία μιας βίαιης συμμορίας νεαρών που πέφτει θύμα εξωγήινων ενώ το «Coriulanus» του Ρέιφ Φάινς (δείτε το τρείλερ), που έκανε την πρεμιέρα του στο φεστιβάλ Βερολίνου που μας πέρασε, δεν είναι παρά μια αιματηρή παραβολή για το σύγχρονο χάος και την ασυδοσία της εξουσίας που θα μπορούσε άνετα να διαδραματίζεται στο ανάστατο από τις ταραχές σύγχρονο Λονδίνο.