Buzz

Δείτε το «Le Manoir du Diable» του Ζορζ Μελιές, την πρώτη ταινία τρόμου

στα 10

Ο Ζορζ Μελιές μας συστήνει τους πρώτους κινηματογραφικούς βρικόλακες.

Δείτε το «Le Manoir du Diable» του Ζορζ Μελιές, την πρώτη ταινία τρόμου

Ο Μαρί-Ζορζ-Ζαν Μελίες, ή Ζορζ Μελιές για συντομία, ήταν ένα από τους πρωτοπόρους κινηματογραφιστές στην ιστορία και σπουδαίος οραματιστής. Μέσα σε μια καριέρα που κράτησε σχεδόν 20 χρόνια, ο Μελίες έκανε πάνω από 500 ταινίες οι οποίες αρκετές, όπως το avant-garde αριστούργημά του «Ταξίδι στο Φεγγάρι» του 1902, θεωρούνται διαμάντια του κλασσικού κινηματογράφου.

Αυτό που ίσως κάποιοι δεν γνωρίζουν είναι ότι ο Μελιές σκηνοθέτησε και την πρώτη ταινία τρόμου στην ιστορία του σινεμά. Το «Le Manoir du Diable», ή «Το Σπίτι του Διαβόλου», η οποία γυρίστηκε το 1896, είναι μια ταινία μικρού μήκους, διάρκειας μόλις τρεισήμισι λεπτών, η οποία από αρκετούς ιστορικούς του κινηματογράφου θεωρείται όχι μόνο η πρώτη ταινία τρόμου αλλά και η πρώτη ταινία που απεικονίζει έναν βρικόλακα όπως τον ξέρουμε σήμερα.

Στους τίτλους ο συγκεκριμένος χαρακτήρας ονομάζεται Μεφιστοφελής, το όνομα του Διαβόλου στον «Φάουστ» του Γιόχαν Γκαίτε, αλλά πολλά στοιχεία του συγκεκριμένου χαρακτήρα, όπως η μεταμόρφωσή του σε νυχτερίδα, να υπνωτίζει ανθρώπους, και να καλεί πλάσματα για να τον υπηρετήσουν θεωρούνται στερεότυπα του μύθου των βρικολάκων τα οποία απεικονίζονται σε ταινίες μέχρι και σήμερα.

Δείτε ακόμα: H πρώτη «Σταχτοπούτα» της ιστορίας του σινεμά

Le Manoir du Diable 607

Le Manoir du Diable 607

Η συγκεκριμένη ταινία, αν και όταν προβλήθηκε δεν είχε σκοπό να τρομάξει το κοινό της αλλά να το διασκεδάσει, πολλοί είναι εκείνοι που αναφέρουν πως τα θέματα με τα οποία ασχολείται το φιλμ του Μελιές και οι χαρακτήρες του είναι εκείνα που χαρακτηρίζουν το είδος των ταινιών τρόμου σήμερα και άνοιξε τον δρόμο για κλασσικά αριστουργήματα όπως το «Nosferatu» του Φρίντριχ Βίλχελμ Μούρναου το 1922.

Απολαύστε παρακάτω το «Le Manoir du Diable» του Ζορζ Μελιές.


Le Manoir du Diable poster 607