Buzz

«Κουρδιστό Πορτοκάλι», το Μιούζικαλ

στα 10

Μην τρομάζετε, η μουσικοχορευτική εκδοχή του, δεν είναι έτοιμη για αυλαία, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει. Τα τραγούδια της μάλιστα, ετοιμάζονται να ακουστούν για πρώτη φορά το επόμενο καλοκαίρι.

«Κουρδιστό Πορτοκάλι», το Μιούζικαλ
Χορεύετε;

Η ιδέα για την μιούζικαλ μεταφορά της ιστορίας, ανήκε στον ίδιο τον Αντονι Μπέρτζες, συγγραφέα του βιβλίου στο οποίο βασίστηκε το «Κουρδιστό Πορτοκάλι» του Στάνλεϊ Κιούμπρικ.

Ο Μπέρτζες ξεκίνησε να δουλεύει το έργο περίπου δέκα χρόνια μετά την κινηματογραφική του μεταφορά, καθώς σύμφωνα με τον Αντριου Μπίσγουελ, διευθυντή του ιδρύματος για το έργο του, «ήθελε να πάρει πίσω την «πνευματική ιδιοκτησία» του, που μετά την επιτυχία του φίλμ, είχε «περάσει» στον Κιούμπρικ».

Το έργο που προέκυψε (ή καλύτερα μια διασκευή του), ανέβηκε το 1993 από την Royal Shakespeare Company, αλλά τα τραγούδια που είχε γράψει ο Μπέρτζες, είχαν αντικατασταθεί από συνθέσεις του Μπόνο και του Ετζ των U2 –κάτι ανάλογο είχε γίνει και στην Ελλάδα με τραγούδια που έγραψαν μέλη του συγκροτήματος «Υπόγεια Ρεύματα».

To επόμενο καλοκαίρι, με αφορμή την συμπλήρωση πενήντα χρόνων από την πρώτη έκδοση του βιβλίου, απόφοιτοι του Royal Northern College of Music, του Μάντσεστερ, θα τα τραγουδήσουν για πρώτη φορά.

Τι να περιμένετε; Σύμφωνα με τον Μπίσγουελ, κάτι που θυμίζει το «West Side Story», μια που αυτό το μιούζικαλ υπήρξε η βασική επιρροή του Μπέρτζες, για την θεατρική μεταφορά του βιβλίου του.

«Υπάρχει μια σκηνή στη φυλακή όπου κάποιος πέφτει νεκρός από κλωτσιές» λέει ο Μπίσγουελ «αλλά η μουσική είναι χαρούμενη και κεφάτη. Μια εντελώς διαφορετική εκδοχή της σκηνής απ' ότι στην ταινία του Κιούμπρικ».