Φεστιβάλ / Βραβεία

8ο KinderDocs: Ολοι οι προβολείς στα ντοκιμαντέρ για νέους

στα 10

Με ειδικές παρουσιάσεις, δράσεις κι αφιερώματα που θα τρέχουν από Δευτέρα 16/10, αλλά κορύφωση των προβολών το σαββατοκύριακο 21 & 22 Οκτωβρίου, το 8ο KinderDocs υπόσχεται ότι και φέτος θα προσφέρει ένα ουσιώδες, αλλά και συναρπαστικό πρόγραμμα.

8ο KinderDocs: Ολοι οι προβολείς στα ντοκιμαντέρ για νέους

«Είναι ανάγκη να πάρουμε λίγο χρόνο, να έρθουμε σε επαφή με τα παιδιά μας, με τα παιδιά των άλλων, με το παιδί μέσα μας,» μάς παρακινεί η Καλλιτεχνική Διευθύντρια και Παραγωγός του KinderDocs, Δήμητρα Κουζή. Και είναι αλήθεια: ο καθρέφτης της μεγάλης οθόνης μπορεί να λειτουργήσει εποικοδομητικά σε αυτό. «Μέσα από τον κινηματογράφο και το ανεξάντλητο είδος του δημιουργικού ντοκιμαντέρ κερδίζουμε οπτικές του κόσμου στον οποίο ζούμε, απόσταση από αυτά που μας συμβαίνουν και σύνδεση με εκείνα που συμβαίνουν σε άλλους και μας αφορούν.,,»

Με αυτό το σκεπτικό στήθηκε ένα ακόμα φεστιβάλ KinderDocs, το 8ο στη σειρά, όπου οι μικροί και μεγάλοι θεατές καλούνται να απολαύσουν βραβευμένα ντοκιμαντέρ από όλο τον κόσμο, έργα εικονικής πραγματικότητας, συναντήσεις με σκηνοθέτες, συζητήσεις πάνω στα θέματα των ταινιών με παραγωγούς, ιστορικούς, ψυχολόγους, αλλά κι εκπαιδευτικά εργαστήρια.

Διαβάστε αναλυτικά τι έχουν ετοιμάσει οι διοργανωτές του KinderDocs, κάντε πρόγραμμα και ραντεβού στους χώρους διεξαγωγής του φεστιβάλ: το Μουσείο Μπενάκη (Πειραιώς 138), το Μουσείο Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού (Κουμπάρη 1) και το Goethe-Institut Athen (Ομήρου 14-16).

Προπώληση εισιτηρίων για τις προβολές εδώ

KinderDocs


8ο KinderDocs: ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ!

4 ημέρες με ειδικές εκπαιδευτικές προβολές για σχολεία | Δευτέρα, Παρασκευή (16 & 20/10) | Μουσείο Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού

Το πρόγραμμα σε ειδικές προβολές για σχολεία που θα πραγματοποιηθούν πρωινές ώρες Δευτέρα έως και Παρασκευή 16-20/10 για μικρές ομάδες μαθητών από Δ’ Δημοτικού έως Β’ Λυκείου. Δύο διαφορετικές ζώνες προβολής κάθε μέρα στο αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη στο Κολωνάκι συνδυάζονται με εκπαιδευτική δράση ή συζήτηση και καλεσμένους σκηνοθέτες και ειδικούς. Στο πλαίσιο μιας εκπαιδευτικής εκδρομής, τα παιδιά βλέπουν, μαθαίνουν, ρωτούν, αλληλεπιδρούν μέσα από την εμπειρία KinderDocs! Απαραίτητη προεγγραφή εδώ.

Industry Event για επαγγελματίες και φοιτητές του κινηματογράφου - «Ντοκιμαντέρ για παιδιά και νέους: Διεθνείς προσεγγίσεις και προοπτικές» | Πέμπτη 19/10, 17.00-20.30 | Goethe-Institut Athen

Βάζουμε το νεανικό κοινό στο επίκεντρο, ανοίγοντας έναν εποικοδομητικό διάλογο και αξιοποιώντας το δυναμικό διεθνές δίκτυο του KinderDocs. Οι καλεσμένες που θα έρθουν ειδικά για το event θα εμπλουτίσουν τις γνώσεις μας γύρω από το θέμα. Θα καλωσορίσουμε την υπεύθυνη εκπαιδευτικών προγραμμάτων και την καλλιτεχνική διευθύντρια του διαγωνιστικού νεανικού προγράμματος στο IDFA (International Documentary Film Festival Amsterdam), το μεγαλύτερο φεστιβάλ ντοκιμαντέρ στον κόσμο, τη διευθύντρια του φεστιβάλ DOXS RUHR, καθώς και παραγωγούς και σκηνοθέτες που ειδικεύονται στο νεανικό κοινό από τη Γερμανία, την Ολλανδία και την Ελλάδα. Είσοδος δωρεάν με προεγγραφή εδώ.


Ειδική Προβολή: Αφιέρωμα στη Γερμανία | Τρίτη 17/10, 10.00-12.30 | Goethe-Institut Athen

Δύο ταινίες ντοκιμαντέρ και οι τέσσερις νέες κινηματογραφίστριες που τις έχουν δημιουργήσει, που θα έρθουν από τη Γερμανία ειδικά για να συζητήσουν μαζί μας μετά την προβολή. Οι νέοι που αναζητούν τη θέση τους στον κόσμο και o επίκαιρος όρος «πολιτικές ταυτότητας» βρίσκονται στο επίκεντρο των δύο ταινιών, που σκιαγραφούν τη ζωή στη σύγχρονη Γερμανία. Η εκδήλωση είναι ανοιχτή για το κοινό. Είσοδος δωρεάν με προεγγραφή εδώ.

Σαββατοκύριακο KinderDocs | Σάββατο 21/10, 12.00-21.30 Κυριακή 22/10, 10.00-18.00 | Μουσείο Μπενάκη

Ενα family-friendly γουικέντ με back to back προβολές 17 βραβευμένων ντοκιμαντέρ από όλο τον κόσμο και ένα έργο εικονικής πραγματικότητας. Συναντήσεις με σκηνοθέτες, συζητήσεις πάνω στα θέματα των ταινιών με παραγωγούς, ιστορικούς, ψυχολόγους, καινοτόμους startuppers και άλλους ειδικούς από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Προπώληση: είσημο site του Μουσείου Μπενάκη

18 καλεσμένοι/ες για συζητήσεις και δράσεις που δίνουν συναρπαστικές συνέχειες μετά τις προβολές, τροφοδοτούν τον διάλογο ανάμεσα σε θεατές διαφορετικών ηλικιών και γενιών, λύνουν απορίες, προσφέρουν νέες προοπτικές, ζωντανεύουν ιδέες και δίνουν αφορμή για δράσεις, μετατρέποντας το διήμερο φεστιβάλ για όλους και τις ειδικές εκπαιδευτικές προβολές για σχολεία σε μια πραγματική γιορτή.

Δύο κριτικές επιτροπές παιδιών (9-12 ετών) και νέων (12-17 ετών) θα παρακολουθήσουν 
ολόκληρο το πρόγραμμα και θα ψηφίσουν την αγαπημένη τους ταινία για το Βραβείο Κοινού


5+1 HIGHLIGHTS ΤΟΥ 8ΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ KinderDocs

Aurora’s Sunrise

«Aurora’s Sunrise» [Η ανατολή της Ορόρα | Αρμενία, Γερμανία, Λιθουανία, 2022, 97’] της Inna Sahakyan

Η ιστορία αλλιώς: Το 1919 πραγματοποιήθηκε η πρεμιέρα του «Auction of Souls», μιας βωβής ταινίας σχετικά με ένα έφηβο κορίτσι που επέζησε της γενοκτονίας των Αρμε- νίων και κατέφυγε στις Ηνωμένες Πολιτείες. Τον πρωταγωνιστικό ρόλο ανέ- λαβε η ίδια η επιζήσασα, η Ορόρα Μαρντιγκανιάν, που έγινε γνωστή διεθνώς καθώς η ταινία σημείωσε τεράστια εισπρακτική επιτυχία. Ωστόσο, οι σφαγές στην Αρμενία μαίνονταν και η ίδια βρέθηκε στη δίνη της αναβίωσης ενός τραύματος από την ανάλγητη μηχανή δημοσιότητας του Χόλιγουντ.Σήμερα, περισσότερο από έναν αιώνα μετά, το ιστορικό αυτό ντοκιμαντέρ χρησιμοποιεί κινούμενα σχέδια, σπάνιες σκηνές από την αυθεντική χολιγου- ντιανή ταινία, καθώς και αρχειακό υλικό για να ανασυνθέσει τη συνταρακτική ζωή μιας γυναίκας, για να διηγηθεί την σπαρακτική ιστορία ενός έθνους.

Επίσημη υποψηφιότητα της Αρμενίας για το βραβείο Όσκαρ Διεθνούς Ταινίας Μεγάλου Μήκους (2022)

Για ενήλικο κοινό και νέους από 12 ετών

Cabinets of Wonder

«Cabinets of Wonder» [Meine Wunderkammern, Γερμανία, 2020, 79’] της Susanne Kim

Πλανήτης, Παιδική ηλικία: Αν η παιδική ηλικία ήταν τόπος, πού θα βρισκόταν; Η Wisdom (11), η Roya (12), η Joline (12) και ο Elias (14) μάς εισάγουν στον εσωτερικό τους κόσμο, αποκαλύπτοντας τα μυστικά, τις ελπίδες και τις επιθυμίες τους. Τα παιδιά μπαίνουν σε έναν μαγικό κόσμο απρόσιτο για τους ενήλικες. Εκεί μπορούν να είναι ο εαυτός τους χωρίς καμία απολύτως έγνοια, δίχως να προσαρμόζονται σε ετικέτες. Βλέπουμε μέσα στον νου και την καρ- διά τους και ανακαλύπτουμε νέους πλανήτες, θυμό, αγάπη, γατοανθρώπους, γυαλιστερά μπλε έντομα. Eνα περιπετειώδες ταξίδι για τη φιλία και το ανήκειν, τον φόβο, τον αποκλεισμό και τις προσδοκίες.

Το ντοκιμαντέρ συνδυάζεται με μια εικοσάλεπτη εμπειρία Virtual Reality (VR) που φτιάχτηκε με, για και από παιδιά, όπως και η ταινία.

Για ενήλικο κοινό και νέους από 11 ετών

Colors of Tobi

«Colors of Tobi» [Τα χρώματα του Τόμπι, Ουγγαρία, 2021, 81’] της Alexa Bakony

Η αγάπη πάντα κερδίζει: Η Εύα και η οικογένειά της ζει σ’ ένα χωριουδάκι της Ουγγαρίας. Η δεκαεξάχρονη κόρη της Γιασμίν, πρόσφατα δήλωσε ότι αισθάνεται και θέλει να ζήσει ως αγόρι και πλέον θα ακούει στο όνομα που επέλεξε - Τόμπι. Μετά από το αρχικό σοκ, ολόκληρη η οικογένεια ενώνεται για να τον υποστηρίξει, όμως η μητέρα ασφυκτιά με την ιδέα πως χάνει το κορίτσι της. Ο Τόμπι είναι αποφασισμένος να γίνει βιολογικά άντρας, ενώ συγχρόνως παλεύει με την εφηβεία. Η οικογένεια του συμπαραστέκεται, ενώ ο Τόμπι περνάει διάφορα στάδια δυσκολίας για να βρει ακριβώς την ταυτότητά του. Περνώντας 4 χρόνια μαζί τους, η σκηνοθέτιδα θέτει στο επίκεντρο τις σχέσεις ανάμεσα στα μέλη της οικογένειας την δυναμική και τις αλλαγές που επέρχονται στη ζωή τους ενώ πρωταγωνιστικό ρόλο έχουν τόσο ο Τόμπι όσο και η μητέρα του. Μια συγκινητική ιστορία για την δύναμη της οικογένειας, την προσωπική λύτρωση και την αποδοχή πέρα από στερεότυπα.

Για ενήλικο κοινό και νέους από 15 ετών

Kalle Kosmonaut

«Kalle Kosmonaut» [Κάλε, ο Κοσμοναύτης, Γερμανία, 2022, 99’] των Tine Kugler & Günther Kurth

Καλειδοσκόπιο της βίας Eνα 16χρονο αγόρι περιπλανιέται σε μια ερημιά στο Ανατολικό Βερολίνο. Μετανιώνει για μια πράξη που θα αλλάξει σημαντικά τη ζωή του. «Πραγματικά δεν ξέρω πώς ξεκίνησαν όλα...». Γυρισμένη σε διάστημα 10 ετών, η ταινία ξεκινάει όταν ο Kalle είναι 10 ετών. Μόνος το βράδυ στη γειτονιά του. Η πρώτη του αγάπη. Η τελετή ενηλικίωσης. Φιλίες και γάμοι. Μπλεξίματα, δίκη, καταδίκη, φυλακή. Τον καιρό του εγκλεισμού, ο κόσμος έξω συνεχίζει να γυρίζει. Ο παππούς του νοσταλγεί τη Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας. Η γιαγιά ξεπερνά τον εθισμό της στο αλκοόλ. Η μητέρα ανάβει πυροτεχνήματα για τα 18α γενέθλια του Kalle. Η αστυνομικός που παρακολουθεί τη γειτονιά τους τον συμπαθεί, τον γνωρίζει προσωπικά. Μετά την επιστροφή του από τη φυλακή, ο Kalle ξεκινά ένα ταξίδι χωρίς ανάσα πίσω στον εαυτό του.

Μία ιστορία ενηλικίωσης, ένας ειλικρινής αναστοχασμός πάνω στην αγάπη, την οικογένεια, τη μοίρα και την ενοχή, με την ελπίδα στο τέλος να είναι δυνα- τή μια καλύτερη ζωή χωρίς βία.

Για ενήλικο κοινό και νέους από 14 ετών

One in a Million Joya Thome

«One in a Million» (Γερμανία, 2022, 84’) της Joya Thome

Χίλιες και μία πραγματικότητα Η Whitney είναι αστέρι της ενόργανης γυμναστικής στην Αμερική και διάσημη YouTuber με πάνω από 1 εκ. followers. Μια από τις μεγαλύτερες θαυμάστριές της, η Yara, ζει στη Γερμανία και είναι μέλος μιας ακροβατικής ομάδας. Δύο έφηβες σε διαφορετικές ηπείρους περιηγούνται στον συναρπαστικό κόσμο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και αρχίζουν να ανακαλύπτουν με τον τρό- πο τους ποιες είναι και τι θέλουν στη ζωή. Όταν η Yara ερωτεύεται πρώτη φορά ένα κορίτσι, το ενδιαφέρον της για τα social media και τη Whitney ελατ- τώνεται. Η ιστορία δύο κοριτσιών -θαυμάστριας και ειδώλου- που δεν συνα- ντιούνται ποτέ, όμως και οι δύο αμφιταλαντεύονται ανάμεσα στην ευαισθησία και τον δυναμισμό, την εξωτερική εικόνα και την εσωτερική αλήθεια. Ένα δυναμικό ψυχογράφημα της γενιάς που γεννήθηκε και υπάρχει μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Μια ταινία για τη διαδικασία της ενηλικίωσης, για το τίμημα της επιτυχίας και τη μοναξιά, τη φιλία και το θάρρος να βρεις τη δική σου φωνή.

Για ενήλικο κοινό και νέους από 14 ετών

The Man Who Looked Beyond the Horizon

«The Man Who Looked Beyond the Horizon» (Ολλανδία, 2019, 26’) του Martijn Blekendaal

Πριν από 40 χρόνια, o Ολλανδός Bas Jan Ader αναχώρησε με ιστιοφόρο από τις Ηνωμένες Πολιτείες, βάζοντας πλώρη για την Αγγλία. Εννέα μήνες αργότερα, βρέθηκε μεσοπέλαγα το σκάφος του χωρίς ίχνος του Ολλανδού. Μια συναρπαστική περιπέτεια γεμάτη αγωνία και μυστήριο για την αναζήτηση και την υπέρβαση των ορίων ανάμεσα στο εφικτό και στο αδιανόητο. Διερευνώντας την εξαφάνιση ενός ανθρώπου που άφησε πίσω του κάτι περισσότερο από ένα μυστήριο, ο Martijn Blekendaal εξερευνά τα ίδια τα όρια του ντοκιμαντέρ για νέους.

Για ενήλικο κοινό και νέους από 14 ετών

Για το αναλυτικό πρόγραμμα και ωρολόγιο προβολών: πατήστε εδώ

Για καθημερινή ενημέρωση και πληροφορίες:
KinderDocs στο Facebook
KinderDocs στο Instagram

KinderDocs