Φεστιβάλ / Βραβεία

Κερδίστε προσκλήσεις για τον «Υπουργό»

στα 10

Κρατική διαφθορά και άλλα πολιτικά παιχνίδια στην ταινία που κέρδισε το βραβείο της Διεθνούς Ενωσης Κριτικών Κινηματογράφου στο Φεστιβάλ Καννών του 2011 («Ενα Κάποιο Βλέμμα») και που τώρα μπορείτε να δείτε στο πλαίσιο του 13ου Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου.

Κερδίστε προσκλήσεις για τον «Υπουργό»

Ο Υπουργός Μεταφορών Μπερτράν Σεντ-Ζαν δέχεται ένα τηλεφώνημα μέσα στη νύχτα από τον διευθυντή του πολιτικού του γραφείου. Ενα λεωφορείο έχει πέσει σε μια χαράδρα. Πρέπει να πάει επιτόπου, δεν έχει άλλη επιλογή. Κι έτσι αρχίζει η οδύσσεια ενός κρατικού λειτουργού μέσα σε έναν κόσμο όλο και πιο πολύπλοκο και εχθρικό. Βιασύνη, σύγκρουση εξουσιών, χάος, οικονομική κρίση... Τα πάντα δένονται μεταξύ τους, το καθετί έχει απόηχο σε κάτι άλλο. Τα επείγοντα διαδέχονται το ένα το άλλο. Ποιες άραγε θυσίες είναι έτοιμοι να κάνουν οι άνθρωποι; Μέχρι ποιο σημείο θα αντέξουν μέσα σε ένα Κράτος που καταβροχθίζει αυτούς που το υπηρετούν;

Πιο επίκαιρος απ' ότι θα φανταζόταν ποτέ ο δημιουργός της, ο Πιερ Σέλερ, ο «Υπουργός» είναι κάτι παραπάνω από μια ταινία που σχολιάζει το διαβρωμένο πολιτικό σύστημα στις ευρωπαϊκές μητροπόλεις. Περισσότερο και απ' αυτό είναι μια «μαύρη κωμωδία», φτιαγμένη για να αποδείξει πως η πολιτική δεν μπορεί ποτέ να βρεθεί πάνω από τον άνθρωπο, ακόμη και όταν όλα βοηθούν για να συμβεί το αντίθετο.

Το «L'Exercice de l' Etat / Ο Υπουργός» συμμετείχε στο τμήμα «Ενα Κάποιο Βλέμμα» του Φεστιβάλ των Καννών το 2011, όπου απέσπασε το βραβείο της Διεθνούς Ενωσης Κριτικών Κινηματογράφου, ήταν υποψήφιο για 11 βραβεία Σεζάρ αποσπώντας αυτά του σεναρίου, του καλύτερου β' ανδρικού ρόλου (για τον Μισέλ Μπλαν) και ήχου, ενώ στις ελληνικές αίθουσες θα βγει από τη Strada Films.

Πέντε από εσάς μπορείτε να κερδίσετε από μια διπλή πρόσκληση για την προβολή του «Υπουργού» την Παρασκευή 23 Μαρτίου στις 20.00 στον κινηματογράφο Ιντεάλ. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να στείλετε ένα e-mail στο win@flix.gr με την ένδειξη «Υπουργός» και το ονοματεπώνυμο σας. Οι νικητές θα ειδοποιηθούν με e-mail το μεσημέρι της Παρασκευής 23 Μαρτίου.

Διαβάστε περισσότερα για το 13ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου και βρείτε το πρόγραμμα προβολών εδώ.