Φεστιβάλ / Βραβεία

Κάννες 2013: Η Νότια Αφρική, είναι απλά το σκηνικό στο «Zulu»

στα 10

Το φιλμ του Ζερόμ Σαλ θα ήθελε να είναι μια πολυεπίπεδη αστυνομική ιστορία για μια χώρα που ζει ακόμη με τα φαντάσματα του παρελθόντος, αλλά είναι απλά ένα ακόμη film policier. Κι όχι ιδιαίτερα καλό είναι η αλήθεια.

Κάννες 2013: Η Νότια Αφρική, είναι απλά το σκηνικό στο «Zulu»

Το «Zulu» , η ταινία που κλείνει το φετινό φεστιβάλ των Καννών, μοιάζει μια μάλλον απογοητευτική επιλογή για μια τόσο τιμιτική θέση στο πρόγραμμα. Κι όχι μόνο αφού το είδαμε, αλλά κι εκ των προτέρων, αφού κανείς δεν είχε στ΄αλήθεια ιδιαίτερα υψηλές προσδοκίες από τον σκηνοθέτη του Ζερόμ Σαλ, ο οποίος έχει υπογράψει τις δύο ταινίες της σειράς του «Largo Winch», καθώς και το «Anthony Zimmer», πάνω στο οποίο βασίστηκε το σενάριο του «The Tourist».

Το σημαντικό εδώ και προφανώς το άξιο επιβράβευσης κατόρθωμα είναι ότι μια γαλλική ταινία, μπορεί να γυρίζεται στη Νότια Αφρική, να πρωταγωνιστούν αναγνωρίσιμοι χολιγουντιανοί ηθοποιοί όπως ο Ορλάντο Μπλουμ και ο Φόρεστ Γούιτακερ και πολύ απλά, να μην θυμίζει σε τίποτα Γαλλική ταινία.

2

Δυστυχώς ακόμη κι αν δεν θυμίζει γαλλική ταινία, το φιλμ του Σαλ θυμίζει τόσα πολλά άλλα ώστε να μοιάζει με μια ακόμη, απόλυτα προβλέψιμη, κοινότοπη, σχεδόν βαρετή αστυνομική ταινία που ξεκινά σαν whodunnit για να αγγίξει τα σύνορα ενός φιλμ συνομωσίας.

Μια ομάδα αστυνομικών ερευνούν την δολοφονία μιας νεαρής κοπέλας στο Κέιπ Τάουν για να ανακαλύψουν στην πορεία τα ίχνη μιας συμμορίας διακίνησης ενός μεταλλαγμένου ναρκωτικού που τρελαίνει τους χρήστες του και που με τη σειρά του, τους οδηγεί σε ένα βρώμικο μυστικό από το φυλετικά διαχωρισμένο παρελθόν της χώρας.

2

Γυρισμένο σαν μια καλοφτιαγμένη τηλεοπτική παραγωγή, με την απαραίτητη ξενάγηση στις παραλίες, στις παραγκουπόλεις, στα night club του Κέιπ Τάουν, με πλάνα από ελικόπτερο και με nerdy αστυνομικίνες που χακάρουν από τον υπολογιστή τους τα ασφαλή δίκτυα μεγάλων πολυεθνικών του εγκλήματος, το «Zulu» δεν αφήνει κανένα κλισέ αχρησιμοποίητο.

2

Ξεκινώντας από τους χαρακτήρες των ηρώων του, τον εσωστρεφή σεξουαλικά προβληματικό (οι λόγοι εξηγούνται στην πορεία) μαύρο αστυνομικό του Φόρεστ Γουίτακερ και τον σκληροτράχηλο, μέθυσο, loser μπάτσο με τους υπέροχους κοιλιακούς και κάθε βράδυ μια άλλη γυναίκα στο κρεβάτι του του Ορλάντο Μπλουμ, που και οι δυο θα έρθουν αντιμέτωποι με τους δαίμονες τους στην πορεία.

Δείτε ένα featurette από την ταινία


Μάθετε τα πάντα για το 66ο Φεστιβάλ Καννών, στο ειδικό τμήμα του Flix.gr που ανανεώνεται συνεχώς.