Buzz

Γιατί ο Τζόνι Ντεπ δεν μπορεί πλέον να παίξει κανέναν άλλο ρόλο εκτός από τον εαυτό του

στα 10

Μερικές σκέψεις με αφορμή την πρώτη φωτογραφία από την καινούρια ταινία του «Minamata».

Γιατί ο Τζόνι Ντεπ δεν μπορεί πλέον να παίξει κανέναν άλλο ρόλο εκτός από τον εαυτό του

Καθώς τα γυρίσματα της επόμενης ταινίας του, έχουν μόλις ξεκινήσει, δόθηκε στην δημοσιότητα η πρώτη φωτογραφία, με τον Τζόνι Ντεπ να υποδύεται τον πολεμικό φωτογράφο Γιουτζίν Σμιθ. Με τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο να έχει τελειώσει και οι φωτογραφίες του από τα μέτωπα των μαχών του Ειρηνικού να έχουν καθορίσει την εικόνα που είχε το αμερικάνικο κοινό για τον πόλεμο, ο Σμιθ έχει αποτραβηχτεί από την ενεργό δράση και την κοινωνία.

Μέχρι την στιγμή που ένας φίλος του, του προτείνει να φωτογραφίσει για λογαριασμό του περιοδικού Life της επιπτώσεις στους κατοικους τις επιπτώσεις της σταθερής δηλητηρίασης των νερών από τα απόβλητα ενός χημικού εργοστασίου στην Μιναμάτα της Ιαπωνίας. Ο Γιουτζίν Σμίθ έζησε δύο χρόνια στην Μιναμάτα και οι φωτογραφίες που τράβηξε εκεί (με πιο διάσημη την «Tomoko Uemura in Her Bath») έφεραν την προσοχή της παγκόσμιας κοινότητας στην κατάσταση της πόλης και τις τραγικές επιπτώσεις της «ασθένειας της Μιναμάτα», του νευρολογικού συνδρόμου που οφείλεται στα τοξικά απόβλητα του εργοστασίου. Στην διάρκεια εκείνης της φωτογραφικής αποστολης ο Σμιθ έγινε στόχος μιας επίθεσης από εργαζόμενους του εργοστασίου που παρ΄ολίγον να του στοιχίσει την ζωή και η οποία του στέρησε ένα μεγάλο μέρος της όρασής του από το ένα μάτι.

Δείτε ακόμη: Ο Ντέιβιντ Μπόουι θα αποκτήσει την κινηματογραφική του βιογραφία με το «Stardust»

eugene smith minamata 607 Ο Γιουτζίν Σμίθ στην Μιναμάτα το 1973

Το «Minamata», λοιπόν, το οποίο θα σκηνοθετήσει ο Αντριου Λέβιτας, γλύπτης, ζωγράφος, φωτογράφος, ηθοποιός και σκηνοθέτης μέχρι τώρα μιας ακόμη ταινίας, θα αφηγηθεί το κομμάτι αυτό της συγκλονιστικής ζωής του Γιουτζίν Σμιθ. Και θα έχει ως πρωταγωνιστή τον Τζόνι Ντετ στον ρόλο του Σμιθ. Κυρίως διότι η ταινία είναι μια παραγωγή της δικής του εταιρίας παραγωγής Infinitum Nihil.

Στην πρώτη φωτογραφία από την ταινία, ο ηθοποιός φορά μπερέ, τα γυαλιά του Σμιθ, έχει ένα μάλλον ασθενικό μούσι και κρατά μια φωτογραφική μηχανή, κοιτάζοντας την ίδια στιγμή κάτι που σκοπεύει να καδράρει στον φακό του, κάτι που πιθανότατα είναι σκληρό σοκαριστικό, αληθινά τραγικό. Κι όμως η έκφραση του Τζόνι Ντεπ δεν είναι άλλη από αυτή ενός χολιγουντιανού σταρ ο οποίος ίσως κάπου στο βάθος αναλογίζεται αν η καριέρα του έχει πλέον κάποιο νόημα πέρα από το εκτεταμένο σύμπαν των franchise όπως αυτό των «Fantastic Beasts» και των «Πειρατών της Καραϊβικής».

Tomoko Uemura in Her Bath 607 Η πιο διάσημη ίσως φωτογραφία του Γιουτζίν Σμιθ: Tomoko Uemura in Her Bath

Και ο υποψήφιος θεατής της ταινίας δεν μπορεί παρά να σκεφτεί πως το ύφος του Ντεπ δείχνει απλά αστείο κι ο ίδιος τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο, από τον εαυτό του. Αναρωτιόμαστε αν ο ηθοποιός θα μπορέσει να χαθεί ποτέ ξανά στον ρόλο του, αν κάποια από τις επόμενες ταινίες του θα του δώσει την ευκαιρία να ξεχάσουμε ότι βλέπουμε τον Τζόνι Ντεπ στην οθόνη, αλλά δυστυχώς για την μνήμη του Γιουτζίν Σμιθ, δεν είμαστε καθόλου σίγουροι -ακόμη κι αν ναι, το παραδεχόμαστε κρίνουμε λίγο βιαστικά- ότι αυτή θα είναι μια τέτοια ταινία.

Κοιτάξτε απλά αυτή τη φωτογραφία.

johnny depp minamta 607

Δείτε επίσης: