Buzz

In Short. «A Brief History of John Baldessari»: Ενα ιδιοφυές μικρού μήκους από τους δημιουργούς του «Catfish» με αφηγητή τον Τομ Γουέιτς

στα 10

Δεν χρειάζεται να ξέρετε πολλά περισσότερα. Δείτε απλά ένα από τα καλύτερα μικρού μήκους της περασμένης χρονιάς...

In Short. «A Brief History of John Baldessari»: Ενα ιδιοφυές μικρού μήκους από τους δημιουργούς του «Catfish» με αφηγητή τον Τομ Γουέιτς

Ακόμη κι αν δεν έχετε ιδέα ποιος είναι ο Τζον Μπαλτεσάρι, αυτό δεν πρόκειται να σας εμποδίσει από το να απολαύσετε το φιλμ των Χένρι Τζούστ και Αριελ Σούλμαν. Το μικρού μήκους αυτό πορτρέτο είναι ευρηματικό, πανέξυπνο, σκηνοθετημένο με νεύρο και χιούμορ κι έχει σαν bonus μια υπέροχη αφήγηση από τον Τομ Γουέιτς.

Το σίγουρο πάντως είναι πως βλέποντας το φιλμ θα θελήσετε να μάθετε περισσότερα για έναν σπουδαίο και κυρίως πολυσχιδή καλλιτέχνη που έχει δουλέψει σχεδόν με κάθε καλλιτεχνικό μέσο που υπάρχει από την παραδοσιακή ζωγραφική μέχρι το φιλμ, την φωτογραφία, την γραφίστικη αλλά ακόμη και τη φωτιά, αφού το 1970 αποτέφρωσε όλα τα έργα που είχε δημιουργήσει μέχρι τότε και κράτησε απλά τις στάχτες τους.

2

Οι Τζουστ και Σούλμαν στο υπέροχο μικρού τους μήκους που έχει προβληθεί σε φεστιβάλ όπως το SXSW αλλά και τις Νύχτες Πρεμιέρας, αρνούνται μια παραδοσιακή αφήγηση και μια γραμμική εξιστόρηση της καριέρας του Μπαλντεσάρι (ακριβώς όπως του ταιριάζει) για κάτι πολύ πιο ενδιαφέρον και απολαυστικό.

2

Στην πορεία φτιάχνουν ένα υπέροχο ντοκιμαντέρ που σου δείχνει όχι απλά την ιστορία και την σημασία του σπουδαίου αυτού καλλιτέχνη, αλλά σου δίνει μια ιδέα για κάτι πολύ πιο ουσιώδες, την παιγνιώδη φύση και την ανατρεπτική διάθεση ενός δημιουργού που δεν μπήκε ποτέ σε οποιοδήποτε καλούπι. Ούτε καν σε αυτό μιας τυπικής βιογραφίας.

Δείτε ολόκληρο το «A Brief History of John Baldessari» στο βίντεο που ακολουθεί.