Φεστιβάλ / Βραβεία

Οι «Εντυπώσεις ενός Πνιγμένου» του Κύρου Παπαβασιλείου στο Διαγωνιστικό Τμήμα του 44ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Ρότερνταμ

στα 10

Μετά από έξι ολόκληρα χρόνια προετοιμασίας και δύσκολης παραγωγής, το σκηνοθετικό ντεμπούτο του Κύρου Παπαβασιλείου «Οι Εντυπώσεις Ενός Πνιγμένου» είναι έτοιμο για την παγκόσμια πρεμιέρα του στο Διαγωνιστικό Τμήμα του 44ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Ρότερνταμ.

Οι «Εντυπώσεις ενός Πνιγμένου» του Κύρου Παπαβασιλείου στο Διαγωνιστικό Τμήμα του 44ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Ρότερνταμ

«Ενας άντρας που δεν γνωρίζει ποιος είναι συναντά μια παλιά του αγάπη. Της αφηγείται πως είναι ένας διάσημος ποιητής, ο Κώστας Καρυωτάκης, που αυτοκτόνησε το 1928. Κάθε χρόνο επιστρέφει στο ίδιο μέρος την επέτειο του θανάτου του.»

Με αυτή τη λιτή, αινιγματική υπόθεση παρουσιάζεται ανάμεσα στις 14 ταινίες που αποτελούν το Διαγωνιστικό Τμήμα του 44ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Ρότερνταμ, το «Οι Εντυπώσεις ενός Πνιγμένου», η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του Κύρου Παπαβασιλείου, η οποία χρειάστηκε έξι χρόνια για να γίνει πραγματικότητα, όσα δηλαδή μας χωρίζουν από το 2007, όταν ο Κύπριος Κύρος Παπαβασιλείου βρέθηκε στο Διαγωνιστικό Τμήμα του Φεστιβάλ Καννών με τη μικρού μήκους ταινία του «Το Ονομα του Σπουργιτιού» για να χαιρετιστεί ως ένα από τα πολλά υποσχόμενα νέα ονόματα του ευρωπαϊκού σινεμά.

Impressions of a Drowned Man 607

Το «Οι Εντυπώσεις Ενός Πνιγμένου» δανείζονται τον τίτλο τους από την επιστολή που βρέθηκε στο παλτό του ποιητή Κώστα Καρυωτάκη μετά την αυτοκτονία του το 1928 και που μεταξύ άλλων εξηγεί γιατί αν ξέρεις κολύμπι, θα ήταν καλύτερο να μην δοκιμάσεις ποτέ να αυτοκτονήσεις πέφτοντας στη θάλασσα.

Οπως είχε δηλώσει στο Flix ο Κύρος Παπαβασιλείου, όταν ένα πρώτο κομμάτι της ταινίας είχε παρουσιαστεί στο τμήμα «Works in Progress» της Αγοράς του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης: «Ο Καρυωτάκης ήταν απλά η αφετηρία. Από όσα είχε γράψει φαίνεται να ήταν ένας χαρακτήρας που εμπεριείχε την τρυφερότητα και την σκληρότητα, το πάθος και την απάθεια, την αγνότητα και την ενοχή. Και η αποχαιρετιστήρια επιστολή του ήταν η επιτομή αυτών των αντικρουόμενων στοιχείων. Όμως ο Καρυωτάκης ήταν απλά η αφετηρία. Φαντάστηκα ότι αυτά τα αντικρουόμενα στοιχεία θα ήταν αρκετά για να στηρίξουν τον πρωταγωνιστή μιας ταινίας. Μετά όμως κατάλαβα ότι κανείς δεν μπορεί να μιλήσει για κάτι που βιώσε κάποιος άλλος, ειδικά για κάποιον που αυτοκτόνησε. Και άλλαξα προσέγγιση, η ταινία δε βασίζεται στους χαρακτήρες. Μάλλον το ύφος του έργου του Καρυωτάκη διαπότισε το ύφος και το ρυθμό της ταινίας παρά τον χαρακτήρα του πρωταγωνιστή. Και ο τίτλος της ταινίας δεν έχει τόσο να κάνει με την αποχαιρετιστήρια επιστολή του Καρυωτάκη. Έχει περισσότερο να κάνει με ένα DVD με τίτλο "Οι Εντυπώσεις ενός Πνιγμένου" και το οποίο βλέπει ο πρωταγωνιστής. Τώρα το τι έχει μέσα αυτό το DVD είναι άλλη ιστορία.»

Impressions of a Drowned Man 607

H ταινία συνάντησε πολλά προβλήματα μέχρι την ολοκλήρωσή της για να είναι σήμερα έτοιμη για την παγκόσμια πρεμιέρα της στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Ρότερνταμ, μια συμπαραγωγή Κύπρου-Ελλάδας και Σλοβενίας. Ο Κύρος Παπαβασιλείου όμως δεν σταμάτησε ούτε στιγμή να επιμένει πως ό,τι και να συμβεί αυτή θα ήταν η πρώτη του ταινία: «Υπήρξαν προβλήματα που έκαναν τη ταινία να ξεκινήσει γυρίσματα το 2012 και να τελειώσει γυρίσματα μετά από ένα χρόνο. Άλλαξαν παραγωγοί, χάλασαν τρεις κάμερες, επηρέασε η απειρία πολλών από τους αρχικούς συντελεστές και η δική μου, ακόμα χρωστάω κλπ. Εγώ φταιω, εγώ είμαι υπεύθυνος για την ταινία μου. Στην αρχή είχα τυφλό πείσμα και πάθος, και απλά συνέχιζα γιατί δεν είχα άλλο ρόλο στη ζωή μου. Μετά κατάλαβα ότι η αποδοχή της δύσκολης κατάστασης στην οποία βρίσκεσαι σε κάνει να μπορείς να ζήσεις στο τώρα και να κάνεις κι ένα βήμα πάρα πέρα. Και αυτό που κατάλαβα – κατά τη διακοπή των γυρισμάτων – το έβαλα και μέσα στην ταινία.»

Το 44ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Ρότερνταμ διεξάγεται από τις 21 Ιανούαρίου έως και την 1η Φεβρουαρίου.

Διαβάστε ακόμη: