Φεστιβάλ / Βραβεία

Ηχος και εικόνα, όπως λέμε «Moving Silence»

στα 10

Για τρίτη χρονιά φέτος, το Ινστιτούτο Γκαίτε της Αθήνας διοργανώνει το «Moving Silence», ένα αναπάντεχο φεστιβάλ εικόνας και ήχων αφιερωμένο στις απαρχές του σινεμά...

Flix Team
Ηχος και εικόνα, όπως λέμε «Moving Silence»

Το «Moving Silence» είναι μια πλατφόρμα για το σύγχρονο βωβό σινεμά που δημιουργήθηκε από μια ομάδα μουσικών, καλλιτεχνών και επαγγελματιών με βάση το Βερολίνο. Ο σκοπός τους είναι να επανασυνδέσουν τη σύγχρονη αισθητική της εικόνας και του ήχου με τις ρίζες του κινηματογράφου.

Η ιδέα για την ίδρυση της πλατφόρμας προέκυψε από τον Ιταλό μουσικό Μάρκο Μπροσόλο που ζει στο Βερολίνο. Από το 2008, υπό τον τίτλο «Music from the Masses», ο κινηματογραφιστής Ματία Φριτς «ανέβαζε» στο διαδίκτυο βωβά βίντεο κλιπ με μια ανοιχτή πρόσκληση προς όλους μουσικούς και τους καλλιτέχνες να προσθέσουν ήχο στα βίντεο και να στείλουν το νέο soundtrack που είχαν δημιουργήσει. Στην πραγματικότητα πρόκειται για μια ανταλλαγή, διότι οι μουσικοί μπορούν στη συνέχεια να χρησιμοποιήσουν δωρεάν για τους δικούς τους σκοπούς το μουσικό βίντεο που έχει δημιουργηθεί με αυτό τον τρόπο. Μέσα από αυτό το πρότζεκτ με τα βίντεο κλιπ και σε συνεργασία με τον Μάρκο Μπροσόλο και τον παραγωγό Φεντερίκο Μπασέτι, δημιουργήθηκε ένα πρότζεκτ που ερευνούσε την ταυτότητα και τις δυνατότητες του σημερινού βωβού κινηματογράφου και είχε ως στόχο τη δημιουργία ενός δικτύου κινηματογραφιστών και μουσικών, το «Moving Silence», το οποίο ταξιδεύει σε όλον τον κόσμο και από το 2010 και στην Αθήνα.

Για τρίτη χρονιά φέτος το «Moving Silence» έρχεται στην Αθήνα στις 28, 29, 30 και 31 Μαρτίου σε μια παραγωγή του Ινστιτούτου Γκαίτε της Αθήνας, του Κέντρου Τέχνης και Πολιτισμού Beton 7 και του Moving Silence σε επιμέλεια του Ματίας Φριτς, του Ινστιτούτου Γκαίτε σε συνεργασία με τον Νεκτάριο Παππά.

Το φετινό πρόγραμμα του «Μoving Silence» θα περιλαμβάνει διαφημίσεις κινουμένων σχεδίων από μεγάλους δημιουργούς της γερμανικής avant-garde των δεκαετιών του 1910 και του 1920, σύγχρονες γερμανικές ταινίες animation, ελληνικές ταινίες animation (σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Animasyros), αλλά και ταινίες απ' όλον τον κόσμο που θα συνοδεύονται μουσικά με τους πιο αναπάντεχους συνδυασμούς.

Ειδικά για φέτος το «Μoving Silence» έχει προκηρύξει διαγωνισμό χρηματοδότησης για μια βωβή ταινία μικρού μήκους από Ελληνα ή με βάση την Ελλάδα κινηματογραφιστή. Περισσότερες πληροφορίες για τους όρους του διαγωνισμού αλλά και τον τρόπο με τον οποίο μπορείτε να συμμετάσχετε μπορείτε να βρείτε εδώ.

Διαβάστε περισσότερα για το «Μoving Silence» στο επίσημο site του στο Ιντερνετ ή επισκεφθείτε το επίσημο site του Ινστιτούτου Γκαίτε της Αθήνας για να ανατρέξτε στις παλαιότερες εκδηλώσεις του Φεστιβάλ.

Οι φετινές προβολές του «Μoving Silence» θα ξεκινούν στις 20.30 καθημερινά με ελεύθερη είσοδο και θα λάβουν χώρα την Πέμπτη 28 και την Παρασκευή 29 Μαρτίου στο Ινστιτούτο Γκαίτε της Αθήνας (Ομήρου 14-16, Αθήνα, Τηλ. 210 3661000) και το Σάββατο 30 και Κυριακή 31 Μαρτίου στο Beton 7 (Πύδνας 7, ΒοτανικόςΤηλ. 2107512625).