Industry

Η αμερικανική αλυσίδα Cinemark αρνείται να παίξει το «Shame» για ηθικούς λόγους!

στα 10

Η τρίτη μεγαλύτερη αλυσίδα αιθουσών στην Αμερική απέρριψε την προβολή του «Shame» γιατί δε συμβαδίζει με τα οικογενειακά ήθη. Μάλλον πρέπει να μάθουν πώς γίνονται οι οικογένειες…

Η αμερικανική αλυσίδα Cinemark αρνείται να παίξει το «Shame» για ηθικούς λόγους!

Στην έξοδό της στην Αμερική, η νέα ταινία του Στιβ ΜακΚουίν, το «Shame» με τον Μάικλ Φασμπέντερ στο ρόλο ενός άντρα με εθισμό στο σεξ, πήρε το χαρακτηρισμό NC-17, κατάλληλο από 17, πράγμα όχι αξιοπερίεργο.

Εκείνο που χωράει συζήτηση είναι ότι η αλυσίδα κινηματογράφων Cinemark, η τρίτη μεγαλύτερη στη χώρα, αρνήθηκε να συμπεριλάβει την ταινία στο πρόγραμμά της, μια και η τακτική της είναι να προβάλλει ταινίες φιλικές προς την οικογένεια. Αυτό αυτόματα σημαίνει ένα δυνητικό κύκλωμα για την ταινία σαφώς μικρότερο από το προγραμματισμένο!

Ο Πρόεδρος της Fox Searchlight που έχει αναλάβει τη διανομή του «Shame» στην Αμερική, δε δείχνει να πτοείται: «Το ‘Shame’ θα προβληθεί σε όλες τις μεγάλες αμερικανικές πόλεις. Δεν έχω ανησυχία. Δε βρήκαμε κανένα εμπόδιο να φτάσουμε την ταινία εκεί που θέλαμε».

Ωστόσο το «Shame» δεν είναι πορνό: είναι μια ταινία για ενήλικο κοινό, με πολύ σεξ (Μάικλ Φασμπέντερ alert), αλλά εξίσου μεγάλη κριτική αναγνώριση και ένα σενάριο γεμάτο δραματικές εντάσεις και τραγική ενδοσκόπηση.

Η άλλη Πρόεδρος της Fox Searchlight, Νάνσι Ατλεϊ, μοιάζει να κοιτάζει το πρόβλημα περισσότερο στο πρόσωπο: «Δεν αποφεύγουμε να προβάλλουμε το γεγονός ότι η ταινία είναι προκλητική και σεξουαλικά τολμηρή, αλλά έχει δημιουργηθεί με το υψηλότερο δυνατό επίπεδο. Εκτυλίσσεται στον κόσμο του σεξ αλλά το θέμα της δεν είναι το σεξ – είναι ο εθισμός.»

Οπως επίσης και το θέμα με τη Cinemark δεν είναι αυτή καθεαυτή η απόφαση της αλυσίδας, μια και έχει κάθε δικαίωμα να επιλέξει τι θα προβάλλει στις αίθουσές της. Το θέμα είναι ένας υπερβολικός συντηρητισμός που θεωρεί ότι πρέπει να επιβάλλει την επιφανειακή ηθική του πάνω στην απόφαση της ήδη περιοριστικής επιτροπής λογοκρισίας. Συμφωνείτε ή διαφωνείτε; Γράψτε μας το σχόλιό σας.

Tags: Shame