Φεστιβάλ / Βραβεία

To Fundamentals of Cinema έρχεται σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα

στα 10

To Fundamentals of Cinema μας προσκαλεί από τον Οκτώβριο να (ξανα)γνωρίσουμε αριστουργήματα του σινεμά στη μεγάλη οθόνη.

To Fundamentals of Cinema έρχεται σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα

Η ενότητα προβολών Fundamentals of Cinema του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης που ξεκίνησε με επιτυχία πέρσι, επιστρέφει δυναμικά στη νέα κινηματογραφική σεζόν 2023-2024. Ξαναβλέπουμε Fundamentals of Cinema στη Θεσσαλονίκη, στις αίθουσες του εκεί Φεστιβάλ Κινηματογράφου, ενώ ταυτόχρονα η σειρά προβολών ταξιδεύει και στην Αθήνα, σε συνεργασία με τον Κινηματογράφο Δαναό: κάθε Δευτέρα στην Αθήνα και κάθε Τετάρτη στη Θεσσαλονίκη.

Στο πλαίσιο της δράσης, τόσο στην Θεσσαλονίκη, όσο και στην Αθήνα, ομιλητές από τον χώρο της τέχνης θα παρουσιάσουν-προλογίσουν τις ταινίες, ενώ μετά το τέλος της κάθε προβολής θα πραγματοποιείται συζήτηση-ανάλυση της ταινίας με τη συμμετοχή του κοινού.

Τον κύκλο προβολών της ενότητας Fundamentals of Cinema ανοίγει η ταινία Πέρα από τον Παράδεισο (Stranger than Paradise) του Τζιμ Τζάρμους. Στη Θεσσαλονίκη η ταινία προβάλλεται στις 18 Οκτωβρίου στον κινηματογράφο Ολύμπιον και θα μιλήσει η ιστορικός κινηματογράφου Λίνα Μυλωνάκη. Στην Αθήνα, η ταινία θα προβληθεί στις 23 Οκτωβρίου στον κινηματογράφο Δαναό και θα την προλογίσει ο μουσικός Φοίβος Δεληβοριάς.

Fundamentals of Cinema

Στο Fundamentals of Cinema θα παιχτούν οι ταινίες:

Πέρα από τον παράδεισο (1984) του Τζιμ Τζάρμους
Στάλκερ (1979) του Αντρέι Ταρκόφσκι
Οδός Μαλχόλαντ (2001) του Ντέιβιντ Λιντς
Αγαπημένο μου ημερολόγιο (1993) του Νάνι Μορέτι
M, Ο δράκος του Ντίσελντορφ (1931) του Φριτς Λανγκ
Tokyo Story (1953) του Γιασουχίρο Όζου
Η διακριτική γοητεία της μπουρζουαζίας (1976) του Λουίς Μπουνιουέλ
Ρώμη, ανοχύρωτη πόλη (1945) του Ρομπέρτο Ροσελίνι
Αποκάλυψη, τώρα! Redux (1979/2001) του Φράνσις Φορντ Κόπολα

Στη Θεσσαλονίκη το Fundamentals of Cinema εμπλουτίζεται φέτος με δύο επιπλέον ενότητες:

  • Το Fundamentals Midnight, που θα μάς κρατήσει μεταμεσονύκτια συντροφιά καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς με εμβληματικές ταινίες του cult και του horror
  • Το Fundamentals for Kids, που προσκαλεί γονείς και παιδιά να δουν στη μεγάλη οθόνη αξέχαστες κινηματογραφικές δημιουργίες. Αυτή η σειρά προβολών εμπλουτίζεται με ποικίλες κινηματογραφικές δράσεις που συστήνουν στα παιδιά τη μαγεία της κινούμενης εικόνας και τους ταξιδεύουν στα πρώτα βήματα της τέχνης του κινηματογράφου.

Fundamentals of Cinema

Fundamentals Midnight

Tαινίες που ξεφεύγουν από την πεπατημένη και τις συμβάσεις, εξερευνώντας τις πιο σκοτεινές όψεις της ανθρώπινης συνθήκης, οι οποίες μας προσκαλούν να επαναπροσδιορίσουμε τα όρια και τις αντοχές μας, θα προβληθούν στη νέα ενότητα Fundamentals Midnight, που θα μας κρατάει μεταμεσονύχτια συντροφιά καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς:

Ο εξορκιστής (1973) του Γουίλιαμ Φρίντκιν
Μάρτυρες (2008) του Πασκάλ Λοζιέ
Μια γυναίκα δαιμονισμένη (1981) του Αντρέι Ζουλάφσκι
Ακρόαση (1999) του Τακάσι Μίικε
Pink Flamingos (1972) του Τζον Γουότερς
Ρόκι Χόρορ Σόου (1975) του Τζιμ Σάρμαν

Fundamentals for Kids

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης προσκαλεί γονείς και παιδία (7 έως 12 ετών) να απολαύσουν τρεις αξέχαστες κινηματογραφικές δημιουργίες μέσα από την ενότητα προβολών Fundamentals for Kids. Αυτή η νέα σειρά προβολών εμπλουτίζεται με ποικίλες κινηματογραφικές δράσεις που θα δίνουν την ευκαιρία σε μικρούς και μεγάλους να γνωρίσουν σημαντικούς σταθμούς της ιστορίας του σινεμά, να συλλέξουν μοναδικά μυστικά της κινηματογραφικής γλώσσας, να μυηθούν σε διαφορετικές τεχνικές και κυρίως να βιώσουν από κοινού τη μαγευτική εμπειρία του σινεμά:

Sherlock Jr. (1924) του Μπάστερ Κίτον
Φαντασία (1940) των Τζέιμς Άλγκαρ, Σάμιουελ Άρμστρονγκ, Φορντ Μπίμπι Τζούνιορ
ΓΟΥΟΛ·Υ (2008) του Άντριου Στάντον

Οι προβολές του Fundamentals of Cinema στην Αθήνα γίνονται σε συνεργασία με τον κινηματογράφο Δαναός.

Οι αίθουσες του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης είναι μέλη του Europa Cinemas.