Buzz

«Free Solo»: Ενα ντοκιμαντέρ που θα φτάσει πολύ ψηλά. Εως τα Οσκαρ

στα 10

Η συναρπαστική απόπειρα του αναρριχητή Αλεξ Χόνολντ να ανέβει –δίχως σχοινιά- τον μεγαλύτερο κάθετο βράχο του κόσμου, το Ελ Καπιτάν, σε ένα ντοκιμαντέρ που θα σας κόψει την ανάσα.

«Free Solo»: Ενα ντοκιμαντέρ που θα φτάσει πολύ ψηλά. Εως τα Οσκαρ

Το free solo είναι η αναρρίχηση σε κάθετες επιφάνειες δίχως οποιαδήποτε άλλη βοήθεια παρά μόνο με τα χέρια και τα πόδια σου κι όπως αντιλαμβάνεστε είναι ένα από τα πιο επικίνδυνα σπορ στον κόσμο.

Και το πιο εντυπωσιακό επίτευγμα του συγκεκριμένου σπορ δεν είναι άλλο από την απόπειρα του Αλεξ Χόνολντ να ανέβει τον ψηλότερο γρανιτένιο τοίχο του πλανήτη, το Ελ Καπιτάν στο Γιοσέμιτι της Καλιφόρνια, που στέκεται σε ύψος εννιακοσίων μέτρων κάθετου μονόλιθου.

Δείτε ακόμη: Κανείς δεν τα βάζει με την Dame Τζούντι Ντεντς όπως... η Dame Μάγκι Σμιθ

free solo 607

Το φιλμ των Ε. Τσάι Βασαρχέλι και Τζίμι Τσιν ορειβατών και σκηνοθετών ενός εξίσου εντυπωσιακού ορειβατικού ντοκιμαντέρ του «Meru», δεν καταγράφει απλά την συγκλονιστική διαδρομή προς τα πάνω του ατρόμητου αναρριχητή, αλλά προσπαθεί να καταλάβει τι μπορεί να κάνει κάποιον να δοκιμάσει κάτι τόσο παράτολμο και επικίνδυνο.

free solo 607

Μετά τις προβολές του σε φεστιβάλ όπως του Τορόντο και του Τελιουράιντ, το φιλμ το National Geographic βγαίνει αυτές τις μέρες στις αίθουσες της Αμερικής, καθ οδόν προς την δική του μετεωρική άνοδο στην κούρσα για τα Οσκαρ όπου μοιάζει αναμφίβολο ότι θα το συναντήσουμε.


Δείτε επίσης: