Φεστιβάλ / Βραβεία

«Το Στύλ της Ενυδρίδας»: Μια χειροποίητη ταινία κάνει πρεμιέρα στο Διεθνές Φεστιβάλ Παιδικού Κινηματογράφου του Σικάγο

στα 10

Η μικρού μήκους ταινία ξεκίνησε ως μέρος μιας εκπαιδευτικής διαδικασίας με παιδιά στο Γκάζι για να φτάσει μέχρι το Σικάγο, αποδεικνύοντας πως το... μέγεθος έχει σημασία.

Flix Team
«Το Στύλ της Ενυδρίδας»: Μια χειροποίητη ταινία κάνει πρεμιέρα στο Διεθνές Φεστιβάλ Παιδικού Κινηματογράφου του Σικάγο

Η ταινία «Το Στύλ της Ενυδρίδας», μια παραγωγή της Aori Films σε συνεργασία με το Κέντρο Υποστήριξης Παιδιών «Δρόμοι Ζωής» και την εταιρία post-production Metapost, επελέγη για το επίσημο διαγωνιστικό πρόγραμμα του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου για Παιδιά του Σικάγο, ενός απο τα σημαντικότερα του είδους παγκοσμίως, που διεξάγεται φέτος από τις 13 μέχρι και τις 22 Νοεμβρίου 2020.

Η ταινία, «μια κωμωδία (αντι-)πολεμικών τεχνών διάρκειας 20'» όπως την περιγράφουν οι δημιουργοί της, προέκυψε μέσα από μία εθελοντική προσπάθεια για την κινηματογραφική εκπαίδευση παιδιών 10 και 11 ετών στους «Δρόμους Ζωής» στο Γκάζι. Η ιδέα της δημιουργίας μιας ταινίας από παιδιά, για παιδιά γεννήθηκε μέσα από την συνάντηση του σκηνοθέτη Νίκου Νταγιαντά με τη «Σούπερ Ομάδα» θεατρικού παιχνιδιού και την στενή συνεργασία του με την πολυτάλαντη εμψυχώτρια των παιδιών καιθεατρολόγο, Αναστασία Γκιουζέλη.

ενυδρίδα

ενυδρίδα

«Ψάχνωντας υλικό για τα μαθήματα, συνειδητοποιήσαμε ότι δεν υπάρχουν παρά ελάχιστες σύγχρονες ελληνικές ταινίες live action που να απευθύνονται σε νεαρέςηλικίες. Ετσι αποφασίσαμε να κάνουμε εμείς μία, με οποιονδήποτε τρόπο μπορούσαμε. Σημασία δεν είχε τόσο το αποτέλεσμα, όσο η διαδικασία: θέλαμε να δώσουμε στα παιδιά μια δυνατή, όμορφη και δημιουργική εμπειρία μέσα απο τον κινηματογράφο. Η Ατσέλια, η Ζουζού, η Αθηνά, ο Φαχίμ, ο Εμπρέ, ο Χαλίλ, οι δύο Αχμέτ, ο Πετρίτ και η Αμίρα συμμετείχαν ενεργά και με αξιοθαύμαστη συνέπεια. Βοήθησαν στο σενάριο και τη δημιουργία τωνσκηνικών και των κουστουμιών, έμαθαν μέσα απο πρακτικές ασκήσεις τον τρόπο δουλειάς ενός κινηματογραφικού συνεργείου, έκαναν μαθήματα Κουνγκ Φού και έπαιξαν στην ταινία. Φίλοικινηματογραφιστές, γονείς και εθελοντές απο το Κέντρο "Δρόμοι Ζωής", αγκάλιασαν την προσπάθειακαι τελικά, μας βοήθησαν να κάνουμε μια "ταινία κοινότητας" (community film) που ξεπέρασε τιςπροσδοκίες όλων μας. Στην πρεμιέρα στο σινεμά της γειτονιάς τους, την φιλόξενηΤαινιοθήκη Ελλάδος "Λαϊς", τα παιδιά βρέθηκαν για πρώτη φορά σε κινηματογραφική αίθουσα καιείδαν μαζί με γονείς και φίλους την δική τους ταινία στην μεγάλη οθόνη.»

ενυδρίδα

Η Aori Films ιδρύθηκε το 2018 απο τους κινηματογραφιστές Νίκο Νταγιαντά και Στέλιο Αποστολόπουλο, με μακρά θητεία στο ντοκιμαντέρ και συμμετοχήσε πολυβραβευμένες διεθνείς συμπαραγωγές («Σαγιόμι», «Little Land», «Dolphin Man», «Μια ΟικογενειακήΥπόθεση», «Το Κάλεσμα του Βουνού» κ.α. ). Η ομάδα της Aori έχει θέσει ως στόχο, μεταξύ άλλων, τηδημιουργία ποιοτικών ταινιών για παιδιά και νέους, ώστε να εμπλουτίσει την εγχώρια παραγωγήσχετικού περιεχομένου. Στο πλαίσιο αυτό, αυτή τη στιγμή εργάζεται πάνω σε ένα νέο κινηματογραφικό σχέδιο γιαταινία μυθοπλασίας μεγάλου μήκους με τίτλο «Ενα κορίτσι που το λένε Δία», το οποίο έχει επιλεγεί για script development απο το Kids Kino Lab της Βαρσοβίας και,πρόσφατα, απο το εκλεκτικό Cinekid Writer’s Lab του Αμστερνταμ, το οποίο διεξαγεται στα πλαίσια των δύοσημαντικότερων ευρωπαϊκών φεστιβάλ σινεμά για παιδιά, του Cinekid και της Berlinale (πρόγραμμαGeneration).

Οπως δηλώνουν οι δύο ιδρυτές της Aori Films: «Πέραν της αυταξίας του να ψυχαγωγούμε παιδιά και νέους, πιστεύουμε πως το νααπευθυνόμαστε στο παιδικό και το νεανικό κοινό με σεβασμό, βοηθά στην εξέλιξη του σε έναδυναμικό ενήλικο κοινό για το ελληνικό σινεμά του μέλλοντος.»

Δείτε εδώ το τρέιλερ της ταινίας «Το Στυλ της Ενυδρίδας»:

Το Στύλ της Ενυδρίδας | Επαιξαν: Ατσέλια Ραμαντάν, Ζουζού Αμπντουλάχ, Αθηνά Λέσι, Φαχίμ Μία, Πετρίτ Εκουράνι, Εμπρέ Μουσταφά,Χαλίλ Μεμέτ, Αχμέτ Ελαουάντι , Αμίρα Αχμέτ, Αχμέτ Αχμέτ, Αναστασία Γκιουζέλη, Σπύρος Τουλιάτος,Σοφία Κουκάκη | Παραγωγή: Στέλιος Αποστολόπουλος, Αναστασία Γκιουζέλη | Συντονισμός Εθελοντών:Κατερίνα ΠαπαδοπούλουΔιεύθυνση Φωτογραφίας:Στελιος Αποστολόπουλος | Βοηθοί Κάμερας:Κωνσταντίνος Γεωργόπουλος, Θωμάς Τσιφτελής | Σκηνικά/Κοστούμια:Αναστασία Γκιουζέλη | Διεύθυνση Παραγωγής:Χάρης Μιχελογιαννάκης | Ηχος: Αρης Καφεντζής | Μιξάζ & Σχεδιασμός Ηχου :Σπύρος Τσίτσης | Μακιγιάζ:Κυριακή Μελίδου, Τάκης Μαυριγιαννάκης | Color grading & DCP:Αγγελος Μάντζιος-Metapost | Πρωτότυπη Μουσική:Μιλτιάδης Μαυρακάκης, Γιώργος Μαλαμάς & Jodie Abacus | Βοηθός Σκηνοθέτη:Ευδοκία Καλαμίτση | Σενάριο-Σκηνοθεσία-Μοντάζ: Νικος Νταγιαντάς