Buzz

Μια χαμένη χριστουγεννιάτικη ταινία της Disney έρχεται από Νορβηγία μεριά

στα 10

Στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Νορβηγίας βρέθηκε μια χαμένη χριστουγεννιάτικη ταινία του Γουολτ Ντίσνεϊ από το 1927, ακριβώς στο εορταστικό πνεύμα της εποχής.

Μια χαμένη χριστουγεννιάτικη ταινία της Disney έρχεται από Νορβηγία μεριά

Στην πραγματικότητα, το «Empty Socks», όπως είναι και ο τίτλος της ταινίας, είναι το πρώτο χριστουγεννιάτικο φιλμ της Disney, χρονολογείται από 1927 και μέχρι σήμερα συγκαταλεγόταν στη μεγάλη λίστα με τις χαμένες ταινίες της εταιρείας.

Βρέθηκε όμως, σχεδόν ολόκληρο, στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Νορβηγίας, αρχικά χωρίς να γνωρίζει κανείς πως ήταν ένας κινηματογραφικός θησαυρός, αφού οι δύο μπομπίνες που ανακαλύφθηκαν δεν έφεραν κάποια ετικέτα για το περιεχόμενο της ταινίας.

H αρχική διάρκεια του «Empty Socks», στο οποίο πρωταγωνιστεί ο Οσβαλντ, το Τυχερό Κουνέλι (μια πρώτη εκδοχή του Μίκι Μάους) ήταν 5.30 λεπτά, ενώ μέχρι σήμερα η μοναδική εικόνα που υπήρχε από την ταινία διαρκούσε μόλις 25 δευτερόλεπτα τα οποία φυλάσσονται στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης. Η κόπια που βρέθηκε είναι σχεδόν ολόκληρη - με ένα πολύ μικρό μέρος μερικών δευτερολέπτων να λείπει - ψηφιοποιήθηκε και στάλθηκε στη Disney

Διαβάστε ακόμη: «Ο Μίκι Μάους στο Βιετνάμ»: Δείτε το αντιπολεμικό φιλμ που μάταια η Disney προσπάθησε να εξαφανίσει από προσώπου γης.

Empty Socks 607

H ταινία που βρέθηκε στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Νορβηγίας ανήκε σε έναν ιδιώτη, ο οποίος την είχε δωρίσει στο Κινηματογραφικό Ινστιτούτο της χώρας και μέχρι σήμερα βρισκόταν σε τέλειες συνθήκες συντήρησης σε ειδική αίθουσα ελεγχόμενης θερμοκρασίας και υγρασίας, αφού πρόκειται για εύφλευκτο υλικό.

Το 2011 είχε βρεθεί ακόμη μια ταινία με τον Οσβαλντ με τίτλο «Hungry Hobos» που γυρίστηκε το 1928 και χάθηκε μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Διαβάστε ακόμη: