Buzz

Το «Dr. Strangelove» ανεβαίνει ως θεατρική παράσταση στο West End του Λονδίνου

στα 10

Την παράσταση, η οποία έχει την πλήρη υποστήριξη των κληρονόμων του Στάνλεϊ Κιούμπρικ, θα την σκηνοθετήσει ο Αρμάντο Ιανούτσι.

Το «Dr. Strangelove» ανεβαίνει ως θεατρική παράσταση στο West End του Λονδίνου

Μπορεί να μην είναι πρωτάκουστο ότι μια πετυχημένη ταινία μεταφέρεται για πρώτη φορά ως θεατρική παράσταση, αλλά σίγουρα είναι η πρώτη φορά που ακούμε πως μια ταινία του Στάνλεϊ Κιούμπρικ ετοιμάζεται να κάνει το πέρασμά της στο θεατρικό σανίδι.

Η ταινία «S.O.S Πεντάγωνο Καλεί Μόσχα» («Dr. Strangelove or: How I Learned to Stop Worrying and Love the Bomb») του Κιούμπρικ ετοιμάζεται να γίνει θεατρική παραγωγή στο West End του Λονδίνου. Την σκηνοθεσία έχει αναλάβει ο Αρμάντο Ιανούτσι, ο δημιουργός των τηλεοπτικών σειρών «Veep» και «Avenue 5» και υποψήφιος για Οσκαρ για το σενάριο της ταινίας «In the Loop» του 2009, έχοντας πάρει την συγκατάθεση των κληρονόμων του Κιούμπρικ.

Η χήρα του σκηνοθέτης Κριστίν Κιούμπρικ δήλωσε στο BBC: «Πάντα ήμασταν απρόθυμοι να επιτρέψουμε σε κάποιον να προσαρμόσει οποιοδήποτε έργο του Στάνλεϊ και δεν το κάναμε ποτέ. Ηταν τόσο σημαντικό για εκείνο το ότι δεν άλλαξε [μια ταινία] από το πώς την έκανε. Αλλά δεν μπορούσαμε να μην εγκρίνουμε αυτό το έργο: είναι η κατάλληλη στιγμή, οι άνθρωποι που το κάνουν είναι φανταστικοί και το “Strangelove” πρέπει να μεταφερθεί για ένα νέο κοινό. Είμαι βέβαιη ότι και ο Στάνλεϊ θα το είχε εγκρίνει.»

Διαβάστε ακόμα: Ο Ολιβερ Στόουν έδειξε το «Dr. Strangelove» στον Βλάντιμιρ Πούτιν

Dr. Strangelove 607

H ταινία, στην οποία πρωταγωνιστεί ο Πίτερ Σέλερς και κυκλοφόρησε στις αίθουσες στον απόηχο της κουβανικής κρίσης πυραύλων, παρωδεί τον αμερικανικό στρατό που απαντά στις επιθέσεις της Σοβιετικής Ενωσης εν μέσω Ψυχρού Πολέμου, με ένα πυρηνικό ολοκαύτωμα να εξαπολύεται στη διαδικασία.

Ο Ιανούτσι έχει πλήρη πρόσβαση στο αρχείο Κιούμπρικ για τη θεατρική παραγωγή, λέγοντα μάλιστα ότι βρήκε πεταμένες σκηνές και προσχέδια του «Dr. Strangelove» που θα ενσωματωθεί στο έργο, το οποίο, σύμφωνα με τον ίδιον, θα εξελίσσεται στην δεκαετία του ’60 αλλά με πολλές αναφορές στο σήμερα.

Το σενάριο της παράστασης «Dr. Strangelove» το έχει γράψει ο Σον Φόλεϊ, ο οποίος παλιότερα έχει γράψει και τα σενάρια της West End μεταφοράς του «The Ladykillers» αλλά και του «I Can’t Sing! The X Factor Musical», και αναμένεται να κάνει την πρεμιέρα της το φθινόπωρο του 2024.