Φεστιβάλ / Βραβεία

Sundance 2012 «Compliance»

στα 10

Θυμίζοντας τις πιο σκληρές ταινίες του Μίκαελ Χάνεκε, το φιλμ του Κρεγκ Ζόμπελ, φέρνει στο φως τις λιγότερο φωτογενείς πλευρές της ανθρώπινης φύσης, στο πίσω δωμάτιο ενός επαρχιακού φαστφουντάδικου.

Sundance 2012 «Compliance»

Βασισμένο σε αληθινά γεγονότα. Στις περισσότερες ταινίες που νιώθουν την ανάγκη να ξεκαθαρίσουν το παραππανω, μια τέτοια επιβεβαίωση, δεν κάνει απολύτως καμιά διαφορά. Στην περίπτωση του «Compliance» όμως, το γεγονός ότι αυτό που βλέπεις συνέβη στ' αλήθεια, επανέρχεται στο μυαλό σου συνεχώς, σαν μια ενοχλητική υπενθύμιση του πόσο εύκολα οι καλές προθέσεις μπορούν να έχουν τα πιο δυσάρεστα αποτελέσματα.

Παρασκευή απόγευμα σε ένα κατάστημα μιας αλυσίδας φαστ φουντ, η Σάντρα, η μεσήλικας μάνατζερ της βάρδιας, έχει να αντιμετωπίσει την μικρή ποσότητα μπέικον και την παντελή έλλειψη από πίκλες που προήλθε από την απροσεξία ενός από τους νεαρούς υπαλλήλους που άφησε το προηγούμενο βράδυ την πόρτα του ψυγείου ανοιχτή.

Με τους πελάτες να πληθαίνουν, την βάρδια να υπολείπεται ένα άτομο και την πίεση από την έλλειψη σε αγγουράκια τουρσί να μεγεθύνει το άγχος της, θα δεχτεί ένα τηλεφώνημα από την αστυνομία. Ο άντρας στην άλλη άκρη της γραμμής θα την πείσει πως μια από τις νεαρές υπαλλήλους του ταμείου, η ξανθιά, όμορφη Μπέκι, έκλεψε χρήματα από την τσάντα μιας πελάτισσας και θα ζητήσει την βοήθειά της για να διαλευκάνουν την υπόθεση.

Δείτε το τρέιλερ


Ο θεατής γρήγορα αντιλαμβάνεται πως η φωνή στο ακουστικό δεν ανήκει φυσικά σε αστυνομικό, όμως το μέγεθος και η σκληρότητα αυτής της τηλεφωνικής φάρσας μόλις έχουν αρχίσει να ξετυλίγονται. Στην διάρκειά της, ο θεατής θα αναρωτηθεί για το πόσο εύκολα μπορεί κανείς να ακολουθήσει τις προσταγές μιας ανώτερης αρχής, πόσο εύκολα μπορεί να πειστεί για κάτι που μοιάζει σκληρό, παράλογο, απάνθρωπο. Δεν είναι μόνο οι χαρακτήρες όμως, που πέφτουν θύματα μιας καλοστημένης παγίδας και της ίδιας τους της ανικανότητας να αντισταθούν στην δύναμη υποταγής κάποιου. Είναι και ο θεατής που γίνεται έρμαιο στο ψυχολογικό παιχνίδι του Ζόμπελ, που σε κάνει να αναρωτιέσαι όχι μόνο για την ηθική στάση των ηρώων, αλλά και του σκηνοθέτη, ή την δική σου. Το «Compliance» δεν είναι σίγουρα μια εύκολη ταινία, μερικές φορές οι σκηνές στην οθόνη μοιάζουν επώδυνες, υπερβολικά σκληρές (αν και ποτέ δεν γίνονται γραφικές) αλλά την ίδια στιγμή είναι αμείωτα συναρπαστική, αγωνιώδης σαν θρίλερ, στηριγμένη σε ένα εξαιρετικό καστ και ένα σενάριο που στέλνει με δεμένα μάτια να περιπλανηθείς σε ένα ηθικό ναρκοπέδιο. Από το οποίο είναι σχεδόν αδύνατο να βγεις αλώβητος.Στο παρακάτω βίντεο δείτε τον σκηνοθέτη Κρεγκ Ζόμπελ και την πρωταγωνίστρια Αν Ντάουντ να μιλούν για την ταινία, καθώς και σκηνές από τα γυρίσματα.