Buzz

Κι αν το «Black Mirror» ήταν μια δυστοπική σειρά… comics;

στα 10

Αντλώντας έμπνευση από τα cult 70ς των comics, ένας καλλιτέχνης από την Βραζιλία επανερμηνεύει την σειρά του Τσάρλι Μπρούκερ σε κάτι που θα θέλαμε διαολεμένα να διαβάσουμε. Κανένα «Journey Into Mystery».

Κι αν το «Black Mirror» ήταν μια δυστοπική σειρά… comics;

Ο Butcher Billy είναι τρελός. Δημιουργικά τρελός, δηλαδή. Το έργο του ζει και αναπνέει σε έναν σχιζοφρενικό κόσμο όπου η πολυχρωμία των 80ς, η χρυσή εποχή των υπερηρωικών comics των 60ς και η pop κουλτούρα ανεξαρτήτως δεκαετίας συνυπάρχουν ταυτόχρονα, συγκρούονται συνεχώς και σχηματίζουν εικαστικά σύνολα όπου τα πάντα είναι γνώριμα και ταυτόχρονα τόσο μα τόσο διαφορετικά.

Iron Mar Art 607

Thor Art 607

Loki Art 607

Στον κόσμο του Butcher Billy οι ήρωες της Marvel εισβάλλουν απρόσμενα στην κινηματογραφική υπερ-ηρωική πραγματικότητα, ο κόσμος του «Stranger Things» θα μπορούσε να είναι ακόμη ένα τεύχος του «Strange Tales» (της σειράς όπου πρωτοεμφανίστηκε κομιξικά ο «Doctor Strange»), αληθινοί δικτάτορες ανά τον κόσμο ταυτίζονται με τους κακούς της DC Comics και ο Ντέιβιντ Μπάουι είναι τα πάντα, εναλλακτικός Πίτερ Πάρκερ και ο καλύτερος Τζόκερ που δεν υπήρξε ποτέ, μαζί. Για να μη μιλήσουμε για την ταύτιση των Pussy Riot με τις… Powerpuff Girls.

Διαβάστε ακόμη: Merry Christmas Will Byers: Το βίντεο που ενώνει το σύμπαν του «Stranger Things» με τη μελαγχολία του Τσάρλι Μπράουν!

Stranger Tales Comic 607

Legion of Doom 607

Peter Parker Bowie 607

Joker Bowie 607

Powerpuff Riot 607

Για αυτό και δεν προκαλεί την έκπληξη το γεγονός ότι ο «American Psycho» του Κρίστιαν Μπέιλ ντύνεται την persona του Captain America ή που κάνει ένα πέρασμα από τον κόσμο του «Breaking Bad», σπέρνοντας την καταστροφή. Ούτε είναι παράταιρο το γεγονός ότι ο Ντάνι Μπόιλ άθελά του εισβάλει στον πολύχρωμο κόσμο του Aqua Man, πριν η μουντίλα του Σκοτ Σνάιντερ του υποκλέψει όλα τα χρώματα. Στην πραγματικότητα του Βραζιλιάνου καλλιτέχνη και freelancer, όλες οι pop αναφορές βρίσκουν κοινό δρόμο προς την απόλυτη εικαστική σύγκρουση, εκείνη που εξισώνει το «Κουρδιστό Πορτοκάλι» του Στάνλεϊ Κιούμπρικ με τις υπαρξιακές ανησυχίες του Τζόκερ του Χιθ Λέτζερ. Και το αποτέλεσμα είναι απλά φανταστικό.

Δείτε ακόμη: Make Mine Marvel: Ο πλήρης οδηγός του Κινηματογραφικού Σύμπαντος της Marvel

American Psycho Captain America 607

American Psycho Breaking Bad 607

Trainspotting Aquaman 607

A Clockwork orange why so serious 607

Ήταν επομένως θέμα χρόνου να γίνει και το «Black Mirror» κομμάτι αυτού του pop-ταστικού σύμπαντος. Η βρετανική σειρά που αγαπά τον τεχνολογικό τρόμο, το παράλογο χιούμορ και τις απρόβλεπτες διεισδύσεις στα genre επανερμηνεύεται στο μυαλό του Butcher Billy ως μια σειρά comics των 70ς, όχι μακριά από την λογική ενός «Journey into Mystery» ή του «Tales from the Crypt», όπου η αισθητική των Τζακ Κίρμπι, Τζον Ρομίτα Σίνιορ και Σαλ Μπουσίμα μετατρέπει τις ιδιοφυείς ιδέες των επεισοδίων του Τσάρλι Μπρούκερ σε ιστορίες κομιξικής τρέλας και παράνοιας.

Το domestic αισθηματικό δράμα του «The Entire History of You», ο τεχνολογικός ρομαντισμός του «San Junipero», τα πολλαπλά σοκ του Χριστουγεννιάτικου σπέσιαλ της, κάθε ανατρεπτική στιγμή της σειράς, λαμβάνουν την αξία που τους αναλογεί ως εξώφυλλο μιας σειράς που μπορεί – και έπρεπε – να υπήρξε στο παρελθόν κάποιου αναχρονιστικού pop σύμπαντος. Ακόμα και η Μπράις Ντάλας Χάουαρντ του «Nosedive» θυμίζει μια Γκουέν Στέισι που βρέθηκε ξαφνικά σε έναν κόσμο όπου η απειλή του Green Goblin θα φάνταζε μάλλον προτιμητέα.

Διαβάστε ακόμη: Από το μέλλον μέχρι τα ‘80s: Ολα τα επεισόδια «Black Mirror» στη σειρά

Black Mirror Comics 607

Και για να μη υπάρχουν αμφιβολίες, στη συνέχεια ακολουθούν όλα τα «τεύχη» του «Black Mirror» όπως θα θέλαμε να είχαμε την δυνατότητα να ανακαλύψουμε. Ποιος είπε ότι η σπασμένη οθόνη της αρχής κάθε επεισοδίου δε θα μπορούσε να αντικατασταθεί από μια χρωματισμένη σκισμένη κόλλα χαρτί;

Black Mirror SE01E01 607

Black Mirror SE01E02 607

Black Mirror SE01E01 6073

Black Mirror SE02E01 607

Black Mirror SE02E02 607

Black Mirror SE02E03 607

Black Mirror SE02E04 607

Black Mirror SE02E04 607

Black Mirror SE03E01 607

Black Mirror SE03E02 607

Black Mirror SE03E03 607

Black Mirror SE03E04 607

Black Mirror SE03E05 607

Black Mirror SE03E06 607

ΥΓ: O Butcher Billy αποχαιρετά την Κάρι Φίσερ όπως μόνο εκείνος θα μπορούσε. Στην αιωνιότητα.

Carrie Fisher Butcher Billy 607

Περισσότερη poster art:

Tags: Black Mirror