Φεστιβάλ / Βραβεία

Berlinale 2013: Ο Ουλριχ Ζάιντλ μιλάει στο Flix για το... χαμένο του Παράδεισο!

στα 10

O Ουλριχ Ζάιντλ βρίσκεται στο 63ο Διεθνές Φεστιβαλ Κινηματογράφου του Βερολίνου για να παρουσιάσει το τρίτο μέρος της τριλογίας του «Παραδείσου» του, με τίτλο «Ελπίδα». Το Flix του μίλησε για όλα όσα τον κάνουν ακόμη να ελπίζει...

Berlinale 2013: Ο Ουλριχ Ζάιντλ μιλάει στο Flix για το... χαμένο του Παράδεισο!

Οσοι έχουν παρακολουθήσει και τις δύο πρώτες ταινίες της τριλογίας «Παράδεισος» του Ουλριχ Ζάιντλ στα δύο διαδοχικά μεγάλα Φεστιβάλ όπου προβλήθηκαν («Paradise:Love» στις Κάννες, «Paradise:Faith» στη Βενετία - Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής), ήλπιζαν πως το τρίτο κεφάλαιο με τίτλο «Ελπίδα» θα έβρισκε τον Ουλριχ Ζάιντλ να κοιτά με λίγη τουλάχιστον κατανόηση το ανθρώπινο είδος, αφήνοντας όντως μια χαραμάδα ελπίδας στο φινάλε της αναζήτησης του... χαμένου του παραδείσου.

Και, όντως. Το τελευταίο κεφάλαιο αυτής της τριλογίας των ακροτήτων και της διαταραγμένης γυναικείας ψυχοσύνθεσης είναι πιο «μαλακό» - τουλάχιστον για τα μέτρα του Ζάιντλ -, πιο νεανικό, πιο ανοιχτό σε ένα μέλλον όπου μπορεί ο κόσμος να είναι λιγότερο σκληρός και το σινεμά (του), λίγο πιο ανοιχτό στο κοινό. Διαβάστε εδώ τη γνώμη του Flix για την ταινία.

2

Συναντήσαμε τον Ούλριχ Ζάιντλ λίγες ώρες μετά την παγκόσμια πρεμιέρα της «Ελπίδας» και τον ρωτήσαμε που βρίσκεται τελικά ο Παράδεισος, αφού - σύμφωνα με την τριλογία του - δεν βρίσκεται ούτε στο σεξ («Paradise:Love»), ούτε στο Θεό («Paradise:Faith»), ούτε στο να είσαι όμορφος («Paradise:Hope»), καθώς και τι είναι αυτό που τον κάνει να ελπίζει ακόμη στον κόσμο που ζούμε.

«Ο Παράδεισος βρίσκεται για τον καθένα σε διαφορετικά πράγματα. Για άλλους είναι το σεξ, για άλλους είναι η αγάπη, για άλλους είναι μια ανώτερη δύναμη, για άλλους είναι οι άνθρωποι που βρίσκονται δίπλα τους. Η αναζήτηση του Παραδείσου δεν ήταν ποτέ για μένα αυτοσκοπός όταν σκέφτηκα να κάνω αυτήν την τριλογία. Πιο πολύ ήθελα να δείξω την αλήθεια ανθρώπων που αναζητούν να αγαπήσουν και να αγαπηθούν, να βρουν κάποιον να τους προστατέψει. Μου είναι δύσκολο να ελπίζω σε κάτι, όταν ο κόσμος μας βρίσκεται σε μια τόσο δεινή κατάσταση, όταν δεν μπορούμε να ξεχωρίσουμε τι είναι αυτό που μπορεί να μας κάνει ευτυχισμένους από αυτό που μας προσφέρει η ιδεατή εικόνα της δυτικής ευτυχίας. Θα ήθελα να ελπίζω πως βήμα-βήμα και σταδιακά μπορεί να δούμε καλύτερες ημέρες.»

Ολόκληρη τη συνέντευξη του Ουλριχ Ζάιντλ θα τη διαβάσετε όταν και το τρίτο μέρος της τριλογίας του «Παραδείσου» βγει στις ελληνικές αίθουσες.

Δείτε παρακάτω το τρέιλερ της «Ελπίδας», διαβάστε τη γνώμη του Flix για την ταινία και αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες για την τριλογία του «Παράδεισου».


Το πρώτο μέρος της τριλογίας του «Παραδείσου» με τίτλο «Ο Παράδεισος του Ερωτα» βγαίνει στις ελληνικές αίθουσες στις 14 Φεβρουαρίου.

Διαβάστε εδώ περισσότερα για το 63ο Διεθνές Φεστιβάλ Βερολίνου που ξεκίνησε στις 7 Φεβρουαρίου και θα διαρκέσει έως τις 17 Φεβρουαρίου. Το Flix βρίσκεται εκεί με την υποστήριξη του Goethe Institut Athen προκειμένου να σας μεταφέρει όλα τα νέα από τη φετινή διοργάνωση στο ειδικό τμήμα του που ανανεώνεται συνεχώς.