Φεστιβάλ / Βραβεία

Βενετία 2013: Ο Χαγιάο Μιγιαζάκι εγκαταλείπει το σινεμά :-(

στα 10

Η ξαφνική είδηση πως ο Χαγιάο Μιγιαζάκι εγκαταλείπει το σινεμά κάνει τη συμμετοχή της τελευταίας του ταινίας, του αριστουργηματικού έτσι κι αλλιώς «The Wind Rises» στο διαγωνιστικό τμήμα του 70ού Διεθνούς Φεστιβάλ της Βενετίας το μεγαλύτερο γεγονός ολόκληρης της διοργάνωσης.

Βενετία 2013: Ο Χαγιάο Μιγιαζάκι εγκαταλείπει το σινεμά :-(

To νέο έσκασε πραγματικά σαν βόμβα στο Λίντο της Βενετίας, όπου ναι μεν όλοι ήξεραν πως ο Χαγιάο Μιγιαζάκι δεν θα παρευρεθεί στο Φεστιβάλ για την πρεμιέρα του «The Wind Rises», αλλά, ειδικά μετά την ενθουσιώδη προβολή του, κανείς δεν μπορούσε να υποψιαστεί πως πραγματικά στο απόγειο της καριέρας του ένας από τους μεγαλύτερους δημιουργούς του σύγχρονου σινεμά αποφάσισε να αποσυρθεί από την ενεργό δράση.

Αν και δεν δόθηκε καμία επιπλέον πληροφορία από τον διευθυντή του Studio Ghibli, Κότζι Χοσίνο, η είδηση έρχεται να διαψεύσει όσα είχε δηλώσει πρόσφατα ο ίδιος ο Μιγιαζάκι όταν είχε ρωτηθεί αν σκέφτεται να αποσυρθεί από το σινεμά, ενώ την ανακοίνωση συμπλήρωσε και η είδηση μιας επίσημης δήλωσης από τον 72χρονο Ιάπωνα που θα γίνει την επόμενη εβδομάδα στο Τόκιο.

2 Σκηνή από το «The Wind Rises»

Ο Μιγιαζάκι που με το «The Wind Rises» γνώρισε πρωτοφανή επιτυχία στην Ιαπωνία, αλλά και αντιδράσεις από την κυβέρνηση για την αντιπολεμική του στάση την ίδια στιγμή που οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας ενισχύονται, έχει γυρίσει ως σκηνοθέτης έντεκα σπουδαίες ταινίες μεγάλου μήκους, έχει κερδίσει Οσκαρ για το «Spirited Away», ίδρυσε και εργάζεται τα τελευταία χρόνια στο Studio Ghibli και με αφορμή αυτήν την είδηση γίνεται αυτόματα το φαβορί για τον Χρυσό Λέοντα στο φετινό φεστιβάλ της Βενετίας.

Κάτι που θα άξιζε έτσι κι αλλιώς, αφού δύσκολα θα βρεθεί κάποια άλλη ταινία (φέτος γενικά) που να είναι πιο όμορφη, πιο συγκινητική και πιο σπουδαία από το «The Wind Rises» - την πιο προσωπική του ταινία και αυτή που τουλάχιστον (αν είναι όντως η τελευταία) θα αξίζει τον τίτλο ενός μεγαλειώδους κύκνειου άσματος.

UPDATE: 06/09/2013

Σε συνέντευξη Τύπου στο Τόκιο ο Χαγιάο Μιγιαζάκι εξήγησε στους δημοσιογραφους τους λόγους της απόσυρσής του από το σινεμά:

«Μέσα σε 12 με 14 εργάσιμες ώρες μπορώ να ξοδέψω μόνο επτά ζωγραφίζοντας, μιλώντας και κάνοντας επαγγελματικά meetings. Aυτά όμως δεν είναι μέρος της δουλειάς μου. Η δουλειά μου είναι να σχεδιάζω. Και όλα είναι θέμα ωρών. Στην ηλικία μου υπάρχει ένα όριο όπου πρέπει να αφήσεις κάτω το μολύβι και να πας σπίτι. Οσο υγιής κι αν είσαι, οι δυνάμεις συγκέντρωσης του ανθρώπου μειώνονται με τα χρόνια. Ο κόσμος με ρωτάει γιατί δεν αφήνω κάποιον άλλον να κάνει τη σκληρή δουλειά για μένα, αλλά αν ήταν έτσι θα το είχα κάνει από νωρίς. Δεν είναι ο τρόπος που δουλεύω. Δεν μπορώ να συνεχίσω.»

Διαβάστε εδω γιατί το «The Wind Rises» είναι τα πιο όμορφα 126 λεπτά που θα δείτε φέτος στο σινεμά.


Διαβάστε όλα όσα συμβαίνουν μέσα και έξω από τις αίθουσες του 70ού Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας στο ειδικό τμήμα του Flix που ανανεώνεται συνεχώς.