Φεστιβάλ / Βραβεία

Στην τελετή έναρξης του Animasyros 11

στα 10

Το Animasyros νικάει και τα καιρικά φαινόμενα, με πλήθος κόσμου στις προβολές, τα εργαστήρια, τις παράλληλες εκδηλώσεις της Αγοράς και φυσικά την τελετή έναρξης στο Θέατρο Απόλλων στην Ερμούπολη.

Flix Team
Στην τελετή έναρξης του Animasyros 11

Στο κατάμεστο ιστορικό Θέατρο Απόλλων της Ερμούπολης της Σύρου, πραγματοποιήθηκε χτες, Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου, η επίσημη πρεμιέρα της 11ης διοργάνωσης του Διεθνούς Φεστιβάλ + Αγορά Κινουμένων Σχεδίων, Animasyros powered by Onassis Culture, με τη πρώτη προβολή μέρους της συμπαραγωγής του Φεστιβάλ με την Εθνική Λυρική Σκηνή «Το Αηδόνι του Αυτοκράτορα» της Λένας Πλάτωνος και την προβολή του υποψήφιου για Οσκαρ «The Breadwinner» της Νόρα Τόμει.

O πρόεδρος του animasyros11, Βασίλης Καραμητσάνης ανέβηκε στη σκηνή μαζί με τον Δήμαρχο Σύρου – Ερμούπολης, Γιώργο Μαραγκό για να καλωσορίσει το κοινό και να σηκώσει την αυλαία του φετινού φεστιβάλ, τονίζοντας την πολύτιμη προσθήκη της Βουλής των Ελλήνων στους υποστηρικτές του Φεστιβάλ.

Το Animasyros 11 Διεθνές Φεστιβάλ + Αγορά Κινουμένων Σχεδίων Powered by Onassis Culture διεξάγεται φέτος από τις 26 μέχρι και τις 30 Σεπτεμβρίου 2018 στην Ερμούπολη, την Ανω Σύρο, την Ποσειδωνία, τον Φοίνικα. Αναζητήστε εδώ το ωρολόγιο πρόγραμμα του Φεστιβάλ.

Animasyros 11

Animasyros 2018

Στον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, κ. Μαραγκός μίλησε για το πλέον φημισμένο φεστιβάλ animation στην Ελλάδα το οποίο «μπουσούλησε» όπως είπε, πρώτη φορά στη Σύρο πριν 11 χρόνια, ενώ τόνισε την κοινωνική ευαισθησία με την οποία πλαισιώνεται εδώ και χρόνια το Αnimasyros με τα εκπαιδευτικά εργαστήρια για άτομα τρίτης ηλικίας και άτομα με αναπηρία.

Το Αnimasyros 11 είναι αφιερωμένο στα παιδιά, και όπως τόνισε ο βουλευτής Κυκλάδων Αντώνης Συρίγος, που εκπροσώπησε τον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση, είναι μια τονωτική ένεση ιδιαίτερα για τα εκατοντάδες προσφυγόπουλα που φιλοξενεί η χώρα μας. Παίρνοντας τη σκυτάλη ξανά, ο κ. Καραμητσάνης άδραξε την ευκαιρία να ευχαριστήσει τον πρόεδρο της Βουλής για την κινητοποίηση όσον αφορά το θέμα του Μαυσωλείου, των ταφικών μνημείων στο Κοιμητήριο της Σύρου, ένα αληθινό υπαίθριο μουσείο που φιλοξενεί μερικά από σπουδαιότερα γλυπτά του 19ου αιώνα, και κινδυνεύει από την εγκατάλειψη.

Animasyros 2018

Animasyros 2018

Animasyros 2018

Animasyros 2018

Animasyros 2018

«Τα νησιά μας έχουν να αναδείξουν μια τεράστια παραγωγή πολιτισμού που ενδυναμώνονται με πρωτοβουλίες όπως είναι το Animasyros. Σήμερα θα φύγετε όλοι πιο γεματοι σε ιδέες γύρω από τη σύγχρονη τέχνη, πιο πλούσιοι σε συναισθήματα και του χρόνου θα είμαστε πάλι όλοι εδώ», είπε χαρακτηριστικά ο Περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου, Γιωργος Λεονταρίτης, καλωσορίζοντας με τη σειρά του το κοινό του Φεστιβάλ.

Η ακόλουθος οπτικοακουστικών Μέσων του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος, Λετίσια Κουλίκ, ανέφερε πως η συνεργασία με το Animasyros είναι πλούσια και πολύ δημιουργική και είναι πολύ περήφανη για αυτό καθώς πίσω από το Φεστιβάλ κρύβεται μια ισχυρή ομάδα. Για την πρόσφατη έκδοση συλλεκτικών και επετειακών γραμματοσήμων Animasyros μίλησε ο Δημήτρης Κοσμάς, διευθυντής του καταστήματος του ΕΛΤΑ Σύρου, ενώ αποκάλυψε μία ακόμη ευχάριστη σύμπτωση γενεθλίων, καθώς το ταχυδρομείο της Σύρου φέτος τον Σεπτέμβριο γιορτάζει τα 190 χρόνια από την ίδρυσή του. Δείτε τα γραμματόσημα εδώ.

Διαβάστε ακόμη: Animasyros 11: Το ελληνικό animation ζει και βασιλεύει - αποδείξεις κι ονόματα στο Flix!

Animasyros 2018

Animasyros 2018

«Το animasyros αγκαλιάζει όλη την κοινωνία της Σύρου: Τα άτομα ΑμεΑ, τους ανθρώπους τρίτης ηλικίας και φέτος, για πρώτη φορά, με τα μέλη του ΚΕΘΕΑ – Παρέμβαση Σύρου, δίνοντάς του την ευκαιρία της ενσωμάτωσης στη μεγάλη παρέα μας», ανέφερε ο Βασίλης Καραμητσάνης, τονίζοντας τον κοβμικό ρόλο των εργαστηρίων και των προβολών για ΑμεΑ αλλά και ανθρώπους τρίτης ηλικίας που πραγματοποιούνται μαζί με τα ΚΑΠΗ της Σύρου, με γέφυρες δημιουργίας που χτίζονται συνεχώς και ενδυναμώνονται σπάζοντας την έννοια της απομόνωσης.

H Διοικητική και Οικονομική Διευθύντρια της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και Διευθύντρια του Animasyros, κα Μαρία Ανεστοπούλου ανέβηκε στη σκηνή, μιλώντας για τη δημιουργική σύμπραξη της ΕΛΣ με το Animasyros για πέμπτη συνεχή χρονιά. Στη συνέχεια, προσκάλεσε το κοινό να απολαύσει για πρώτη φορά ένα απόσπασμα του έργου της κορυφαίας Λένας Πλάτωνος «Το Αηδόνι του Αυτοκράτορα». Ένα συγκινητικό μουσικό παραμύθι σε σκηνοθεσία της Κατερίνας Πετσατώδη και animation της Ειρήνης Βιανέλλη, που θα κάνει πρεμιέρα στις 17 Οκτωβρίου στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ.

Δείτε εδώ ένα teaser trailer από το «Αηδόνι του Αυτοκράτορα» της Λένας Πλάτωνος σε animation της Ειρήνης Βιαννέλη:


Το Animasyros 11 Διεθνές Φεστιβάλ + Αγορά Κινουμένων Σχεδίων Powered by Onassis Culture διεξάγεται φέτος από τις 26 μέχρι και τις 30 Σεπτεμβρίου 2018 στην Ερμούπολη, την Ανω Σύρο, την Ποσειδωνία, τον Φοίνικα. Αναζητήστε εδώ το ωρολόγιο πρόγραμμα του Φεστιβάλ.

Animasyros 2018