Φεστιβάλ / Βραβεία

Αν ο Κρίστοφερ Πλάμερ δεν είχε κερδίσει το Οσκαρ...

στα 10

...η χθεσινή 84η απονομή των βραβείων Οσκαρ θα ήταν πιο φτωχή, λιγότερο συγκινητική, σχεδόν αδιάφορη. Και ένας από τους σπουδαιότερους ηθοποιούς όλων των εποχών δεν θα είχε την ευκαιρία να προσφέρει μαθήματα γενναιοδωρίας σε όλους τους ηθοποιούς που κάποτε ονειρεύτηκαν να κερδίσουν ένα Οσκαρ.

Αν ο Κρίστοφερ Πλάμερ δεν είχε κερδίσει το Οσκαρ...

Η βράβευση του Κρίστοφερ Πλάμερ στη χθεσινή 84η απονομή των βραβείων Οσκαρ ήταν η πιο συγκινητική, πιο γενναιόδωρη, πιο glamorous στιγμή ολόκληρης της τελετής. Μια πράξη αναγνώρισης όχι μόνο ενός σπουδαίου ηθοποιου που έπρεπε να φτάσει στα 82 του χρόνια για να δει το Χόλιγουντ να σηκώνεται χειροκροτώντας για χάρη του, αλλά και ενός σπουδαίου ανθρώπου που για έξι δεκαετίες υπήρξε κάτι περισσότερο από ένας απλός...σταρ προς μαζική κατανάλωση.

Σε μια από τις πιο δίκαιες βραβεύσεις της βραδιάς (οι άλλες ήταν το Οσκαρ της Μέριλ Στριπ, το Οσκαρ Μοντάζ στο «Κορίτσι με το Τατουάζ», τα 5 Οσκαρ του «Hugo»), ο Κρίστοφερ Πλάμερ κέρδισε το Οσκαρ Β' Ανδρικού Ρόλου για τους «Πρωτάρηδες» του Μάικλ Μιλς και σηκώθηκε στη σκηνή και έγραψε ιστορία χάρης, κομψότητας και γενναιοδωρίας.

«Είσαι μόνο δυο χρόνια μεγαλύτερός μου», λέει ο Πλάμερ στον Οσκαρ! Ευχαριστεί την Ακαδημία, τους συν-υποψήφιούς του και ειδικά τον Μαξ φον Σίντοφ, τον Μάικ Μιλς, τον Γιούαν ΜακΓκρέγκορ που χαρακτηρίζει έξοχο καλλιτέχνη (θα μοιραζόμουν το βραβείο μαζί του, αν ήμουν έντιμος, αλλά δεν είμαι!), τους παραγωγούς, την κόρη του, ηθοποιό Αμάντα Πλάμερ και τη γυναίκα του που για τη σωτηρία που του προσφέρει κάθε μέρα της ζωής του της αξίζει το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης!

Ο μεγαλύτερος σε ηλικία κάτοχος Οσκαρ όλων των εποχών (στα 82 του χρόνια) ο Πλάμερ μίλησε backstage για το πως νιώθει για αυτό το ρεκόρ: «Δεν το πίστεψα ούτε για ένα δευτερόλεπτο. Νομίζω ότι ο Τσάρλι Τσάπλιν ήταν 83, αλλά ήταν τιμητικό Οσκαρ ε; Σε κάθε περίπτωση νιώθω ωραία. Είναι μια αναγνώριση της δουλειά σου. Δεν υποκρίνομαι πως σνομπάρω τα βραβεία, αν και δεν μπορώ να τα κυνηγάω ή να ζω γι'αυτά. Τις περισσότερες φορές είναι "πουλημένα'.».

Οσο για το τι εννοούσε ότι η σύζυγος του του έσωσε τη ζωή, υπήρξε απόλυτα κατατοπιστικός: «Νομίζω πως ήμουν πολύ ξεκάθαρος. Υπήρξα κακό παιδί. Υπήρξα κακός σε όλη μου τη...ζωή. Με σώζει καθημερινά.»

Στην ερώτηση για το ρόλο που υποδύεται - έναν γκέι υπερήλικα που κάνει του outing του έστω και αργά ο Πλάμερ δήλωσε: «Θέλω να βλέπω τους ηθοποιούς ως οικουμενικά το ίδιο. Είτε είναι straight είτε είναι gay. Ενας γκέι ηθοποιός μπορεί να παίξει τον straight υπέροχα. Και το αντίθετο. Είναι υπέροχο γιατί ένας ηθοποιός μπορεί να ακυρώνει όλες τις σεξουαλικές μας διαφορές και όλες τις προκαταλειμμένες παρεξηγήσεις που οι άνθρωποι κουβαλάνε για το σεξουαλικό μας είναι».

Δείτε παρακάτω τον ευχαριστήριο λόγο του Κρίστοφερ Πλάμερ στην 84η απονομή των βραβείων Οσκαρ και αν δεν διαφωνείται σηκωθείτε όρθιοι για να χειροκροτήσετε!

Διαβάστε ακόμη λεπτό προς λεπτό πως εξελίχθηκε η 84η Απονομή των Βραβείων Οσκαρ και τι ακριβώς συνέβη στο κόκκινο χαλί πριν την έναρξη της τελετής.